Heb ik CAL's en RDS CAL's nodig?
03/03/2023
2 min
0

Heb ik CAL's en RDS CAL's nodig?

03/03/2023
2 min
0

Als uw bedrijf een Server-licentie heeft of overweegt een Server-licentie van Microsoft aan te schaffen en zich zorgen maakt over de naleving van de licenties, raden wij u aan dit artikel te lezen. Hieronder vindt u informatie over wat CAL's zijn en waarom u ze altijd nodig hebt samen met uw Server-licentie en ook een korte vergelijking met de RDS CAL's die alleen nodig zijn voor werken op afstand.

Wat zijn CAL's en wanneer heb ik ze nodig?

CAL staat voor "Client Access License" en is de licentie die apparaten of gebruikers het recht geeft op toegang tot de server. Microsoft biedt momenteel ofwel een device-based CAL (Device CAL) of een user-based CAL (User CAL) aan. Lees meer over het verschil tussen User en Device CAL's.

Server access CAL's zijn essentiële documenten om te voldoen aan de Microsoft licentiewetten. Ze hoeven niet te worden geactiveerd, maar moeten worden aangeschaft op basis van het aantal gebruikers of machines dat in het bedrijf toegang krijgt tot de server. Het goede nieuws is dat CAL's niet verlopen, u hoeft alleen nieuwe CAL's aan te schaffen als u uw server upgrade.

CAL's zijn verplicht bij aankoop:

Het is waar dat CAL's bedrijfsprojecten erg duur maken, dus vraag ons om een offerte en bespaar tot 70% op de kosten van uw serverproject met onze Pre-owned CAL's.

Softtrader Banner Remote Desktop Services

Wat zijn RDS CAL's en wanneer heb ik ze nodig?

RDS CAL's of Remote Desktop Services is een licentie die u nodig heeft om toegang te krijgen tot een remote desktop op Windows Server. Deze licentie is dus alleen nodig als u van plan bent de server op afstand te benaderen. Om aan de eisen te voldoen, moet u elke gebruiker of computer die op afstand toegang heeft tot de server een licentie geven. Bekijk ons artikel over Microsoft Remote Desktop Services om meer inzicht te krijgen in RDS CAL's.

De RDS CAL's zijn net als de normale CAL's onderverdeeld in RDS Device CAL en RDS User CAL. Bekijk hier het verschil tussen RDS User CAL en RDS Device CAL.

In tegenstelling tot de server access licentie heeft de RDS CAL een activatiesleutel, en bij volume licensing kan één sleutel evenveel activeren als het aantal activaties dat u koopt, wat de installatie vergemakkelijkt.

Een ander zeer belangrijk punt over RDS CAL's is dat bij het licenseren van de server, ze niet de toegangscAL's vervangen, dus als u uw server licentiëert en op afstand moet werken om aan de regels te voldoen, moet u de server + CAL's + RDS CAL's kopen.

Lees meer over hoe Windows RDS werkt en wanneer u RDS ermee moet gebruiken.

We hopen dat we cruciale punten van de serverlicenties hebben verduidelijkt, maar als u nog steeds twijfels hebt, neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder. Of als u al weet wat u nodig heeft vraag ons dan om een offerte op maat voor uw project en bespaar tot 70% aan licentiekosten. Softtrader heeft alle versies van Server, CAL's en RDS CAL's.

Hebt u vragen? Neem contact met ons op!

Voor meer informatie over welke Microsoft software en licenties voor u het meest geschikt zijn, kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.