10/21/2020
3 min
0

Wat is Microsoft Remote Desktop Services (RDS)?

10/21/2020
3 min
0

Remote Desktop Services (RDS) is een algemene term voor Microsoft Windows Server-functies waarmee gebruikers op afstand toegang hebben tot grafische desktops en Windows-applicaties door middel van een Remote Desktop omgeving.

Wat is RDS? (Remote Desktop Services)

Wat is RDS? Remote Desktop Services zijn een belangrijk onderdeel van Windows Server waarmee virtueel gecommuniceerd kan worden met andere apparaten. Zo is het mogelijk om met externe desktops, sessiegebaseerde desktops of datacenterapplicaties te communiceren vanuit internet en een bedrijfsnetwerk. Aanvankelijk werden Remote Desktop Services, Terminal Services genoemd.

Remote Desktop Services kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot een externe computer en om andere computers online te kunnen bedienen via een enkel apparaat. RDS zorgt er ook voor dat intellectueel privé-eigendom beveiligd wordt.

Daarnaast biedt Microsoft RDS de volgende voordelen:

  • De mogelijkheid om een volledige desktop of applicatie op gecentraliseerde servers te draaien;
  • Beheer van applicaties, op virtuele machines gebaseerde desktops of op sessies gebaseerde desktops op gecentraliseerde servers;
  • De mogelijkheid om externe toegangsverbindingen te beveiligen zonder een VPN-verbinding tot stand te brengen.

RDS 2022 banner

Onderdelen van RDS (Remote Desktop Services)

IT kan Remote Desktop Services implementeren met behulp van meerdere exemplaren van Windows Server die verschillende rollen vervullen.

De primaire rol van de werklast, het hosten van desktops en Windows-applicaties, is de Remote Desktop Session Host (RDSH). RDSH bevat sessiegebaseerde deelmogelijkheden waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang hebben tot desktops en applicaties op een enkele instantie van Windows Server.

Remote Desktop Services-infrastructuurrollen die in Windows Server zijn geïmplementeerd, zijn Remote Desktop Connection Broker, RD Gateway, RD License en RD Web Access. Microsoft biedt Remote Desktop-clients voor Microsoft Windows, Apple macOS, Apple iOS, Google Android en HTML5-compatibele browsers. Zo werk je gemakkelijk met een RDS server in een Remote Desktop omgeving.

Evolutie van RDS (Remote Desktop Services)

Producten van concurrenten zoals Citrix Virtual Apps en VMware Horizon Apps gebruiken de RDSH-serverrol. Andere producten kunnen hun eigen makelaars, weergaveprotocollen, klanten en beheerinfrastructuur aanbieden. Remote Desktop Services ondersteunt gevirtualiseerde grafische verwerkingseenheden (GPU's) om intensieve grafische toepassingen mogelijk te maken. IT kan Remote Desktop Services on-premise installeren, in openbare clouds boven infrastructuur as a service (IaaS) of in hybride implementaties.

Lees hier meer over Windows Server Remote Device Services 2022 vs. 2019.

User CAL-model

Voor de meeste bedrijven is de optie User-CAL de goedkoopste manier, omdat ze meestal werknemers hebben die toegang hebben tot servers via verschillende apparaten. Denk aan een medewerker die gedurende een typische week toegang heeft tot zijn e-mail op zijn bureau, laptop, tablet en smartphone. U moet vier CAL's aanschaffen om deze vier apparaten te dekken, of een CAL voor één gebruiker aanschaffen om die gebruiker te dekken.

Softtrader Banner Remote Desktop Services

Device CAL-model

De enige keer dat het Device-CAL zinvol is, is wanneer u een groot aantal werknemers hebt dat een beperkt aantal computers gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn een kiosk in het winkelcentrum met parttime medewerkers die de hele week binnenkomen en uitgaan, een onderhoudsteam dat een communitycomputer gebruikt om in en uit te stappen, of een bedrijf dat 24/7 werkt. 7 met een dag en nacht team dezelfde pc.

Wat als u niet weet welke optie het beste is? U kunt ons altijd om advies vragen. We zullen proberen u zo snel mogelijk van deskundig advies te voorzien.

Combinatie van CAL's

U kunt ook User-CAL's en Device-CAL's in dezelfde Remote Desktop omgeving combineren. Het wordt niet aanbevolen omdat het moeilijk is om te weten wie een User-CAL gebruikt en wie een Device-CAL gebruikt, maar het is toegestaan. Dus als u een groep werknemers hebt die elk meerdere apparaten gebruiken en u hebt een andere groep werknemers die een beperkt aantal apparaten delen, kunt u User-CAL's kopen voor sommige van uw werknemers en Device-CAL's voor de anderen. U zult gewoon hard moeten werken om bij te houden hoe deze CAL's worden gedistribueerd, omdat u als bedrijf compliance (voldoende licenties) moet zijn in het geval van een audit.

Ke leest meer over Microsoft RDS en CALs in deze blog!

Lees hier meer over RDS 2022 (Device CAL en User CAL)

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.