Office 2021 en LTSC
11/03/2023
3 min
0

VMware en Microsoft licenties: compatibiliteit

11/03/2023
3 min
0

Virtualisatie is tegenwoordig erg belangrijk en daarom kiezen veel bedrijven ervoor om hun software te combineren met Vmware. De meest prominente productiviteitssoftware op de markt zijn bijvoorbeeld de licenties van Microsoft. In dit artikel lees je meer over de compatibiliteit tussen Microsoft licenties en VMware, de functies van Vmware, de voordelen en de nadelen.

Wat is VMware?

VMware is een bedrijf dat actief is in het ontwikkelen van virtualisatiesoftware. Het levert een verscheidenheid aan clouddiensten voor allerlei toepassingen. Omdat virtualisatie voor bedrijven een goede manier is om de IT-kosten te verlagen, heeft VMware de voorkeur. VMware heeft één server of computer nodig en verandert deze in meerdere virtuele machines. Met andere woorden: het werkvermogen van één fysieke server is gelijk aan het vermogen van meerdere virtuele machines. De server is daardoor efficiënter, verbruikt minder energie, houdt de infrastructuurkosten laag en vergt minder onderhoud.

Virtualisatie typen

Er zijn vier soorten virtualisatie:

  • Desktopvirtualisatie: meerdere afzonderlijke desktops worden beheerd door één gecentraliseerde server
  • Netwerkvirtualisatie: één netwerk opgesplitst in onafhankelijke individuele kanalen die vervolgens worden toegewezen aan een specifieke server of apparaat
  • Softwarevirtualisatie: de opsplitsing van een fysieke server in vele virtuele servers; fysieke servers gebruiken meer van hun verwerkingsmogelijkheden
  • Opslagvirtualisatie: er is één opslagapparaat dat meerdere netwerkbronnen bevat, die toegankelijk zijn voor meerdere gebruikers

Welke licenties kunnen op VMware draaien?

Gebruikers kunnen alle OLP-licenties (volumelicenties) op VMware uitvoeren, zolang ze over de juiste licentie beschikken. Voorbeelden van de licenties die u op VMware kunt gebruiken zijn Microsoft Office, SQL Server, RDS CAL's, Windows 10, Windows 11. en Windows Server (met de respectievelijke User/Device CAL's). Lees meer over of u CALs nodig heeft of niet. Als u bijvoorbeeld Windows Server op VMware wilt gebruiken, kunt u het instellen als domeincontroller en printserver. Afhankelijk van uw verwachte software-infrastructuur kunt u de virtualisatiemogelijkheden van VMware combineren met de productiviteitssoftware van Microsoft. Naast de licenties van Microsoft kunt u ook Citrix-software op VMware draaien. Bekijk hieronder welke licentiemogelijkheden VMware biedt en welke het beste aansluit bij uw softwarevereisten.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

Is VMware gratis?

VMware wordt geleverd in verschillende licentieopties. Afhankelijk van uw softwarebehoeften en -vereisten kunt u kiezen tussen gratis en betaalde VMware-oplossingen. VMware Workstation Player is bijvoorbeeld een gratis oplossing voor niet-commercieel en/of persoonlijk gebruik. Omdat er geen licentie voor de applicatie nodig is, kan deze gratis worden gebruikt. VMware Workstation Pro moet daarentegen worden aangeschaft omdat het geavanceerde functies en instellingen biedt. Wanneer VMware voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, heeft u bovendien een betaalde licentie nodig. VMware erkent non-profitorganisaties als bedrijven en daarom moeten zij ook een ap-licentie aanschaffen.

VMware: functies

VMware wordt geleverd met een aantal exclusieve functies die de virtualisatie-ervaring verbeteren:

  • Klonen: u kunt een kopie maken van de originele virtuele machine; de configuratie en de eigenschappen van de virtuele machine blijven hetzelfde, maar deze verschijnt ook in de inventaris.
  • Snapshots: Met snapshots kunnen gebruikers informatie en gegevens van virtuele machines vastleggen.
  • Live migratie: gebruikers kunnen eenvoudig een virtuele machine die op het ene apparaat staat, naar een ander apparaat transporteren zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de werking
  • Hoge beschikbaarheid: Vermindert de downtime van applicaties door defecte virtuele machines te dwingen opnieuw op te starten op een alternatieve server (hostserver)

VMware: voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van VMware. De eerste is de verbetering van het rendement op de investering (ROI). Dit kunt u doen door de fysieke bronnen van uw computer in grotere mate te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat uw besturingssysteem wordt overweldigd of gedestabiliseerd door elke toepassing in een eigen besturingssysteem op dezelfde fysieke server uit te voeren. Op deze manier benut u de CPU-kracht van de fysieke server optimaal.

Bovendien kunt u energie en ruimte efficiënt gebruiken door meerdere en meer applicaties op minder fysieke servers te draaien. Omdat het verminderde aantal servers minder opslagruimte en energie in beslag zou nemen, kunt u de twee optimaal gebruiken.

Een derde voordeel van het gebruik van VMware is de grote verscheidenheid aan ondersteunde besturingssystemen. Enkele prominente voorbeelden zijn Windows, Linux en Mac OS. Daarbij kunt u dankzij de grote en deskundige gemeenschap van VMware-gebruikers profiteren van nuttige tips, oplossingen, bronnen en ondersteuning voor technische problemen.

Lees meer over de verschillen tussen Windows en Linux.

VMware: nadelen

VMware heeft veel voordelen voor bedrijven, maar daar hangt een prijs aan. Om gebruik te kunnen maken van de op abonnementen gebaseerde aanbiedingen vSphere+ en vSAN +, moet u een abonnement aanschaffen. Hoewel de software cruciaal kan zijn voor uw bedrijf, is deze ook aan de dure kant.

Een ander aandachtspunt voordat u voor VMware kiest, zijn de benodigde extra middelen. VMware is geen onderdeel van het besturingssysteem, maar draait ernaast en vergt daardoor meer energie dan bijvoorbeeld Hyper-V.

Ten slotte moet u er rekening mee houden dat VMware mogelijk niet volledig compatibel is met specifieke hardware en/of stuurprogramma's. Dit kan mogelijk leiden tot prestatie- en functionaliteitsproblemen. Daarom moet u vertrouwd raken met de systeemvereisten.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.