02/11/2021
2 min
0

Wat is de nieuwste versie van Windows Server?

02/11/2021
2 min
0

Windows Server is de naam van een besturingssysteem van Microsoft dat gebruikt wordt om zowel hardware als software aan te sturen. Als serverbesturingssysteem is het ook het platform voor servertoepassingen zoals Exchange Server of SQL server. Er zijn verschillende versies van Windows Server en ze lijken op elkaar, echter zijn er een aantal verschillen.

Welke versies zijn er?

Microsoft heeft door de jaren heen diverse versies uitgebracht van Windows Server en de versies sinds 2008 zijn:

Bovenstaande versies zijn ook in verschillende varianten beschikbaar, namelijk: Essentials, Standard en Datacenter. In onderstaand figuur is te zien wat er inbegrepen is in de meest voorkomende versies.

Wat is de nieuwste versie van Windows Server?

De nieuwste versie is Windows Server 2022. Deze server werd op 2 oktober 2008 vrijgegeven. De belangrijkste toevoegingen ten opzichte van de vorige versie zijn:

  • Veiligheid: afgeschermde virtuele machines en verbeterde Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP)
  • Opslag: opslagruimten Direct, opslagmigratieservice, opslagreplica, en systeeminzichten.
  • Containerservices: ondersteuning voor Kubernetes, ondersteuning voor Tigera Calico, Linux-containers op Windows
  • Administratie: OpenSSH inbegrepen, Windows Admin Center, SetupDiag

Welke versie is geschikt voor mijn organisatie?

Zoals hierboven besproken zijn er meerdere versies, zoals Windows Server 2008, 2012, 2016 en 2019. Veel van de eerdere versies zijn vaak alleen geschikt in specifieke gevallen en zijn niet altijd in staat om moderne set-ups aan te drijven.

Windows Server 2019 is de beste optie wanneer uw hardware up-to-date is en u het budget ervoor heeft. U kunt ervoor kiezen om voor een oudere versie te gaan, bijvoorbeeld indien u verouderde hardware heeft of geen budget om te investeren in Windows Server 2019

Indien u wilt gaan voor een oudere versie, zijn dit de meeste populaire versies:

  • Windows Server 2008 R2

Ontwikkeld vanaf de basis van Windows Server 2008 en biedt meer betrouwbaarheid en flexibiliteit dan de vorige versie. Kleine bedrijven kunnen hiermee gebruik maken van services zoals DNS, externe toegang, internet en applicaties. Daarnaast biedt het functies die zaken zoals beheerbaarheid, virtualisatie en energiebesparing verbeteren.

  • Windows Server 2008 Enterprise

Dit is een verbeterde versie van de vorige en nog steeds handig voor kleine bedrijven, vooral wanneer je afhankelijk bent van technologie en digitale processen. Daarnaast biedt het een bepaalde mate van schaalbaarheid voor groeiende bedrijven en is flexibel en kostenvriendelijk. Windows Server 2008 Enterprise biedt up-to-date beveiliging, afdruksystemen en services en databases.

  • Winders Server 2012 Foundation

Deze versie is ideaal voor kleine bedrijven omdat deze versie tot 15 gebruikers is. Hiermee kunt u bestanden delen, biedt het externe toegang en heeft het een sterke beveiliging. Tevens is deze versie gemaakt om x64-socket te ondersteunen, ideaal voor kleine bedrijven.

  • Windows Server 2016 Essentials

Dit is een goede keuze voor kleine bedrijven die weinig eisen hebben op het gebied van IT. Het is een complete basisoplossing voor maximaal 25 gebruikers.

Microsoft heeft Windows Server 2022 uitgebracht, lees hier de details.

Lees hier meer over de verschillen tussen Windows Server 2022 en 2019.

Lees hier over Windows Server 2022 Standard vs. Datacenter.

Goedkope Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows Server 2010, 2013, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Reacties