06/17/2022
2 min
0

Alles wat je moet weten over Windows Server Update Services (WSUS)

06/17/2022
2 min
0

Wat is Windows Server Update Services (WSUS)?

WSUS staat voor Windows Server Update Services. Het is een gratis applicatie van Microsoft waarmee het mogelijk is om de nieuwste productupdates en patches van Microsoft te implementeren en beheren. IT-beheerders kunnen hiermee gemakkelijk en effectief de distributie van updates en patches beheren.

WSUS-server: Wat doet het?

Met WSUS-server is het mogelijk om updates te beheren en distribueren via een beheerconsole. Een WSUS-server kan functioneren als een updatebron voor andere WSUS-servers binnen uw bedrijf. Bij het implementeren van WSUS moet minimaal één WSUS-server via uw netwerk verbinding hebben met Microsoft Update voor de beschikbare update-informatie. Met WSUS is bandbreedtebeheer en het optimaliseren van netwerkbronnen mogelijk. WSUS download updates en downloads automatisch. Verder kunnen beheerders het downloaden van updates naar de gewenste computer(s) sturen.

Windows Server 2022 banner

WSUS Offline

WSUS Offline Update Tool is een zeer handig programma waarmee updates gedownload kunnen worden op computers met internetverbinding. Hiermee kunnen alle nodige updates zodanig verpakt en aangeboden worden dat het via een offline media te installeren is. Met WSUS Offline is het mogelijk om verouderde Windows computers up-to-date te maken met de nieuwste updates en patches. Dit kan gedaan worden door middel van een VM (virtual machine).

Windows Server Update Services poorten

WSUS-server gebruikt de poorten 80 en 443 voor de HTTP en HTTPS protocollen. Voor TCP protocollen wordt de poort 8530 gebruikt.

Windows PowerShell in WSUS

Windows PowerShell kan gebruikt worden om activiteiten te laten automatiseren. Hiervoor hebben ze wel dekking nodig via opdrachtregelautomatisering. Het automatiseren van deze activiteiten maakt het beheren gemakkelijker en minder tijdrovend. Door het gebruik van Windows PowerShell in WSUS verhoogt de productiviteit, verbetert de leercurve voor nieuwe tools en verminderen het aantal fouten die optreden.

Windows 7, 8-1 en 10 met WSUS

WSUS vergemakkelijkt het proces van Windows 7, 8-1 en 10 updaten. Het is hierbij van belang dat de WSUS-server de laatste updates bevat, anders zullen de updates voor de Windows-programma’s falen. Om te verifiëren of WSUS de juiste serverversie bevat kunt u deze stappen volgen:

  • Open WSUS-console
  • Klik op de naam van de server
  • Klik “Overzicht”, dan Verbinding en vervolgens Serverversie.
  • Kijk of het versie 3.2.7600.283 of een latere versie is.

Windows Server Update Services (WSUS) best practises

Om de prestaties van WSUS optimaal te houden kunt u het beste rekening houden met de volgende zaken:

Capaciteitslimieten

Een server kan maximaal 100.000 cliënten ondersteunen. Voor optimale prestaties is het slim om het aantal cliënten ver van het maximum af te houden. Stel u komt in de buurt van het maximum, dan is het slim om 2 tot 4 servers te configureren die dezelfde SQL Server-database delen.

Recyclen en geheugenlimieten

Wanneer WSUS een interne cache met metagegevens van de update uit de database implementeert, dan kost dat enorm veel geheugen. Wanneer het geheugen privé en virtueel wordt overschreden, dan wordt de WSUSPool gerecycled. De cache wordt dan verwijderd en opnieuw opgebouwd.

Compressie

Het compressietype van WSUS gebruikt de codetaal Xpress. Schakel deze compressie in om bandbreedte te besparen.
Configureren van producten en categorieën
Kies bij het configureren alleen producten en categorieën die u wilt implementeren. Zo bespaart u op de hoeveelheid metagegevens.

Onnodige updates uitschakelen

Door onnodige updates uit te schakelen bespaart u geheugen en zal de algemene prestatie van WSUS beter zijn.

Achterhaalde updates weigeren

Dit is het meest voorkomende probleem bij WSUS-prestatieproblemen. Door achterhaalde updates te weigeren en onderhoud uit te voeren zal WSUS een stuk beter presteren dan wanneer deze updates worden toegelaten.

Antivirusuitsluitingen configureren

Door het voorkomen van virussen zal de prestatie van WSUS op niveau blijven.

Windows PowerShell

Het gebruiken van Windows Powershell maakt het beheren gemakkelijker en effectiever.

Windows Server licenties kopen

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.