Windows Server 2022 Essentials vs Standard
07/24/2023
3 min
0

Windows Server 2022 Essentials vs Standard

07/24/2023
3 min
0

Windows Server is een groep besturingssystemen die wordt gebruikt om toepassingen, gegevensopslag, beheer en communicatie te ondersteunen. Windows Server wordt geleverd in verschillende edities, waarvan de meest recente 2016, 2019 en 2022 zijn. Elke editie biedt meerdere versies, zoals Essentials, Standard, Datacenter enz. In dit artikel leest u meer over Windows Server 2022 Essentials en Windows Server 2022 Standard, hun verschillen, systeemvereisten en licentiemodellen.

Wat is Windows Server 2022?

Windows Server van Microsoft is een groep besturingssystemen gericht op zakelijke gebruikers om gegevensopslag en communicatie te ondersteunen. Daarom is Windows Server alleen beschikbaar voor bedrijven en niet voor particuliere gebruikers. In vergelijking met de 2019-editie heeft Windows Server 2022 vooral verbeteringen gekregen op het gebied van Azure hybride integratie, beveiliging en applicatieplatform. In de volgende paragrafen lees je meer over Windows Server 2022 Essentials en Windows Server 2022 Standard.

Windows Server 2022 Essentials

Windows Server 2022 Essentials is op maat gemaakt voor kleinere bedrijven, met maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten. Hoewel het een serverlicentie is, vereist Windows Server Essentials geen CAL's. Dit komt omdat de server beperkt is tot 10 cores. Met Essentials kunt u 2 virtuele machines draaien, met één Hyper-V host per licentie. Andere functies die zijn opgenomen in Windows Server 2022 Essentials zijn informatiebeveiliging, ondersteuning voor hybride clouds en externe toegang. Omdat Essentials beperkte mogelijkheden biedt als het gaat om apparaten en gebruikers, is het de goedkoopste beschikbare versie van Windows Server 2022. Windows Server Essentials bevat geen functies zoals Storage Replica, Storage Spaces Direct en onbeperkte virtuele machines. Deze functies zitten alleen in Windows Server 2022 Datacenter.

Windows Server 2022 banner

Windows Server 2022 Standard

Windows Server 2022 Standard is een geweldige oplossing voor middelgrote en grotere bedrijven. Met Windows Server 2022 Standard krijgt u dezelfde functies als met de Essentials-versie. Een van de belangrijkste verschillen is dat Standard meer gebruikers en apparaten toestaat dan Essentials. Voor Windows Server 2022 Standard moet u CAL's aanschaffen voor elke gebruiker of apparaat dat toegang moet hebben tot de server. Verder in dit artikel kunt u vinden of u moet kiezen voor User CALs of Device CALs. In vergelijking met de 2019-editie heeft Windows Server 2022 Standard verbeteringen gekregen met betrekking tot beveiliging, opslagverbeteringen, netwerken en Azure-mogelijkheden. De standaard support einddatum voor Windows Server 2022 Standard is op 13 oktober 2026. De einddatum voor uitgebreide ondersteuning is op 14 oktober 2031.

Als u op zoek bent naar functies zoals Storages Spaces Direct, Host Guardian Hyper-V Support, software-defined netwerken en Storage Replica, raden we u aan om eens te kijken naar Windows Server 2022 Datacenter.

In dit artikel vind u de belangrijkste verschillen tussen Windows Server 2022 Standard en Datacenter.

Windows Server 2022 Essentials vs Standard: de verschillen

Het belangrijkste verschil tussen deze 2 is dat Windows Server 2022 Essentials bruikbaar is tot 25 gebruikers en 50 apparaten, terwijl Standard een dergelijke limiet niet heeft. Een gevolg hiervan is dat Windows Server 2022 Essentials geen CAL's voor gebruikers/apparaten vereist, terwijl Standard deze CALs wel vereist. Een ander gevolg van het verschil in limieten voor gebruikers en apparaten is dat Essentials gericht is op kleine bedrijven, terwijl Standard gericht is op middelgrote en grotere bedrijven. Dit betekent dat het grootste en verreweg belangrijkste verschil tussen Essentials en Standard het verschil is tussen het aantal gebruikers/apparaten dat toegang heeft tot de server.

Windows Server 2022 vereisten

Om Windows Server 2022 te kunnen gebruiken, zijn er verschillende vereisten waaraan moet worden voldaan:

  • RAM: 2 GB of meer
  • Processor: 1,4 GHz 64-bits processor, 64-bits compatibel
  • Schijf: Ten minste 32 GB vrije ruimte
  • Beeldscherm: 1024 x 768 pixels
  • Overige: Internetverbinding

Kom meer te weten over alle functies, edities en versies van Windows Server 2022.

Heb ik User CAL's of Device CAL's nodig?

Met Windows Server moet u altijd CAL's kopen. CAL staat voor Client Access License en zorgt ervoor dat u de juiste rechten hebt om de server te gebruiken. Ongeacht de versie en editie van Windows Sever die u heeft, zijn er ook CAL's nodig. U kunt kiezen tussen User en Device CALs. Of u de eerste of de laatste nodig hebt, hangt sterk af van het aantal gebruikers en apparaten dat u toegang tot de server wilt geven. Meestal raden we onze klanten aan om het lagere aantal te licenseren. Hier is een voorbeeld:

Als u minder gebruikers dan apparaten hebt, laten we zeggen 80 gebruikers en 100 apparaten, dan is het efficiënter om 80 User CALs aan te schaffen in plaats van 100 device CALs.

Als u minder apparaten hebt dan gebruikers, bijvoorbeeld 40 apparaten en 90 gebruikers, is het kostenefficiënter om 40 Device CAL's aan te schaffen.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Conclusie

  • De functies zijn hetzelfde als u Windows Server 2022 Essentials en Standard vergelijkt.
  • Standard staat meer gebruikers/apparaten toe dan Essentials, aangezien Essentials beperkt is tot 25 gebruikers en 50 apparaten.
  • Als u meer dan dit nodig hebt, moet u Windows Server 2022 Standard of zelfs Datacenter aanschaffen.
  • Als de functies van Windows Server 2022 Standard niet genoeg zijn voor uw bedrijf, moet u Windows Server 2022 Datacenter aanschaffen.

Goedkope Windows Server 2022-licenties kopen:

Bent u op zoek naar goedkope Windows Server 2022 licenties en wilt u tot 70% op de kosten besparen? Softtrader biedt tweedehands Microsoft licenties aan. Omdat ze tweedehands zijn, kosten ze aanzienlijk minder, terwijl de functionaliteiten hetzelfde zijn!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.