Afbeelding voor licentiebureau in RDS
02/24/2023
2 min
0

Hoe Office te licentiëren voor remote desktop (RDS)

02/24/2023
2 min
0

De afgelopen 3 jaar is werken op afstand wereldwijd in populariteit en belang toegenomen. Aangezien steeds meer bedrijven overgaan op thuiswerken (en eigenlijk overal), vindt u in het volgende artikel welke Office-pakketten geschikt zijn voor werken op afstand. Daarnaast leert u ook hoe u Office in een remote werkomgeving correct kunt licenseren met een traditionele eeuwigdurende licentie.

Wat is Remote Desktop Service?

In een remote desktop omgeving kunnen gebruikers inloggen op Windows Server en een werkverbinding op afstand starten. Vroeger heette dit "terminal server", maar de nieuwe term die Microsoft heeft ingevoerd is nu RDS (Remote Desktop Service).

Met de RDS kunnen gebruikers altijd en overal werken, vanaf elk apparaat, zolang ze maar een netwerk- of internettoegang hebben. Dit maakt een flexibeler werkmodel mogelijk dat de laatste tijd wordt getest en de voorkeur geniet. De volgende paragraaf beschrijft hoe u Office in een externe omgeving correct kunt licenseren.

Office licenseren in een Remote Desktop Service

Via Microsofts volume licentie programma voor bedrijven kunt u de structuur van uw bedrijf zo inrichten dat u op afstand kunt werken en toegang hebt tot de server. Om dit mogelijk te maken, moeten licenties tot hetzelfde licentieprogramma behoren om compatibel te zijn en dit patroon volgen om veilig en conform te zijn: Windows Server + CAL's + RDS CAL's (Remote Desktop Service) + Office.

  • De server moet de juiste licentie hebben voor Windows Server (Standard of Datacenter).
  • CAL's voor gebruikers of apparaten (Client Access Licenses) zijn verplicht.
  • RDS's CAL's worden toegevoegd aan alle projecten die op afstand moeten werken.
  • In dit geval moet worden gekozen voor Office Standard of Office Professional Plus.
  • Alle licenties maken deel uit van Microsoft volumelicenties.

Softtrader Banner Remote Desktop Services

Office-pakketten voor RDS

Alle Office-licenties voor werken op afstand die toegang tot de server nodig hebben, moeten volumelicenties zijn. OEM-licenties of boxed producten omvatten niet het recht op toegang tot Office op afstand op een Server Microsoft biedt twee bundels die volumelicenties zijn: Office LTSC Standard 2021 en Office LTSC Professional Plus 2021.  

Alle standaard toepassingen zijn opgenomen in Microsoft Office LTSC Standard. Dit zijn Word, Excel, OneNote en PowerPoint. Daarnaast biedt Standard ook Outlook en Publisher. Microsoft Office Professional Plus heeft ook deze 6 toepassingen, evenals, Access en Skype/Teams (Teams is alleen beschikbaar in de 2021 editie). Dit maakt Professional Plus, de meest uitgebreide versie, echter als u Access en Teams niet nodig heeft, kunt u gerust kiezen voor Office 2021 Standard.

Mocht u nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het kiezen van de juiste licenties voor uw project, neem dan gerust contact met ons op. Softtrader heeft een team van experts in Microsoft Volume Licensing, die u graag helpen. Vraag ons om advies of een offerte voor uw RDS-project en bespaar tot 70%.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.