10/21/2020
5 min
0

Windows Server 2019 Essentials vs. Standard vs. Datacenter

10/21/2020
5 min
0

Waar Windows Server 2019 Essentials beperkt is tot 25 clients, zijn de Standaardversie en de Datacenter dat niet en is dit afhankelijk van een aantal CAL's (Client's Access Licenties) die u koopt. In deze blog laten we enkele basisverschillen zien tussen Windows Server 2019 Essentials, Standard en Datacenter.

Windows Server 2019 Essentials

Microsoft Windows Server 2019 Essentials is een lokaal serverproduct voor kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers. Windows Server 2019 Essentials zal dezelfde kenmerken hebben als de 2016-versie, waaronder:

 • De enige licentie met Client Access Licenties (CAL) voor maximaal 25 gebruikers / 50 apparaten;
 • Lagere prijs dan standaardversie;
 • Mogelijkheid om alle traditionele applicaties en andere functies binnen de gebruikersinterface uit te voeren en ook bestands- en printdeling te gebruiken.

In Windows Server 2019 Essentials vindt u zelfs minder functies dan in 2016 Essentials, omdat Microsoft een hoofdfunctie heeft afgeschaft die aanwezig was in de 2016-versie.

Houd er rekening mee dat wanneer u de Essentials-editie koopt, u GEEN Client Access Licenties (CAL's) hoeft te kopen zoals u dat doet voor Standard en Datacenter. U kunt het aantal gebruikers echter niet uitbreiden voorbij de ingebouwde 25 gebruikers. Dat is een van de belangrijkste redenen om Essentials te kopen.

Microsoft is eigenlijk niet van plan om de volgende versie van Essentials uit te brengen voor de volgende belangrijke release van de Windows-server. Windows Server 2019 Essentials is waarschijnlijk de laatste versie van Windows Server Essentials.

Windows Server 2019 banner

Nadelen van Windows Server 2019 Essentials

 • Werkt alleen met Retail licenties van Office;
 • Het is niet mogelijk om remote te werken;
 • Een max. van 25 gebruikers;
 • Kan niet werken samen met SQL Server, Exchange Server en Sharepoint Server.

Windows Server 2019 Standard

Windows Server Standard is ontworpen voor kleine of middelgrote bedrijven die meer dan 25 gebruikers of meer dan één server nodig hebben om verschillende serverrollen te scheiden. Alleen door de standaardversie van de Windows-server te gebruiken, kunt u Flexible Server Master Operations-functies (FSMO) scheiden van meer dan één server en een hogere beveiliging van uw omgeving bereiken.

Windows Server 2019 Datacenter

Windows Server Datacenter wordt meestal gebruikt voor virtualisatie, omdat u hiermee veel virtuele machines (VM's) op één fysieke host kunt plaatsen. Datacenter, hetzelfde als Standard, heeft CAL's nodig, maar hiermee kan een onbeperkt aantal virtuele machines worden uitgevoerd.

De kosten van een Datacenter-licentie zijn echter een stuk hoger dan een standaardlicentie, dus als u minder VM's op een fysieke server gebruikt, is het over het algemeen minder duur om alleen de standaard aan te schaffen.

Verschillen tussen Windows Server 2019 Standard en Datacenter

Er zitten veel verschillen tussen Windows Server Standard en Datacenter. Deze verschillen kunnen voor uw organisatie belangrijk zijn en daarom is het belangrijk dat de functionaliteiten van beide servers duidelijk zijn. Hieronder leest u verschillen in functies en beperkingen.

 • Virtualization - Hoewel Windows Server 2019 Standard kan worden gebruikt als virtualisatiegast, is het beperkt tot 2 virtuele machines, plus één Hyper-V-host per licentie.
 • Datacenter biedt onbeperkte virtuele machines plus één Hyper-V-host per licentie.
  Network Virtualization - Een van de belangrijkste rollen in Windows Server-netwerkvirtualisatie is de rol Netwerkcontroller. Alleen Datacenter biedt de rol van netwerkcontroller. Windows Server 2019 Datacenter is de enige editie die softwaregedefinieerde netwerkfunctionaliteit biedt.
 • Containers - Hoewel Windows Server 2019 Standard onbeperkte Windows-containers kan uitvoeren, kan het slechts twee Hyper-V-containers uitvoeren. Windows Server 2019 Datacenter kan onbeperkte Windows-containers EN onbeperkte Hyper-V-containers uitvoeren.
 • Hyper-V Security - Met behulp van de Host Guardian-service kunnen virtuele Hyper-V-machines worden gecodeerd. Dit is alleen beschikbaar met Windows Server 2019 Datacenter.

 • Storage Replicas - Hoewel Windows Server 2019 Standard opslagreplica kan, is het beperkt tot 1 partnerschap en 1 resourcegroep met een enkel volume van 2 TB. Windows Server 2019 Datacenter kan deelnemen aan onbeperkte opslagreplica’s.
 • Storage Spaces Direct - De softwaregedefinieerde opslagtechnologie in Windows Server 2019 is beperkt tot Windows Server 2019 Datacenter. Met S2D kunt u lokaal gekoppelde opslag gebruiken die is samengevoegd tot een pool van opslag tussen de leden van een cluster met Storage Spaces Direct.
 • Inherited Activation - Hoewel de standaardversie van Windows Server 2019 kan profiteren van overgeërfde activering als deze wordt gehost op Datacenter, kan Windows Server 2019 Datacenter een host of een gast zijn.

Windows Server 2019 Standard vs Datacenter

Windows Server 2019 vergelijkingstabel

Top 5 nieuwe features in Windows Server 2019

Windows Server 2019 zet verbeteringen voort en voegt nieuwe functies toe ten opzichte van de vorige versie. Hier worden de top 5 features van de nieuwste versie van Windows Server op een rijtje gezet.

1. Beveiligingsverbeteringen

Windows Server 2019 bevat Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), een volledig nieuwe en verbeterde antimalwarebescherming. Het blokkeert automatisch en waarschuwt over mogelijke kwaadaardige aanvallen.

Windows Defender ATP heeft een nieuwe set host-inbraakmogelijkheden, Exploit Guard genaamd, waarmee u de server kunt configureren voor een kleiner aanvalsoppervlak, netwerkbeveiliging, gecontroleerde maptoegang of bescherming tegen misbruik.

U kunt gevoelige gegevens tegen ransomware kiezen en beschermen door niet-vertrouwde processen de toegang tot uw beschermde mappen te blokkeren.

Standaard zijn de meeste algemene persoonlijke mappen al toegevoegd, dus u hoeft alleen maar te controleren of de knop is geactiveerd of niet. U kunt ook andere mappen aan deze beveiliging toevoegen.

2. Eenvoudige migraties met Storage Migration Service

Met Storage Migration Service kunt u eenvoudig alle bestanden en configuratie-instellingen (shares, NTFS-machtigingen en eigendommen) migreren en overbrengen van oudere Windows-servers naar nieuwe besturingssystemen. U kunt uw bestanden ook migreren naar de Azure-cloud.

U heeft de mogelijkheid om meerdere migraties tegelijk op te zetten. Alles wordt beheerd met Storage Migration Service in Windows Admin Center.

3. Windows-subsysteem voor Linux 2

Het is al een tweede iteratie van dit populaire onderdeel, het stelt u in staat om Linux rechtstreeks op de Windows Server-machine te draaien.

Windows Server zal een echte Linux-kernel met Windows verzenden die volledige compatibiliteit met systeemoproepen mogelijk maakt.

WSL 2 is een perfecte component voor ontwikkelaars en het is veel sneller dan WSL 1. Eerste tests lieten zien dat WSL 2 tot 20x sneller is in vergelijking met WSL 1 bij het uitpakken van bijvoorbeeld een gezipte tarball. Of dat het ongeveer 2-5x sneller is bij gebruik van git clone.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter


4. ReFS-deduplicatie

Een ander kenmerk van Windows Server 2019 is ReFS-deduplicatie, waarmee u kunt profiteren van zowel gegevensontdubbeling als het ReFS-bestandssysteem (Resilient File System).

Het werkt eenvoudig door dubbele gegevensblokken te verwijderen en alleen unieke gegevens worden opgeslagen. Als resultaat wordt het opslagruimteverbruik verminderd.

ReFS is een nieuwe standaard voor opslag, maar het was in het begin niet perfect. In de loop van de tijd slaagt Microsoft erin om bugs op te lossen en te verbeteren om een echt veerkrachtig bestandssysteem voor ondernemingen te worden.

ReFS gebruikt checksums voor metadata, zodat het de mogelijkheid heeft om gegevensbeschadigingen op betrouwbare wijze te detecteren. ReFS heeft een data-integriteitsscanner, genaamd “scrubber”. Deze scrubber scant het volume en is in staat om latente beschadigingen te vinden en proactief een reparatie van die beschadigde gegevens te activeren. Het heeft een auto-genezingsvermogen.

5. Windows Admin Center (WAC)

Hoewel WAC gratis te downloaden is, als add-on voor elk Windows-systeem, is het vooral handig voor het beheren van externe systemen en externe servers zonder GUI. Verwacht wordt dat Microsoft deze tool nog verder zal ontwikkelen en deze tool tot in de puntjes zal uitbouwen.

Met WAC kunt u eenvoudig uw servers en / of hypergeconvergeerde infrastructuur beheren vanaf één console. Het beheer is vereenvoudigd omdat deze tool via een webgebaseerde gebruikersinterface niet alleen het grafische deel van het beheer integreert, maar ook andere tools zoals PowerShell, Task Manager of externe desktop.

Lees hier meer over de laatste release van Microsoft Windows Server 2022.

Goedkope Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows Server 2008, 2012, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.