Linux of Windows Server? Het beste platform kiezen voor uw SQL Server implementatie
05/11/2023
4 min
0

Linux of Windows Server? Het beste platform kiezen voor uw SQL Server implementatie

05/11/2023
4 min
0

SQL Server is beschikbaar op zowel Linux als Windows Server besturingssystemen. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen waarmee organisaties rekening moeten houden bij de keuze van het platform. In deze blog gaan we in op de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze tussen Linux en Windows Server voor uw SQL Server implementatie.

Windows Server is een populaire keuze voor de implementatie van SQL Server vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de vele tools en hulpprogramma's, waaronder SQL Server Management Studio en SQL Server Data Tools. Bovendien staat Windows Server bekend om zijn robuuste beveiligingsfuncties en uitstekende ondersteuning voor Active Directory integratie.

Aan de andere kant biedt Linux een lichter en schaalbaarder platform voor de implementatie van SQL Server. Linux is zeer aanpasbaar en biedt betere ondersteuning voor open-source technologieën, wat voordelig kan zijn voor organisaties die hun licentiekosten willen minimaliseren. Daarnaast staat Linux bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid, waardoor het een ideale keuze is voor bedrijfskritische toepassingen. Bekijk hieronder enkele aspecten waarmee u rekening moet houden bij de beslissing of u SQL Server op Windows Server of Linux wilt implementeren.

Systeemvereisten:

De systeemvereisten voor SQL Server verschillen enigszins tussen Windows Server en Linux. Zo is de minimale geheugenvereiste voor SQL Server op Windows Server 2 GB en 3,25 GB op Linux. Bovendien heeft SQL Server onder Linux meer schijfruimte nodig dan onder Windows Server. Het is belangrijk dat uw systeem voldoet aan de minimale vereisten voor het door u gekozen platform om optimale prestaties te garanderen.

Installatieproces:

Het installeren van SQL Server is afhankelijk van of uw OS Windows Server of Linux is. Op Windows Server kunt u het SQL Server Installatiecentrum gebruiken om SQL Server te installeren en te configureren. Als u Linux gebruikt, moet u de opdrachtregel gebruiken. Het installatieproces van SQL op Linux is ingewikkelder en vereist mogelijk extra stappen, zoals het instellen van firewalls en beveiligingsgroepen. Als de installatie echter eenmaal draait, kan SQL Server op Linux worden beheerd met dezelfde tools en scripts als op Windows Server.

Microsoft SQL Server 2022 banner

Beveiliging:

Zowel Windows Server als Linux bieden robuuste beveiligingsfuncties, maar de manier waarop deze zijn geïmplementeerd verschilt. Windows Server gebruikt een grafische gebruikersinterface (GUI) om de beveiliging te beheren, terwijl Linux commandoregeltools gebruikt. Dit betekent dat als u meer vertrouwd bent met een GUI, Windows Server voor u de betere optie kan zijn. Bovendien heeft Windows Server meer ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals Windows Defender en BitLocker-encryptie, waarmee uw SQL Server-installatie kan worden beveiligd.

Licenties:

Licenties zijn een belangrijke overweging bij het implementeren van SQL Server, en de licentie opties verschillen tussen Windows Server en Linux. Op Windows Server is de SQL Server licentie gebaseerd op het aantal cores in uw server, terwijl het op Linux gebaseerd is op het aantal virtuele cores. Dit betekent dat als u SQL Server draait op een virtuele machine met meer dan vier cores, u mogelijk extra licenties moet aanschaffen op Linux. Bovendien ondersteunt SQL Server op Linux niet alle functies die beschikbaar zijn op Windows Server, wat gevolgen kan hebben voor uw licentiebehoeften.

Prestaties:

De prestaties van SQL Server kunnen variëren afhankelijk van het platform dat u kiest. Windows Server biedt meer geavanceerde functies voor het beheer van SQL Server, zoals SQL Server Profiler en SQL Server Agent, die kunnen helpen de prestaties te optimaliseren. Bovendien heeft Windows Server betere ondersteuning voor tools en hulpprogramma's van derden, die de prestaties verder kunnen verbeteren. SQL Server op Linux staat echter bekend om zijn stabiliteit en schaalbaarheid en kan met gemak grote hoeveelheden transacties aan.

Klik hier om meer te lezen over Wat is er nieuw in SQL Server 2022 en hun functies.

SQL Server op Linux:


Softtrader Banner Microsoft SQL Server Standard & Enterprise

Voordelen:

Kosten: Linux is open source en gratis, waardoor het een kosteneffectieve optie is voor organisaties.

Stabiliteit: Linux staat bekend om zijn stabiliteit en in combinatie met SQL Server kan Linux een betrouwbaar platform bieden voor het beheer van databases.

Beveiliging: Linux heeft een sterk beveiligingsmodel, en SQL Server op Linux profiteert hiervan, door robuuste beveiligingsfuncties te bieden.

Overwegingen:

Beperkte ervaring: Organisaties met beperkte ervaring met Linux kunnen te maken krijgen met een leercurve bij het implementeren en beheren van SQL Server op Linux.

Minder tools: Er zijn minder tools en hulpprogramma's beschikbaar voor SQL Server op Linux dan op Windows Server, wat de mogelijkheid om bepaalde taken uit te voeren kan beperken. Deze omvatten SQL Server Management Studio, SQL Server Agent, Analysis Services, Integration Services en Reporting Services. Voor veel van deze taken bestaan echter alternatieve tools en oplossingen. Microsoft werkt actief aan de verbetering van SQL Server op Linux, en sommige van deze ontbrekende functies kunnen in de toekomst worden toegevoegd.

SQL Server op Windows Server:


Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Voordelen:

Vertrouwdheid: Windows Server is een vertrouwd platform voor veel organisaties, en de implementatie van SQL Server op Windows Server kan een eenvoudig proces zijn voor degenen die het platform al gebruiken.

Integratie: SQL Server op Windows Server integreert naadloos met andere Microsoftproducten zoals Power BI, Excel en SharePoint.

Tools en hulpprogramma's: Er zijn meer tools en hulpprogramma's beschikbaar voor SQL Server op Windows Server dan op Linux, wat meer flexibiliteit en gebruiksgemak oplevert.

Overwegingen:

Kosten: Windows Server is een propriëtair platform, en licentiekosten kunnen een belangrijke overweging zijn voor organisaties.

Stabiliteit: Windows Server wordt over het algemeen als minder stabiel beschouwd dan Linux, en organisaties moeten wellicht extra stappen ondernemen om een stabiel platform voor SQL Server te garanderen.

Beveiliging: Hoewel Windows Server sterke beveiligingsfuncties heeft, is het misschien niet zo veilig als Linux vanwege het grotere aanvalsoppervlak.

Lees hier meer over Windows Server 2019 vs 2022.

Conclusie

Concluderend, de keuze tussen Linux en Windows Server voor uw SQL Server implementatie vereist zorgvuldige overweging van de hierboven geschetste factoren. Organisaties moeten hun budget, vertrouwdheid met het team, integratievereisten, prestatiebehoeften en beveiligingsproblemen beoordelen alvorens een beslissing te nemen. Uiteindelijk zal de beste keuze afhangen van de specifieke behoeften en omstandigheden van uw organisatie.

Als u Windows Server- of SQL Server-licenties voor uw bedrijf nodig hebt, zoek dan niet verder! Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze uitgebreide selectie van gebruikte licenties voor alle serverversies, beschikbaar tegen prijzen die tot 70% goedkoper zijn dan nieuwe licenties. Mis de kans niet om geld te besparen door legitieme serverlicenties aan te schaffen. Neem nu contact met ons op om een persoonlijke offerte te ontvangen!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.