Microsoft SharePoint 2019

SharePoint Server is een lokaal platform. Met SharePoint Server zijn gebruikers verantwoordelijk voor het draaien en onderhouden van alles wat intern draait, inclusief serverarchitectuur, active directory en bestandsopslag. Net als de Windows Server-producten vereist SharePoint Server Client Access Licenses (CAL's). De twee belangrijkste types zijn Device CAL's en User CAL's. Scroll naar beneden, voor meer informatie.

Microsoft SharePoint Server 2019 licenties kopen

Microsoft SharePoint Server 2019

SKU: 76P-02031

product box Microsoft SharePoint Server 2019
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP (Open License)
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Product Key + ISO

SharePoint Server 2019 User CAL

SKU: 76M-01689

product box Microsoft SharePoint Server 2019 User CAL
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP (Open License)
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Licentierecht

SharePoint Server 2019 Device CAL

SKU: 76N-00072

product box Microsoft SharePoint Server 2019 Device CAL
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP (Open License)
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Licentierecht

Microsoft Core CAL Suite 2019 User CAL

SKU:

product box Microsoft Core CAL Suite 2019 User CAL
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Licentierecht

*User CAL voor meerdere licenties

Wat is SharePoint 2019?

Microsoft SharePoint Server is een we gebaseerd platform dat samenwerking en documentbeheer mogelijk maakt. SharePoint biedt ook een verzameling tools en services waarmee bedrijven informatie, programma's en andere materialen via hun netwerk kunnen ontwikkelen, beheren en verspreiden. Met SharePoint kunt u websites ontwikkelen, documenten beheren en delen, samenwerken aan projecten en workflows automatiseren. SharePoint kan ook worden gebruikt om intranetten, extranetten, teamsites en websites te maken die toegankelijk zijn voor het publiek. Enkele handige functies van SharePoint zijn het vragen van goedkeuring op documenten voordat ze zichtbaar worden gemaakt. Verder kunt u de logica if/then gebruiken om workflows te maken en zo acties te automatiseren zoals het vastleggen van informatie of het e-mailen van documenten. SharePoint kan u ook verwittigen zodra een document wordt geüpload of gewijzigd.

SharePoint 2019 vs SharePoint 2016: Belangrijkste verschillen

Microsoft SharePoint 2016 heeft een meer traditionele interface in vergelijking met de moderne look van SharePoint 2019. Verder bevatten SharePoint 2016 en 2019 beide native communicatiesites en integreren ze heel goed met OneDrive, maar SharePoint 2019 biedt meer functies en mogelijkheden. Met SharePoint 2019 kun je gemakkelijker integreren met Microsoft PowerApps en Flow, waarmee je aangepaste apps en workflows kunt maken. Het responsieve ontwerp van SharePoint 2019 biedt een betere mobiele ervaring.

Net als andere Microsoft Server-producten vereist Microsoft SharePoint Server 2019 ook Client Access Licenses (CALs). CALs bieden toegang tot de server en zijn er in twee hoofdtypen: Device CALs en User CALs. Lees hieronder het beste scenario voor elke CAL-licentie om te zien welke aan jouw vereisten voldoen.

CALs voor Microsoft SharePoint 2019 Server

CAL staat voor "Client Access License" en geeft toegang tot Microsoft SharePoint Server. U kunt kiezen tussen standaard CALs en Remote Desktop Service CALs. Beide types zijn verkrijgbaar in twee versies: User CALs en Device CALs. Zoals de naam al aangeeft, geeft een User CAL toegang tot een enkele gebruiker, terwijl een Device CAL toegang geeft tot een enkel apparaat. Hieronder vindt u meer informatie over elk CAL-type.

Microsoft SharePoint 2019 User CALs

Met een User CAL-licentie betaal je voor elke gebruiker die toegang heeft tot de server. Als een van je werknemers bijvoorbeeld toegang tot de server nodig heeft via meerdere apparaten, zoals een laptop, iPad, smartphone en/of pc, dan heeft die gebruiker slechts één User CAL-licentie nodig. User CALs zijn de juiste keuze voor bedrijven die meer apparaten hebben dan werknemers die toegang tot de server nodig hebben. Voorbeeld: als je 10 werknemers hebt die toegang tot de server nodig hebben via in totaal 20 apparaten, is het budgetvriendelijker om 10 User CALs aan te schaffen in plaats van 20 Device CALs.

Microsoft SharePoint 2019 Device CALs

Device CAL licenties geven een bepaald apparaat toegang tot de diensten van een server. Device CALs zijn vooral nuttig voor organisaties met minder apparaten dan werknemers die toegang nodig hebben tot de services van een server. Als meerdere werknemers minder apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot SharePoint Server, dan is het kostenefficiënter om Device CALs aan te schaffen. Stel bijvoorbeeld dat 18 werknemers 6 apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot de server.

Wat zijn CALs voor Remote Desktop Services (RDS)?

Naast de standaard CALs kunt u ook kiezen voor Remote Desktop Services (RDS). Met RDS kunt u op afstand toegang verlenen tot SharePoint Server en de bijbehorende services. RDS CALs kunnen, net als de standaard CALs, zowel RDS User CALs als RDS Device CALs zijn. Volgens dezelfde logica bieden RDS User CALs de gebruiker externe servertoegang, terwijl RDS Device CALs apparaten externe toegang geven tot de server. Merk op dat RDS CALs geen standaard CALs vervangen. Als je externe toegang tot de server nodig hebt, moet je zowel standaard als RDS CALs aanschaffen. In principe kunnen medewerkers met RDS CALs overal, altijd en vanaf elk apparaat werken. Remote Desktop Service CALs zijn ook beschikbaar voor andere Microsoft serverlicenties zoals Windows Server, Exchange Server en SQL Server.

Hoe krijg ik op afstand toegang tot SharePoint-server 2019?

SharePoint Server 2019 is zowel lokaal als op afstand toegankelijk. Voor externe toegang moeten gebruikers Remote Desktop Services (RDS) User/Device CAL-licenties aanschaffen. Deze licenties hebben dezelfde vereisten als de standaard User/Device CAL's van SharePoint Server 2019. Alle externe SharePoint-gebruikers moeten eerst een User CAL of een Device CAL verkrijgen om de server te kunnen gebruiken. Om te beslissen welke van deze twee opties het beste zou zijn voor de organisatie, is het belangrijk om te kijken hoeveel werknemers er zijn en hoeveel apparaten worden gebruikt om toegang te krijgen tot SharePoint Server. Als het aantal werknemers groter is dan het aantal apparaten, is de meest budgetvriendelijke keuze het kopen van RDS Device CAL's. Aan de andere kant, als het aantal werknemers lager is dan het aantal apparaten, zou de goedkopere keuze zijn om RDS User CAL's te kopen. Als het aantal gebruikers en apparaten gelijk is, zijn de kosten hetzelfde, ongeacht of u ervoor kiest om de gebruikers of de apparaten te licentiëren.

Het onderstaande stroomschema laat zien wanneer je elk CAL-type nodig hebt.

null

Opmerking: CALs zijn NIET inbegrepen bij de serverlicenties en moeten dus apart worden aangeschaft.


SharePoint 2019 End of Life:

De standard einddatum voor de ondersteuning van SharePoint 2019 is 9 januari 2024. Dat is het einde van de reguliere ondersteuning, wat betekent dat er na 9 januari een einde komt aan updates en nieuwe releases. Na de reguliere ondersteuning kun je kiezen voor de uitgebreide ondersteuning die eindigt op 14 juli 2026. De uitgebreide ondersteuning biedt beveiligingsupdates en bugfixes.