11/13/2020
2 min
0

Microsoft User CAL vs. Device CAL: wat zijn de verschillen?

11/13/2020
2 min
0

We krijgen vaak vragen over de verschillen tussen User-CAL's en Device-CAL's, en welke meer geschikt is. Wat betekenen deze termen precies en welk type moet u kopen? In deze blog leggen we u uit in welke situatie de beide type CALs het beste van pas komen en voor welke producten u CALs kunt aanschaffen.

Wat is een CAL? (Licentie voor klanttoegang)

Wanneer Microsoft "CAL" zegt, spreken ze van een "Client Access License". Wanneer een van hun serverproducten een licentie heeft met het Server + CAL-model, moet u een serverlicentie aanschaffen om de software op de server te installeren en moet u CAL's kopen voor de mensen of machines die toegang hebben tot de server.

Een User-CAL geeft de persoon een licentie voor toegang tot de server. Ze hebben toegang tot zoveel verschillende eindpunten als ze willen, omdat de CAL is gekoppeld aan de persoon en niet aan het apparaat.

Aan de andere kant autoriseert een Device-CAL het eindapparaat zodat het apparaat zelf toegang heeft tot de server. Dan heeft iedereen die dit apparaat gebruikt toegang tot de server. Mensen die dit apparaat gebruiken, hebben geen User-CAL nodig.

Wat is geschikt voor mijn bedrijf?

Het Server + CAL-model is een manier voor Microsoft om de prijs van zijn oplossingen te verhogen. Als u een klein bedrijf bent, betaalt u een relatief lage prijs omdat u slechts een paar CAL's hoeft te kopen. Als u een groot bedrijf bent, betaalt u een veel hogere prijs omdat u meer CAL's moet kopen.

Dus welk type moet je kopen? Gebruiker of apparaat? Het antwoord hangt ervan af of u meer werknemers of meer apparaten hebt.

  • Als u minder werknemers hebt dan apparaten, kiest u User-CAL's omdat dit de goedkoopste route is.
  • Kies Device-CAL als u minder apparaten hebt dan gebruikers.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

User CAL-model

Omdat de meeste bedrijven werknemers hebben die toegang hebben tot servers op verschillende apparaten, is de optie User-CAL meestal de meest kosteneffectieve optie. Denk aan een werknemer die elke week e-mail op zijn bureau, laptop, tablet of smartphone heeft. Om deze vier apparaten te dekken, moet u vier Device CAL's aanschaffen, of u kunt een User-CAL voor één gebruiker kopen om die gebruiker te dekken. Dit maakt de keuze voor User CALs vaak de juiste keuze, de meeste bedrijven hebben immers meer apparaten dan werknemers.

Device CAL-model

Wanneer er een groot aantal werknemers is dat een beperkt aantal computers gebruikt, kan men beter kiezen voor Device-CALs. Een winkelcentrumkiosk met parttime werknemers die de hele week binnenkomen en uitgaan, een onderhoudsteam dat een communitycomputer gebruikt om binnen en uit te stappen, of een bedrijf dat 24 uur per dag open is en met ploegendiensten werk, zijn enkele voorbeelden hiervan.

Combinatie van CALs

Het is mogelijk om User CALs en Device CALs in één omgeving te combineren. Dit vormt echter wel uitdagingen bij het voldoen aan compliance, het is namelijk erg lastig om te achterhalen wie of welk apparaat middels User CALs en Device CALs gelicentieerd is. Ondanks dat het combineren van User CALs en Device CALs mogelijk is, raden wij dit af. Uw bedrijf moet voldoen aan compliance (voldoende licenties) in het geval van een audit, dus u moet hard werken om bij te houden hoe deze CAL's worden gedistribueerd.

Voor welke Microsoft licenties zijn CALs mogelijk?

Voor de volgende licenties zijn User en Device CALs mogelijk:

Windows Server

Microsoft SQL

Microsoft RDS

Microsoft Exchange Server

Microsoft Sharepoint

Lees hier meer over RDS en CALs!

Goedkope Microsoft licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Microsoft licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Benieuwd naar de prijs van een licentie? Vraag nu een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.