Downgrade rechten voor Microsoft licenties
04/13/2023
2 min
0

Downgrade rechten voor Microsoft licenties

04/13/2023
2 min
0

Is uw softwarelicentie bijna verlopen en bent u nog niet klaar om al uw systemen te upgraden? U kunt dit probleem oplossen door gebruik te maken van de downgraderechten die Microsoft biedt. Veel van onze klanten weten niet of, wanneer en voor welke licenties ze downgraderechten kunnen gebruiken. In dit artikel leest u meer over hoe downgraderechten werken en hoe u ervan kunt profiteren.

Wat zijn downgrade rechten en heb ik ze?

Met downgraderechten kun je downgraden naar de oude versie van de nieuwe softwarelicentie die je hebt gekocht. Elke eindgebruiker van het commerciële Volume Licensing programma heeft het recht om twee eerdere versies van dezelfde editie van de software die hij/zij heeft gelicenseerd te gebruiken. Dit staat bekend als een downgrade recht.

Een van de grootste voordelen van downgraderechten is dat bedrijven bijvoorbeeld de nieuwe(re) serverversie kunnen kopen met een downgraderecht. Zo kan het bedrijf de huidige servereditie gebruiken totdat het klaar is om te upgraden naar de nieuwere versie. Door dit te doen, kunnen bedrijven de kosten splitsen en zich efficiënt voorbereiden op de kosten en tijd die nodig zijn om te migreren. U zou ook kunnen downgraden naar een oudere softwareversie vanwege de betere compatibiliteit van systemen of toepassingen.

Hoe kan ik downgraden?

Om uw software te downgraden, moet u een licentie hebben onder het volumelicentieprogramma van Microsoft. Dit betekent dat uw Microsoft-licentie een volumelicentie moet zijn. De verschillen tussen Retail, OLP Volume en OEM licenties vindt u in dit artikel. Zodra u bent toegetreden tot het Microsoft-licentieprogramma, is het proces eenvoudig: u hoeft alleen bij uw distributeur de oudere versie van de door u gekochte software aan te vragen. Uw distributeur zal u dan een andere sleutel en een nieuwe media-installatie moeten bezorgen.

Vragen over licenties van Softtrader banner

Heb ik een andere activeringssleutel nodig om te downgraden?

Veel mensen denken dat ze met dezelfde activeringssleutel van de ene naar de andere softwareversie kunnen downgraden. Elke sleutel kan echter slechts één softwareversie activeren. Dus ja, je hebt een nieuwe activeringssleutel nodig voor de downgrade versie die je wilt installeren. Na aankoop van uw nieuwere softwarelicentie kunt u op elk moment downgrade rechten aanvragen. U ontvangt dan een andere sleutel voor de vorige versie en ook andere software om te downloaden.

Moet ik extra betalen voor downgraden?

Nee, u hoeft geen extra kosten te betalen om te downgraden. Het recht om te downgraden is een recht dat door Microsoft en zijn distributeurs wordt verleend. Dit recht maakt deel uit van het commerciële licentieprogramma, zoals eerder vermeld.

Hoe ver kan ik downgraden?

Downgrade-rechten worden verleend voor maximaal 2 vroege versies, zolang de versies nog een geldige levenscyclus hebben volgens de voorwaarden van Microsoft. Houd er rekening mee dat je kunt downgraden naar een andere editie van dezelfde softwareversie. U kunt dus niet van versie wisselen binnen dezelfde of verschillende edities. U kunt bijvoorbeeld downgraden van Office 2019 Standard naar Office 2016 Standard. U kunt niet downgraden van Office 2016 Professional Plus naar Office 2016 Standard.

Conclusie

Tot slot volgt hier een praktisch voorbeeld van een terugkerende situatie. Stel dat een klant overweegt Windows Server 2022 aan te schaffen, vanwege de langere ondersteuning van Microsoft. Vanwege technische zaken moet de klant enige tijd met Windows Server 2019 werken voordat hij een upgrade naar de 2022-versie uitvoert. Voor dit geval zouden we adviseren om Windows Server 2022 te kopen en de downgrade rechten aan te vragen naar de 2019 editie. Totdat de klant klaar is om te updaten, kunnen ze de 2019-versie gebruiken. Op deze manier kan de overgang tussen de software releases soepeler verlopen en zal de investering van de klant een langere levenscyclus hebben.

Als u nog vragen heeft over downgrade rechten, neem dan contact met ons op, Softtrader heeft een team van experts klaar staan om u te helpen met de beste lange termijn licenties. Softtrader biedt downgrade-rechten en volumelicentieprojecten tot 70% korting ten opzichte van de prijs van nieuwe licenties.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.