Hoe werkt Windows RDS en heb ik RDS nodig?

Microsofts Remote Desktop Protocol(RDP) wordt al meer dan 20 jaar doorontwikkeld. Het RDP bestaat uit de Virtual Desktop Infrastructure(VDI) en de Microsoft Remote Desktop Services(RDS). In dit artikel leest u meer over RDS.

Windows RDS uitgelegd

Microsoft RDS is een server-based computing technologie, deze technologie draait op Windows Server, en dus niet op je eigen computer. Het idee van RDS is een infrastructuur waarbij de server meerdere virtual machines draait, hier kan de gebruiker op inloggen, vervolgens kan de gebruiker hierop aan de slag met enkele apps. Dit gebeurt allemaal via één server. Met één server kunnen meerdere mensen dus aan de slag met de Remote Desktop Services, dit noemen we resource sharing. Er zijn twee verschillende subsets van RDS waar je gebruik van kan maken. Dit zijn RemoteApp en RemoteDesktop. RemoteApp geeft de gebruiker toegang tot één applicatie, bijvoorbeeld Microsoft Powerpoint. RemoteDesktop werkt anders, hierop moet men zelf de applicaties installeren (via Windows Server), vervolgens kan de eindgebruiker inloggen op zijn Windows, en hier Microsoft Excel zelf openen. RDS wordt vaak als een kosteneffectieve werkomgeving gezien door de resource sharing.


Windows RDS setup

Het opzetten van een Remote Desktop Services omgeving is voor vele een lastige klus. Het opzetten en gebruiken van RDS gebeurt in grote lijnen volgens de volgende drie stappen:

  • Het RDS netwerk word gehost via een virtual machine, hier dienen de te gebruiken applicaties op te worden geïnstalleerd.
  • Verbind via Remote Desktop Services met de server.
  • Je bevindt je nu in de RDS omgeving, hier kun je de voor geïnstalleerde applicaties gebruiken. Meerdere gebruikers kunnen nu via PC, smartphone of tablet inloggen op hetzelfde besturingssysteem.

Meer weten over de nieuwste versie van Windows Server? Lees hier alles over Windows Server 2022.

Voor wie is RDS geschikt?

Remote Desktop Services van Windows Server kunnen voor veel organisaties voordeel bieden. Vooral in de corona pandemie wordt er veel thuis gewerkt, hiervoor kan RDS een uitkomst zijn. De thuiswerkers kunnen via hun eigen laptop, computer, telefoon of tablet inloggen met RDS en aan de slag. Het kan voor veel organisaties kosteneffectief zijn om gebruik te gaan maken van RDS door de resource sharing. Resource sharing houdt in dat Windows RDS de hardware en bandbreedte verdeelt over de ingelogde systemen. Stel dat er 10 mensen zijn ingelogd op een RDS applicatie, dan wordt er van alle hardware 10% naar ieder systeem verdeelt. Mocht het zo zijn dat een gebruiker meer resources nodig heeft dan kan de beheerder dit geven aan de gebruiker ten koste van de resources van andere gebruikers.

Lees hier meer over Windows Server Remote Device Services 2022 vs. 2019.

RDS licensing, User CALs, Device CALs en RDS CALs

Het aantal virtual machines die je krijgt bij je Windows Server is afhankelijk van de editie die je hebt aangeschaft, meer over de verschillende Windows Server licenties lees je hier. CAL staat voor ‘Client Access License’, dit houdt in dat deze licentie toegang geeft tot de RDS applicaties. Bij User CALs betaalt men voor elke gebruiker die via de server toegang krijgt. Hiermee kan de gebruiker via meerdere apparaten inloggen. Bij Device CALs betaalt men voor elk apparaat die toegang krijgt tot de server. RDS Cals zijn licenties voor beheerders van servers. Dit word ook wel een “Externe CAL server” genoemd.

Lees hier meer over RDS 2022 (Device CAL en User CAL)

Goedkope Windows Server licenties en RDS CALs kopen

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.