Windows Server 2025
02/19/2024
5 min
0

Windows Server 2025: Alles dat we tot nu toe weten

02/19/2024
5 min
0

Windows Server 2025 is officieel aangekondigd op 26 januari 2024. Microsoft heeft de preview, build 26040, beschikbaar gesteld aan IT-beheerders. Zij krijgen de mogelijkheid om de nieuwe functies en verbeteringen te testen. Windows Server 2025 is ontworpen om de hybride en adaptieve Cloud te ondersteunen. Ook biedt het IT-beheerders een aantal functies die helpen bij het moderniseren van server infrastructuren. Microsoft heeft laten weten waar ze mee bezig zijn, maar er is nog niet veel informatie beschikbaar. In dit artikel leest u meer over wat we tot nu toe weten over Windows Server 2025.

Windows Server 2025: Release date

Windows Server 2025 kan in de herfst van dit jaar worden verwacht. Echter is dit alleen een speculatie, aangezien Microsoft nog geen release date heeft aangekondigd. In het verleden heeft Microsoft de algemene beschikbaarheid van Windows Server 2022 in september 2021 aangekondigd. Het zou dus zomaar kunnen dat Microsoft weer van plan is om het in de herfst van dit jaar uit te brengen. Dit is echter wilde gok, een daadwerkelijke release date moeten dus nog afwachten.

Windows Server 2022 banner

Lees meer over de functies en edities van Windows Server 2022.

Windows server 2025: Wat kunnen we verwachten?

Microsoft heeft laten weten dat ze niet van plan zijn om de kracht van sudo naar Windows Server 2025 te brengen. Ze zijn daarentegen van plan om sudo toe te voegen aan hun consument gerichte versie van Windows 11. Verder heeft Microsoft ook aangekondigd dat Windows Server 2025 verschillende nieuwe mogelijkheden biedt voor Enterprise klanten. Windows Server 2025 komt nu ook met een nieuwe pay-as-you-go optie voor Enterprise klanten. De release van Windows Server 2025 brengt functies als SMB, Active Directory pagina aanpassingen verbeteringen, hotpatching support en opslag optimalisaties met zich mee. Ook komt Windows Server 2025 met een vernieuwde interface dat lijkt op de Windows Client Installers en heeft Microsoft bluetooth verbeterd. De naam veranderd in samenhang met deze vernieuwde interface van Microsoft Server Operating System Setup naar Windows Server Setup.

Met de ingang van Windows Server 2025 gaan er ook een aantal functies verdwijnen zoals PNRP (Peer Name Resolution Protocol).  PNRP werd al door veel veiligheid experts afgekeurd, aangezien PNRP kwetsbaar is tegen exploits zoals DDos-aanvallen. Ook verdwijnt SMTP Server samen met de hulpmiddelen die werden aangeboden. Sinds Windows Server 2012 stond deze functie al onder druk. SMTP beheren in the IIS6 console kwam met veel uitdagingen voor gebruikers. Tegenwoordig zijn de meeste daarom overgestapt naar de alternatieven: Azure Communication Services of SendGrid. Tot slot heeft PowerShell Modules ook een paar veranderingen gekregen. Hieronder staat een kort overzicht met alle veranderingen.

Nieuwe PowerShell Modules in Windows Server 2025:

 1. DefenderPerformance: Door deze module kunnen problemen worden opgelost en worden de scanprestaties van Defender geoptimaliseerd.
 2. LanguagePackManagement: Het beheren van OS taalpakketten.
 3. Microsoft.ReFsDedup.Commands: Het beheren van ReFS duplicatie en de compressie  motor.
 4. Microsoft.Windows.Bcd.Cmdlets: Het beheren van BCD inzendingen doormiddel van PowerShell commands.
 5. Provisioning: Het beheren van Provisioning pakketten.

Changed Modules:

 1. Get-NetView: Heeft een nieuwere versie gekregen.
 2. Defender: Heeft een rollback command gekregen.
 3. Appx: Heeft MSIX commands gekregen.
 4. Dism: Heeft commands gekregen voor app provisioning.
 5. International: De mogelijkheid om internationale instelling te kopiëren van gebruikers naar systemen.
 6. NetSecurity: Heeft commands gekregen om de regels van Firewall voor WSLv2 containers te beheren.
 7. SmbShare: Heeft commands gekregen om de SMB over Quick functionaliteit te verbeteren.
 8. Storage: Heeft een Convert-PhysicaDisk command gekregen.

Windows Server 2025: Nieuwe functies

Door de opkomst van Windows Server 2025 is er veel speculatie rond aan het gaan over wat er precies nieuw is. Hoewel er nog niet heel veel over bekend is, heeft Microsoft wel op hun forum laten weten waar ze momenteel aan werken. Hieronder leest u meer over deze functies:

Een verbeterd functioneel niveau AD

Microsoft Active Directory is een belangrijk component in de IT-infrastructuur van veel bedrijven. Door deze database kan je gemakkelijk objecten ordenen en beheren. Denk hierbij aan servers, workstations, user accounts, printers of gedeelde bronnen. Er zullen drie belangrijke elementen verschijnen, wanneer een AD is opgesteld.

 1. Het functionele niveau van het Forest AD.
 2. Het functionele niveau van het domein AD.
 3. De schema versie van uw AD.

Aangezien Microsoft van plan is om een nieuwe versie van AD uit te brengen in Windows Server 2025, brengt dit nieuwe functionaliteiten met zich mee. Deze zullen de nieuwste versie van Forest AD en domein AD bevorderen.

Lees meer over Active Directory bij Windows Server.

SMB over QUIC

SMB (Server Message Block) zou in alle edities van Windows Server 2025 door gebruikers kunnen worden geconfigureerd. SMB over QUIC (Quick UDP Internet Connections) kan via een andere poort schakelen in plaats van de 443 poort. SMB over QUIC is een alternatief voor het TCP netwerktransport. Ook biedt het een veilige en betrouwbare verbinding met edge bestandsservers over onvertrouwde netwerken.

Nieuwe veiligheid verbeteringen

De 2025 versie van AD heeft wat beveiligingsverbeteringen. RC4-algoritme is de voorkeursmethode geworden en LDAP-communicatie ondersteund nu TLS 1.3 voor LDP over TLS.

Microsoft maakt nu gebruik van een AES-encryptiemethode bij het wijzigen van wachtwoorden, waarbij oudere SAM-RPC’s geblokkeerd worden. Er zullen verder ook nog beveiligingsverbeteringen komen buiten AD, maar daar is momenteel nog niks over bekend.

Hotpatching

In Windows Server 2025 stelt Microsoft Hotpatching beschikbaar voor iedereen. Deze functie helpt IT-beheerders om kritieke beveiligingsupdates toe te passen zonder dat de server opnieuw moet worden opgestart.

AI-gebaseerde beheer

Deze nieuwe functie in Windows Server 2025 helpt IT-beheerders in de server infrastructuur. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie wordt het proces van beheren en beveiligen van de server infrastructuur versimpeld.

Windows Server 2025: End of Life

Als we terugkijken naar de standaard ondersteuningsperioden van eerdere Microsoft-producten, dan kunnen we een schatting maken van de duur van de reguliere en uitgebreide ondersteuning voor Windows Server 2025. Windows Server 2022 werd bijvoorbeeld uitgebracht op 18 augustus 2021 en de reguliere ondersteuning eindigt op 13 oktober 2026. We kunnen daarom aannemen dat de reguliere ondersteuning voor Windows Server 2025 ook ongeveer vijf jaar zal duren. Na de reguliere ondersteuning zou Windows Server 2025 volgens het huidige patroon moeten worden ondersteund via de uitgebreide ondersteuning. Deze duurt meestal nog 5 jaar nadat de reguliere ondersteuning is beëindigd.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

Windows Server vNext

De upgrade van Windows Server naar vNext is gelijk aan de manier waarop Windows gebruikers hun updates uitvoeren, dit kan gemakkelijk via de Windows Update menu. Met één klik op de update knop zou het systeem moeten updaten van de oude versie naar de nieuwe versie. Microsoft is van plan om hun Windows Server vNext, zoals voorheen, te verkopen met een eenmalige aankoop. Maar bieden ze nu ook de mogelijkheid om te betalen via een subscriptie, dit wordt het ‘pay-as-you-go’ principe genoemd. Deze optie wordt via Azure Arc ingeschakeld en de betalingen gaan via Azure Commerce. Deze ‘pay-as-you-go’ subscripties zijn een goed alternatief voor bedrijven die bijvoorbeeld seizoenswerk doen, zodat ze alleen betalen voor de maanden waarbij ze gebruik maken van Windows Server 2025. Op het lange termijn is het voordeliger om Windows Server 2025 als een one-time aankoop aan te schaffen. De voordelen die Windows Server 2025 met zich meebrengt maken de investering waard. Verder wilt Microsoft hun hotpatch mogelijkheden brengen naar de rest van hun Microsoft cloud services en server producten. Hotpatching zorgt ervoor dat organisaties updates kunnen toepassen in het geheugen, waardoor de reboots van het traditionele patchingsproces worden voorkomen.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Blijf op de hoogte van Windows Server 2025

Wilt u graag meer te weten komen over Microsoft Windows Server 2025? Meld u dan aan op onze nieuwsbrief om up-to-date te blijven over Microsoft Windows Server 2025.