Microsoft SharePoint 2016

SharePoint Server is een lokaal platform. Met SharePoint Server zijn gebruikers verantwoordelijk voor het uitvoeren en onderhouden van alle interne aspecten, waaronder de serverarchitectuur, active directory en bestandsopslag. Net als bij Windows Server-producten zijn voor SharePoint Server client access licenties (CAL's) nodig. De twee belangrijkste types zijn Device CAL's en User CAL's. Voor meer informatie, scroll naar beneden.

Microsoft SharePoint Server 2016 licenties kopen

Microsoft SharePoint Server 2016

SKU: 76P-01876

product box Microsoft SharePoint Server 2016
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP (Open License)
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Product Key + ISO

SharePoint Server 2016 User CAL

SKU: 76M-01600

product box Microsoft SharePoint Server 2016 User CAL
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP (Open License)
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Licentierecht

SharePoint Server 2016 Device CAL

SKU:

product box Microsoft SharePoint Server 2016 Device CAL
 • Merk: Microsoft
 • Taal: Single Language
 • Staat: Tweedehands
 • Licentie type: OLP (Open License)
 • Licentietermijn: Eeuwigdurend
 • Levering: Licentierecht

Wat is Microsoft Sharepoint 2016?

SharePoint Server 2016 is een samenwerkingsplatform waarmee je documenten, rapporten en archieven kunt beheren. SharePoint 2016 biedt een set tools waarmee organisaties content en applicaties binnen hun netwerk kunnen maken, beheren en delen. Gebruikers van SharePoint Server 2016 kunnen ook websites maken, samenwerken aan projecten en workflows automatiseren. U kunt Microsoft SharePoint 2016 ook gebruiken om interne bedrijfsportalen, teamsites, extranetten en publieksgerichte websites te bouwen. Hieronder vind je de einddatum van Microsoft's ondersteuning en meer over SharePoint CALs.

SharePoint 2016 End of Life

De einddatum van de standaardondersteuning is al verstreken op 13 juli 2021. Je kunt je echter nog steeds aanmelden voor de uitgebreide ondersteuning die doorloopt tot 14 juli 2026. De uitgebreide ondersteuning biedt beveiligingsupdates en bugfixes.

CALs voor Microsoft SharePoint 2016 Server

CALs is de afkorting van "Client Access License". Deze licenties verlenen toegang tot Microsoft SharePoint Server en de bijbehorende services. CALs zijn nodig voor de licenties van veel Microsoft-servers, zoals Windows Server, Exchange Server, SQL Server en SharePoint Server. Afhankelijk van wie toegang krijgt, zijn er twee CAL-varianten: User CALs en Device CALs.

Er zijn twee soorten CALs. De eerste zijn de standaard CALs die bedoeld zijn voor de specifieke server, bijvoorbeeld SharePoint 2016 User/Device CAL. Het tweede CAL-type biedt externe toegang tot de server en wordt RDS CALs genoemd. RDS staat voor Remote Desktop Services. RDS CALs zijn ook ofwel RDS User CALs of RDS Device CALs.

Lees hieronder het verschil tussen de twee CAL types en bekijk welke je nodig hebt in jouw licentiemodel.

Microsoft SharePoint 2016 User CALs

Zoals hierboven vermeld, biedt een User CAL licentie toegang tot de server voor één gebruiker. Je kunt gebruikers licenseren in plaats van apparaten, wanneer je minder gebruikers dan apparaten hebt. Als bijvoorbeeld één of meerdere gebruikers toegang nodig hebben tot SharePoint Server 2016 via verschillende apparaten, zoals een laptop, PS, smartphone, enz. dan is het budgetvriendelijker om de gebruikers een licentie te geven. Een algemene vuistregel is dat User CALs de juiste keuze zijn voor bedrijven die meer apparaten hebben dan werknemers die toegang tot de server nodig hebben.

Microsoft SharePoint 2016 Device CALs

Een Device CAL geeft toegang tot de server voor één enkel apparaat. Met SharePoint zou u CALs moeten aanschaffen. Device CALs zijn vooral nuttig voor organisaties met minder apparaten en meer werknemers die toegang nodig hebben tot de diensten van een server. In plaats van licenties aan te vragen voor elke gebruiker, kunt u enkel licenties aanvragen voor de apparaten die toegang nodig hebben tot de server. Dit is vooral het geval omdat Device CALs in dit geval kostenefficiënter zijn. Bekijk hieronder welke licenties je nodig hebt als je externe toegang tot de server nodig hebt.

Wat zijn CALs voor Remote Desktop Services (RDS)?

CAL licenties kunnen standaard User/Device CALs of RDS User/Device CALs zijn. RDS CALs (Remote Desktop Services) maken deel uit van het Microsoft licentiemodel en bieden toegang op afstand tot de server. Houd er rekening mee dat RDS CALs geen vervanging zijn voor de standaard CALs. Je hebt een standaard CAL nodig en vervolgens een RDS CAL. Je hebt een standaard CAL en vervolgens een extra RDS CAL nodig om op de juiste manier toegang te krijgen tot de server. Net als standaard CALs kunnen RDS CALs zowel User CALs als Device CALs zijn.

Hoe krijg ik op afstand toegang tot SharePoint Server 2016?

Als u geïnteresseerd bent in externe toegang tot SharePoint Server 2016, moet u naast de standaard CAL's ook Remote Desktop Services (RDS) User/Device CAL-licenties aanschaffen. Bij het kiezen tussen gebruikers- of apparaat-CAL's is een vuistregel voor organisaties om te kijken naar het aantal gebruikers en apparaten dat toegang tot de server nodig heeft. Als het aantal gebruikers groter is dan het aantal apparaten, is de financieel betere keuze het kopen van RDS Device CAL's, omdat u er dan minder hoeft aan te schaffen. Als er echter meer apparaten zijn dan het aantal externe gebruikers, is de goedkopere optie het aanschaffen van RDS User CAL's.

Raadpleeg het onderstaande stroomschema om te begrijpen welk CAL type je nodig hebt in welke situatie.

null

Opmerking: CALs zijn niet inbegrepen bij licenties voor Microsoft SharePoint Server en moeten afzonderlijk worden aangeschaft.