10/21/2020
5 min
0

Voor- en nadelen on-premise licenties

10/21/2020
5 min
0

Wat is beter: on-premise of cloud? Veel gevestigde bedrijven vragen zich af of het de moeite waard is om uit hun on-premise technologische infrastructuur over te stappen naar de cloud. Om te kiezen welke optie geschikt is voor uw bedrijf moet u zich bewust zijn van de verschillen tussen on-premise en cloud gebaseerde services en infrastructuur. Wij lichten het hieronder toe.

Wat is on premise?

On premise betekent dat de infrastructuur voor software en hardware wordt geïmplementeerd en uitgevoerd binnen de grenzen van uw organisatie. U heeft de volledige controle over de opzet. Gegevens blijven in uw privénetwerk, niemand anders dan uw team heeft toegang tot de informatie.

Wat is cloud computing?

Cloud computing is de levering van on-demand computersysteembronnen, waarvoor geen actief beheer nodig is en omvat toepassingen zoals opslag en verwerkingskracht. Met een cloud-gebaseerd abonnementsmodel is het niet nodig om extra infrastructuur of licenties aan te schaffen. In ruil voor een jaarlijkse vergoeding onderhoudt een cloud provider servers, netwerk en software voor u.

Vragen over licenties van Softtrader banner

Welke typen cloud computing bestaan er?

Er zijn drie hoofdtypen cloud-omgevingen. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om applicaties te draaien op public, private of hybrid clouds, afhankelijk van hun specifieke vereisten.

Public cloud: Een openbare cloudomgeving die eigendom is van een uitbestede cloudprovider. Het is voor bedrijven via internet toegankelijk volgens een pay-per-use-model. Dit implementatiemodel biedt services en infrastructuur aan bedrijven die geld willen besparen op operationele IT-kosten, maar het is de cloudprovider die verantwoordelijk is voor het creëren en onderhouden van de resources.

Private cloud: Dit implementatiemodel is een op maat gemaakte infrastructuur die eigendom is van één bedrijf. Het biedt een meer gecontroleerde omgeving waarin de toegang tot IT-middelen meer gecentraliseerd is binnen het bedrijf. Dit model kan intern of extern worden beheerd. Hoewel private cloud-hosting relatief duur is, biedt het voor grotere bedrijven een hoger niveau van beveiliging en meer autonomie om de opslag-, netwerk- en rekencomponenten aan te passen aan hun IT-vereisten.

Hybrid cloud: Hybrid cloud is een implementatiemodel die on-premise en private cloudservices van een bedrijf en de public cloud van derden verbindt tot één flexibele infrastructuur voor het uitvoeren van de applicaties en workloads van de organisatie. Door de modellen te combineren, biedt een hybride cloudmodel een meer op maat gemaakte IT-oplossing die voldoet aan specifieke zakelijke vereisten. Bekijk hier ons aanbod van on-premise volumelicenties.

De voordelen van on-premise

On-premise kent een aantal voordelen op gebied van kosten, beveiliging, personalisatie en implementatie:

De kosten op lange termijn zijn lager dan bij op cloud-gebaseerde software.

De beveiliging van de data ligt in eigen handen.

Eenvoudig te personaliseren.

Zelf meer controle over het implementatieproces.

De nadelen van on-premise

Bij de gebieden die hierboven genoemd zijn, zijn ook nadelen bij on-premise te bedenken:

✖ De initiële kosten zijn hoog.

✖ Niet iedere onderneming heeft genoeg kennis in huis om de beveiliging zelf te regelen.

✖ Personalisatie kan ervoor zorgen dat het implementatieproces langer duurt.

Wat past bij mijn organisatie: on premise of cloud computing?

On-premise en cloud brengen beide iets unieks op tafel maar pas na een goede afweging kunt u bepalen welk type oplossing perfect bij uw organisatie past. Hieronder staan de belangrijkste aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen een on-premise- en cloudoplossing.

Implementatie

On-premise: met on-premise software blijft het bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud van de oplossing en gerelateerde processen. De implementatie gebeurt in eigen huis met behulp van de infrastructuur van het bedrijf.

Cloud: in een gehoste cloud onderhoudt de serviceprovider de systemen op hun server, die op elk moment toegankelijk zijn voor de onderneming, waarbij de bijbehorende processen worden verzorgd door de host-cloud serviceprovider.

Controle

On-premise: in een on-premise omgeving hebben ondernemingen volledige controle over hun systemen en behouden ze 100 procent privacy. Dit zijn twee redenen waarom de meeste grote organisaties ervoor kiezen om weg te blijven van de cloud.

Cloud: ook al worden de gegevens en coderingssleutels gedeeld met de externe provider in een cloud computing-omgeving, is er maar gedeeld eigendom en blijft toegankelijkheid een probleem als er downtime is.

Beveiliging

On-premise: beveiliging is een essentiële vereiste van elke organisatie als het gaat om financiële account-, klant- en werknemersgegevens. Hoewel traditionele on-premise veiliger lijkt omdat het in-house is, zijn er meerdere maatregelen die moeten worden genomen om de beveiliging van de gegevens volledig te behouden.

Cloud: met cloud ERP-systemen zijn er veel minder kansen op hardware, software of infrastructuurstoringen die de hele operatie kunnen hinderen en tot forse verliezen kunnen leiden.

Naleving van regels

On-premise: er zijn regelgevende controles waaraan ondernemingen zich moeten houden. Om aan deze overheids- en branchevoorschriften te voldoen, is het noodzakelijk dat bedrijven zich aan de regels blijven houden en beschikken over hun gegevens. Dit kan eenvoudig als alle gegevens door het bedrijf zelf worden beheerd.

Cloud: wanneer bedrijven kiezen voor een cloud computing-model, moeten bedrijven ervoor zorgen dat de serviceprovider voldoet aan de wettelijke vergunning binnen hun specifieke branche. Het is belangrijk dat de gegevens van klanten, medewerkers en partners beveiligd zijn, waarbij de privacy gewaarborgd is.

Kostenvergelijking

On-premise: een systeem vanaf de basis vereist inspanning en brengt kosten met zich mee. Niet alleen de initiële investering, maar ook de aanschaf van aanvullende infrastructuur, processen, onderhouds- en exploitatiekosten. Zoals bij de voor- en nadelen al is gezegd zijn de initiële kosten hoog maar is on-premise het op lange termijn een stuk goedkoper dan cloud.

Cloud: in vergelijking is een cloud service veel kosteneffectiever, vooral als deze service klein is. De installatie- en looptijd is dan goedkoper en sneller. Bedrijven moeten voor een abonnement betalen, waarbij de updates en het onderhoud door de cloud host worden uitgevoerd.

Mobiliteit

On-premise: on-premise systemen kunnen op afstand worden benaderd, maar vereisen vaak ondersteuning van derden om toegang te krijgen. Dit verhoogt het risico op beveiligings- en communicatiestoringen. Er moeten verschillende beveiligingsmaatregelen worden genomen als werknemers toegang willen hebben tot bestanden op persoonlijke apparaten.

Cloud: bij cloud systemen hebt u een internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot uw gegevens met een mobiel apparaat. Mobiliteit en flexibiliteit daarvan is een van de sterkste kenmerken van deze oplossing. Hierdoor kunnen uw medewerkers overal en altijd werken, wat resulteert in een hogere betrokkenheid.

Het belangrijkste verschil tussen on premise en cloud

Het belangrijkste verschil tussen een cloud en on-premise software is waar deze is geïnstalleerd, lokaal op de servers van het bedrijf of gehost op de server van de leverancier. In vergelijking met cloudsoftware biedt on-premise meer flexibiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Gehoste cloudsoftware neemt daarentegen de druk weg van het onderhouden en bijwerken van systemen, zodat u uw tijd, moeite en geld kunt besteden aan het vervullen van uw kernactiviteiten.

Wilt u on premise licenties aanschaffen met korting tot 70% op de nieuwprijs of denkt u aan een hybrid cloudomgeving waarbij u zoekt naar een oplossing met de voordelen van on-premise gecombineerd met de voordelen van de cloud? Bekijk dan het aanbod van Softtrader in tweedehands software licenties of vraag direct een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.