Microsoft Listed Providers (Vermelde Providers)
Sinds 1 oktober 2019 mogen zogeheten “listed providers” van Microsoft nog maar drie vormen van licenseren aanbieden. License mobility with SA, Azure Hybrid en Server provider license agreement. Dit houdt in dat er nauwelijks nog on-premise gewerkt kan worden zelfs al zou de eindklant dit willen. Gelukkig is er een maas in de wet.
Wat is een Listed Provider?
Listed providers zijn een groep, door Microsoft bestempelde, aanbieders van verschillende diensten. Om er nog maar even een term bij te gooien, het gaat dan specifiek om de outsourcing aanbieders. Dit zijn dus aanbieders die eigen diensten hebben maar ook gebruik moeten maken van Microsoft en haar software om de diensten goed om te laten draaien. Voorbeelden hiervan zijn Google en Azure.
Waarom is dit nadelig?
Zoals bekend heeft Microsoft al zowat een monopoly in handen. Door de te bepalen dat deze listed providers alleen nog maar gebruik mogen maken van cloud of hybride software oplossingen sluiten ze alternatieve oplossingen uit en duwen ze klanten van de providers een hoek in waarbij de kosten gunstig uitvallen voor Microsoft. De maandelijkse kosten worden namelijk nog steeds met regelmaat verhoogd en als je het eenmaal in je bedrijf hebt is het ook ingewikkeld om weer terug te switchen. Je wordt op deze manier ook door diensten buiten Microsoft om afhankelijk van hun.
Wat kan hier tegen gedaan worden?
Softtrader heeft samen met een partner (moet toch gezegd worden) een soort maas in de wet gevonden die met name de eindgebruiker kan helpen om de hoge maandelijkse kosten te voorkomen. Het statement van Microsoft is namelijk uitgekomen op 1 Oktober 2019 maar heeft toch geen invloed op de licenties die hiervoor zijn uitgebracht. Microsoft Server Standard & Datacenter zijn voor deze datum op de markt gezet. Deze mogen dus al lokale host gebruikt worden voor de service die andere providers aanbieden in plaats van de duurdere licenties waar Microsoft de providers heen duwt. Daarnaast is de extended support van Server 2019 tot aan Oktober 2029. Niet alleen is het dus een oplossing als de maandelijkse kosten te hoog dreigen te worden. Voor de lange termijn (bijna 7 jaar) hoef je je geen zorgen meer te maken om een host die aangeschaft dient te worden.
Hier kunt u meer lezen over de voor- en nadelen van on-premise licenties.
Conclusie
Ben je dus van plan in zee te gaan met een van de Listed providers van Microsoft, doe je dit al of moet je deze binnenkort updaten/upgraden? Overleg dan even met de provider of zij dezelfde service kunnen bieden als je de server intern host. Als dit mogelijk is hoef je namelijk maar eenmalig een server/datacenter licentie aan te schaffen! Dit kan enorm veel kosten besparen voor de komende 7 jaar en wie wil dat nou niet?
Wilt u een offerte aanvragen bij Softtrader? U kunt onderstaand formulier invullen.
Als u verdere hulp nodig heeft, kunt u van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur contact met ons opnemen.