Windows Server: Risico’s na de End of Life

Elk Microsoft software product heeft een End of Life datum. End of Life wordt ook wel eens afgekort naar EoL. Hier biedt de ontwikkelaar, in dit geval Microsoft, geen enkele vorm van ondersteuning of ontwikkeling meer aan voor de software. Zo komen er na een aantal jaar nieuwe versies uit voor de software die beschikken over nieuwe functies. Op een gegeven moment zullen de oudere versies dus helemaal geen updates ontvangen en zal de software ook niet meer worden ondersteund. Het einde van de ondersteuning van een product brengt risico’s met zich mee en daarom is het van belang dat bedrijven op tijd overstappen naar een vernieuwde versie. In dit artikel leest u hier meer over.

Windows Server: Wat houdt End of Life in?

Microsoft producten hebben een End of Life (EoL) datum. Een product wordt namelijk maar voor een bepaalde periode ondersteund. Vaak bestaat een periode voor ongeveer 10 jaar na de releasedatum en deze bestaan uit twee soorten ondersteuningen: De reguliere en de uitgebreide ondersteuning. De gebruiker zal gedurende 5 jaar eerst gebruik maken van de reguliere ondersteuning. Met deze ondersteuning wordt de gebruiker voorzien van de nieuwste updates, waaronder nieuwe functies of verbeteringen. Nadat de reguliere ondersteuning zijn einddatum na 5 jaar heeft bereikt, dan zal de uitgebreide ondersteuning worden doorgevoerd. De uitgebreide ondersteuning dekt alleen nog maar de beveiliging van de server en er komen alleen nog maar beveiligingsupdates. Door innovaties komen er na een aantal jaar nieuwere versies uit die beschikken over nieuwe functies, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het is dus belangrijk om over te schakelen naar een nieuwere versie wanneer het product bijna aan het einde is van zijn levensduur. Indien u dit niet doet, dan kan u te maken met een aantal risico’s. Deze zullen verder in dit artikel worden behandeld.

Waarom hebben softwarepakketten een End of Life?

Zoals hierboven is vermeld evolueert de technologie voortdurend  en wordt het steeds beter. Door innovatie wordt er steeds meer mogelijk, wat zorgt voor nieuwe kansen, wensen en behoeften. Bedrijven verwachten bijvoorbeeld dat de software steeds meer taken automatiseert, sneller werkt, beter beveiligd is en steeds gebruiksvriendelijker wordt.

Echter wordt de hoeveelheid aan updates te groot voor de software op een bepaald moment. Alle toevoegingen nemen onnodig veel plaats in op de server, waardoor het soms beter is om een nieuwe versie te creëren.  Dit kan gedaan worden door het softwarepakket vanaf de basis op te bouwen. Zo kunnen alle functionaliteiten behouden worden, maar krijgt de software een steviger fundament samen geïntegreerd met nieuwe functies.

Windows Server: Risico’s

Wanneer Windows Server het einde van zijn levensduur heeft bereikt dan zal er geen enkele vorm van ondersteuning meer zijn door Microsoft. Sommigen noemen dit ook wel End of Service (EoS). Als er geen ondersteuning meer wordt aangeboden dan zullen bedrijven kwetsbaar worden en dit brengt een problemen met zich mee. Deze problemen worden hieronder toegelicht:

Beveiligingsrisico’s

Windows Server zal een groter risico lopen op bedreigingen van buitenaf, vanwege het lagere beveiligingsniveau. Zonder beveiligingspatches en updates kunnen hackers makkelijker toegang krijgen tot bepaalde systemen, dit maakt bedrijven kwetsbaar aangezien systemen kunnen worden gecorrumpeerd. Hackers zullen de zwakke punten in de software gebruiken in hun voordeel. Zo hebben bedrijven een verhoogd risico op cyberaanvallen en is de kans op een datalek aanzienlijk groter. Zo brengt u niet alleen uw bedrijf, maar ook uw klanten of cliënten in de problemen. Bedrijven moeten namelijk voldoen aan de minimale normen voor gegevensbeveiliging om klanten en cliënten veilig te houden.

Geen technische ondersteuning

Verder krijgt Windows Server bij het einde van de levensduur ook geen technische ondersteuning meer. Gebruikers konden bijvoorbeeld terecht als ze problemen hadden met de software. Denk bijvoorbeeld aan activeringsproblemen of problemen met het product op een bepaald apparaat. Echter kan Microsoft niks meer betekenen voor de producten die het einde van de levensduur hebben bereikt. Microsoft is na de End of Life niet meer de eigenaar en hiermee niet verantwoordelijk voor de software.

Mindere prestaties

De prestaties van Windows Server kan afnemen, wanneer de End of Life is bereikt. Dit komt omdat de software niet meer gebruik maakt van de nieuwste Cloud technologieën om gegevens sneller op te slaan en te verwerken. Hoe ouder de software is, hoe groter de kans is dat u het af gaat zien in uw bedrijfsproces. Verder zal de markt voor deze producten afnemen, waardoor er wordt overgestapt naar andere producten. Hierdoor wordt het steeds lastiger om te kunnen integreren met andere software die elkaar complementeren.

Welke Windows Server versies hebben hun End of Life bereikt?

Er zijn natuurlijk al wat Windows Server versies die hun End of Life hebben bereikt. De meest recente versies zijn Windows Server 2008 en Windows Server 2012, inclusief Windows Server 2008 R2 en Windows Server 2012 R2. De einddatums van de R2 Windows Server versies zijn gelijk aan die van de standaard versie, waardoor ze allemaal niet meer ondersteund door Microsoft. Dit geldt voor zowel de reguliere als uitgebreide ondersteuning. Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2 bereikten hun End of Life op 14 januari 2020. Microsoft heeft sindsdien de verantwoordelijkheid voor de producten opgeheven. Voor Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2 verviel het einde van de ondersteuning op 10 oktober 2023. 

Lees meer over Windows Server 2012 R2 End of Life.

Welke Windows Server versies worden nog ondersteund?

Er zijn momenteel drie Windows Server versies die nog worden ondersteund door Microsoft. Hiervan zijn er nog maar twee Windows Server versies die alleen nog maar gebruik maken van de uitgebreide ondersteuning. De verschillende Windows Server versies zullen hieronder worden vermeld en wordt er advies gegeven:

Windows Server 2016

Windows Servers 2016 is uitgekomen op 15 oktober 2016. Dit houdt in dat de reguliere ondersteuning ongeveer 5 jaar later op 11 januari 2022 is geëindigd. Momenteel maakt Windows Server alleen gebruik van de uitgebreide ondersteuning die zal eindigen op 12 januari 2027. Mocht u over deze Windows Server versie beschikken, dan is het raadzaam om binnen de aankomende drie jaar te upgraden naar een nieuwere versie. Zo weet u zeker dat u geen risico’s loopt en maakt u gebruik van nieuwe functies.

Lees meer over de End of Life van Windows Server 2016.

Windows Server 2019

Windows Server 2019 is uitgekomen op 13 november 2018. De reguliere ondersteuning voor Windows Server 2019 is onlangs verlopen op 9 januari 2024 en dus zal Windows Server 2019 nu ook alleen nog maar gebruik maken van de uitgebreide ondersteuning. De uitgebreide ondersteuning zal eindigen op 9 januari 2029. Mocht u beschikken over deze versie dan zou u nog wel even kunnen wachten met upgraden aangezien de uitgebreide ondersteuning laatst pas is ingegaan. Wanneer u gebruik wilt maken van de nieuwste functies dan zou u kunnen overwegen om te upgraden. Deze versie krijgt namelijk alleen nog maar beveiligingsupdates.

Lees meer over de End of Life van Windows Server 2019.

Windows Server 2022

Tot slot is de meest recente Windows Server versie, genaamd Windows Server 2022, uitgekomen op 18 augustus 2021. In vergelijking met de twee andere Windows Server versies, beschikt Windows Server 2022 nog wel over de reguliere ondersteuning. Deze eindigt namelijk pas op 13 oktober 2026. Tot deze tijd zal Windows Server 2022 worden voorzien van de nieuwste updates die bestaan uit nieuwe functies en verbeteringen. De uitgebreide ondersteuning zal eindigen op  14 oktober 2031, dit maakt Windows Server 2022 redelijk toekomstbestendig.

Lees meer over de voordelen van Windows Server 2022.

Ondanks dat er geen andere Windows Server beschikbaar is, is het wel belangrijk om te benoemen dat er een nieuwe versie van Windows Server onderweg is. Er is namelijk aangekondigd dat er wordt gewerkt aan Windows Server 2025. Deze Windows Server zou komen met nieuwe functies, zoals Hotpatching, AI-gebaseerde beheer, SMB over QUIC, een verbeterd functioneel niveau AD en nieuwe veiligheid verbeteringen. Voor meer informatie op Windows Server 2025 verwijzen wij u graag naar onze andere blog.

Lees meer over wat we tot nu toe weten over Windows Server 2025.

Hoe weet u wanneer software het einde van zijn levensduur heeft bereikt?

Microsoft laat altijd de specifieke datum weten voor de End of Life van hun producten. Voor de specifieke datums, kunt u dus de officiële Microsoft website raadplegen als u benieuwd bent naar wanneer de ondersteuning verloopt. Verder kunnen andere bedrijven die software verkopen u ook op de hoogte houden doormiddel van een nieuwsbrief. Dit is ook het geval bij Softtrader. Met onze nieuwsbrief houden wij niet alleen onze klanten op de hoogte van het laatste nieuws, maar ook wanneer het einde van een product in zicht komt. Als u op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws, dan kunt u hieronder aanmelden voor onze nieuwsbrief.