Windows Server 2019 ondersteuning Microsoft
03/15/2024
3 min
0

Windows Server 2019 End of Life

03/15/2024
3 min
0

Windows Server 2019 is de negende versie van het Windows Server besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft. Het is de nieuwere Windows Server versie van zijn voorganger Windows Server 2016. De software is al een tijdje uit en verouderd langzaam. In deze blog leest u meer over de end of life van Windows Server 2019 en wordt er een kijk genomen op de verschillende aspecten die beïnvloed worden door het einde van de ondersteuning.

Wanneer eindigt de ondersteuning voor Windows Server 2019?

Windows Server 2019 is op 13 november in 2019 uitgekomen. Windows server 2019 komt met twee verschillende ondersteuningen. Namelijk de reguliere en uitgebreide ondersteuning. De reguliere ondersteuning is onlangs geëindigd op 9 januari in 2024. Nu de reguliere ondersteuning voorbij is, krijgt Windows Server 2019 geen nieuwe updates meer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe functies of verbeteringen. De uitgebreide ondersteuning voor Windows Server 2019 zal vijf jaar later op 9 januari in 2029 eindigen. Zodra de reguliere ondersteuning voorbij is, dan zal de ondersteuning automatisch veranderen naar de uitgebreide ondersteuning. Deze bestaat alleen uit beveiliging updates en de beveiliging zelf.

Windows Server 2019: End of life?

Wanneer Microsoft geen enkele vorm van ondersteuning meer aanbiedt voor hun product, dan heeft het product het einde van de levensduur behaald. Dit wordt ook wel end of life genoemd. Windows Server 2019 heeft nog niet zijn end of life behaald en zal tot en met 9 januari 2029 ondersteund blijven doormiddel van de uitgebreide ondersteuning. Windows Server 2019 zal dus tot die tijd alleen nog maar beveiliging updates ontvangen en de beveiliging van de server zelf krijgen. Echter is de reguliere ondersteuning voor Windows Server 2019 ten einde. Bedrijven die nu nog beschikken over Windows Server 2019 hebben hoeven dus nog niet te upgraden naar een nieuwere versie. Tenzij het bedrijf gebruik wilt maken van de nieuwste functies en verbeteringen. Deze zouden het werkproces namelijk gemakkelijker kunnen maken, waardoor de productiviteit kan gaan stijgen. Nieuwe Windows Server versies hebben echter wel andere serververeisten.

Lees meer over de serververeisten voor Windows Server 2022.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

Windows Server 2019: Problemen

Momenteel brengt Windows Server 2019 geen risico’s met zich mee, aangezien het nog wordt ondersteund door Microsoft via de uitgebreide ondersteuning. Dit zal gelden voor alle versies, zoals: Standard, Datacenter, User CAL, Device CAL en CAL Suite. De uitgebreide ondersteuning loopt tot 9 januari 2029. Wanneer deze datum is verstreken, dan kunnen er wel een aantal problemen ontstaan. Zo kan serverpatching problematisch worden, is er een verhoogd risico op cyberaanvallen en is er geen technische ondersteuning.

Verder is zoals eerder vermeld de reguliere ondersteuning voor Windows Server 2019 ten einde en dus komen er geen nieuwe functies of verbeteringen. Als u dit liever wel wilt, dan zou u een van de nieuwere versies kunnen overwegen.

Welke Windows Server edities worden nog ondersteund?

Naast Windows Server 2019 zijn er nog twee andere Windows Server versies die ondersteund worden door Microsoft. Zo beschikt de voorganger van Windows Server 2019, Windows Server 2016, ook alleen nog over de uitgebreide ondersteuning. Deze zal eindigen op 12 januari 2027 en deze versie krijgt ook, net zoals Windows Server 2019, alleen nog maar bug fixes, veiligheidsverbeteringen en technische ondersteuning.

Een andere versie die ondersteund nog ondersteund wordt door Microsoft is Windows Server 2022. Dit is op dit moment de meest recente versie van Windows Server en maakt nog gebruik van de reguliere ondersteuning. Hoewel in de naam 2022 wordt vermeld, is Windows Server 2022 uitgekomen op 18 augustus 2021. Aangezien de reguliere ondersteuning ongeveer vijf jaar duurt na de release datum, zal de einddatum voor de reguliere ondersteuning vallen op 13 oktober 2026. Tot deze tijd zal Windows Server 2022 nieuwe updates, functies en verbeteringen uitbrengen. De uitgebreide ondersteuning zal eindigen op 14 oktober 2031.

Windows Server 2022 banner

Lees meer over de verschillen tussen Windows Server 2022 Essentials vs Standard.

Verder werd er eerder al gespeculeerd over een nieuwe Windows Server. Het is namelijk al een tijdje geleden dat er een nieuwe versie van Windows Server is uitgebracht. Gelukkig heeft de Principal PM Manager, Jeff Woolsey, aangekondigd via het Microsoft forum dat er gewerkt wordt aan Windows Server 2025. Hierbij heeft hij ook vermeld wat er precies nieuw is in de nieuwe Windows Server versie. Zo komen er bijvoorbeeld nieuwe functies, zoals SMB over QUIC, Hotpatching, AI-gebaseerde beheer, een verbeterd functioneel niveau AD en zijn er nieuwe beveiliging verbeteringen. In onze Windows Server 2025 blog gaan we meer de diepte in over Windows Server 2025. We behandelen de onderwerpen: Release, wat kunnen we verwachten, Windows Server vNext en de End of Life van Windows Server 2025.

Lees meer over wat we tot nu toe weten over Windows Server 2025.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via de onderstaande kanalen van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.