10/15/2020
2 min
0

Wat zijn CALs en heb ik deze nodig voor Windows Server?

10/15/2020
2 min
0

Wat is een "CAL-licentie?" CAL staat voor Client Access License. De client (de bedrijfseigenaar) krijgt hiermee toegang tot de Windows 2019 Server met zijn gebruikers of apparaten. Het bedrijf moet uitzoeken welke licentie ze willen: de User-CAL of de Device-CAL licentie.

Wat zijn Users en Devices?

  • Users (uw werknemers)
  • Devices (bijvoorbeeld: desktop, tablet, telefoon)

Wat is een User CAL licentie?

De User CAL licentie betekent dat u betaalt voor elke gebruiker die toegang heeft tot services via de server. Als u bijvoorbeeld een GEBRUIKER hebt die via zijn laptop, iPad, smartphone of pc toegang tot de server heeft, heeft deze GEBRUIKER een licentie nodig. Je koopt deze apart. Deze User CAL licentie wordt aangeprezen als goed als je "bedrijven hebt met werknemers die roaming-toegang tot het bedrijfsnetwerk nodig hebben."

Wat is een Device CAL licentie?

De CAL Device-licentie betekent dat u betaalt voor elk apparaat dat toegang heeft tot services via de server. Dit is voordelig als u de licentie slechts op één apparaat wilt gebruiken. Met meerdere apparaten per gebruiker is de User CAL goedkoper. Als u bijvoorbeeld werknemers in ploegendienst hebt die af en toe toegang hebben tot computers. De gedachte is waarom betalen voor een "gebruikerslicentie" voor elke werknemer, gewoon betalen voor de apparaten die toegang hebben tot de server. Dit betekent dat u precies moet bijhouden welke computers (of andere apparaten zoals een iPad of smartphone) toegang hebben tot het netwerk, maar dit kan het bedrijf of de organisatie op de lange termijn redden. Dit is iets dat elk bedrijf zelf moet evalueren - welke CAL-licentie het beste is.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Wat zijn RDS-CAL's (Remote Desktop Services)?

Het derde type CAL-licentie is de "RDS" (externe bureaubladservices - "externe server CAL").

Deze licenties zijn in principe bedoeld voor beheerders of werknemers die op afstand toegang tot de servers moeten hebben. Bijvoorbeeld werknemer die op kantoor werken maar ook thuis (remote) willen werken.

Lees deze blog voor meer informatie over RDS 2019 en wat voor een functies erin zitten!

Heb ik CALs nodig voor Windows Server 2019?

Zoals hierboven beschreven is, heb je CALs nodig om gebruik te maken van Windows Server 2019. Afhankelijk van je wensen dien je een keuze te maken tussen de verschillende CALs.

Hier lees je meer over RDS en CALs.

Goedkope Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows Server CALs? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows Server CALs, 2008, 2012, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.