Windows Server 2022 is inmiddels al weer een tijdje op de markt. Deze nieuwe Server van Microsoft is in meerdere varianten te verkrijgen, namelijk:
• Windows Server 2022 Standard 2Core
• Windows Server 2022 Standard 16Core
• Windows Server 2022 Datacenter 2Core
• Windows Server 2022 Datacenter 16Core
Windows Server 2022
Na de succesvolle vorige versies van Windows Server, heeft Microsoft dus Windows Server 2022 gelanceerd. Deze editie brengt weer de nodige verbeteringen met zich mee, waardoor het de meest veilige en betrouwbare Windows Server van het moment is. Om een goede afweging te maken of je moet upgraden naar 2022 of misschien wel naar 2019, laten we je graag de belangrijkste verschillen zien.
Windows Server 2019 vs 2022: de verschillen
Er zijn in Windows Server 2022 een aantal zaken verbeterd, echter verdwijnen er ook een aantal functies.
Verbeterde veiligheid
Veiligheid wordt met de dag belangrijker, en als het gaat om Servers al helemaal. In Windows Server 2019 werd de Microsoft Advanced Threat Protection toegevoegd, ook wel ATP genoemd. Deze zorgde ervoor dat schadelijke bestanden op basis van Machine Learning werden gedetecteerd. Echter heeft Windows Server 2022 niet stilgezeten, en nog meer ontwikkelingen doorgevoerd. De 3 belangrijkste zijn:
- Hardware root-of-trust
- Firmwarebescherming
- VBS (Virtualisatie gebaseerde beveiliging)
Cloudbeheer en -opslag
Doordat de cloud steeds populairder wordt, zijn cloudbeheer en cloudopslag belangrijker dan ooit. In Windows Server 2019 werden al verbeteringen doorgevoerd zoals hybride clouds met FOD. Windows Server 2022 zorgt ervoor dat u nog makkelijker naar de cloud gaat, door de hybride mogelijkheden.
In Windows Server 2022 heeft u de beschikking over verbeterde cloudbeheer en -opslag door middel van de Azure-Arc omgevingsbeheertool en Store Migration-Service. Deze tools maken het makkelijk om servers tussen clouds over te zetten naar VM’s (virtuele machines).
Sommige functionaliteiten vervallen
Omdat er door de jaren heen een hoop nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd, heeft Microsoft besloten een aantal ‘overbodige’ functies achterwege te laten. De functies die niet meer worden ondersteund zijn:
- SConfig opstarten
- iSNS (Internet Storage Name Service)
- Shielded Virtual Machines
Echter door de nieuwe toevoegingen hoeft u zich geen zorgen te maken. U zult de vervallen functionaliteiten niet missen.
Lees hier alles over Active Directory bij Windows Server.
Lees hier alles over de compatibiliteit van Windows Server 2022.
Windows Server 2019 vs 2022: vergelijking
Conclusie
De verschillen tussen Windows Server 2019 en Windows Server 2022 zitten hem vooral in de veiligheid en het cloudbeheer. Daarnaast biedt de nieuwste versie uiteraard ook weer langer ondersteuning. Op zoek naar goedkope, pre-owned Windows Server licenties? Vraag direct een offerte aan via de website!
Heeft u vragen? Neem contact op!
Neem voor meer informatie over welke Microsoft Windows licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.