SQL Server 2022 Editie voor ontwikkelaars: Installatie en belangrijkste kenmerken
06/02/2023
7 min
0

SQL Server 2022 Editie voor ontwikkelaars: Installatie en belangrijkste kenmerken

06/02/2023
7 min
0

Microsoft SQL Server is al lang een vertrouwde oplossing voor gegevensbeheer en applicatieontwikkeling. Met de release van de nieuwe SQL Server 2022 verruimt Microsoft de grenzen van wat mogelijk is op het gebied van datagestuurde projecten, waaronder tal van nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.

SQL Server Developer Edition is een specifieke editie gemaakt om SQL server ontwikkelaars te voorzien van sterke tools en mogelijkheden. SQL Server 2022 Developer is een gratis tool waarmee u nauwkeurig en effectief toepassingen kunt ontwikkelen, testen en optimaliseren, ongeacht uw ervaringsniveau. In dit artikel geven we een korte uitleg over de SQL Server Developer editie, de functies, de voordelen, het downloadproces, de systeemvereisten en de beperkingen. Verder vindt u in dit artikel ook een vergelijking tussen SQL Server Developer en SQL Server Express.

Wat is SQL Server Developer?

Met behulp van SQL Server Developer kunnen programmeurs en ontwikkelaars elke vorm van applicatie bouwen bovenop SQL Server. Deze editie bevat alle mogelijkheden van SQL Enterprise, maar kan alleen worden gebruikt als test- en ontwikkelingssysteem. Dit betekent dat bedrijven SQL Server Developer niet kunnen gebruiken als live server of voor productie. Voor gebruikers die applicaties ontwikkelen en testen is SQL Server Developer echter voldoende.

SQL Server Developer: Belangrijkste kenmerken

Hieronder leest u meer over de belangrijkste functies die SQL Server Developer u kan bieden.

Geïntegreerde test- en ontwikkelomgeving

SQL Server Developer Edition biedt een geïntegreerde testomgeving die de ontwikkeling van applicaties vereenvoudigt. U kunt uw applicaties ontwerpen, bouwen en debuggen binnen een enkele omgeving, wat zorgt voor een ononderbroken workflow. Deze integratie vergemakkelijkt het ontwikkelingsproces en verbetert de samenwerking tussen ontwikkelaars, databasebeheerders en testers.

Bekijk alle nieuwe functies in SQL Server 2022.

Ondersteuning voor multi-platform implementatie

SQL Server 2022 Developer ondersteunt de inzet van applicaties op verschillende platforms. Met de Developer Edition kunt u uw applicaties inzetten op verschillende platformen zoals Windows, Linux of Docker-containers. Zo kunt u een groter publiek bereiken en de verschillende deployment-instellingen in uw voordeel gebruiken.

Microsoft SQL Server 2022 banner

Verbeterde datavirtualisatie

Met de toevoeging van functies voor datavirtualisatie in SQL Server 2022 kunnen ontwikkelaars gegevens uit talrijke bronnen opvragen en bevragen zonder dat ze gegevens hoeven te verplaatsen of te kopiëren. Met de functie verbeterde datavirtualisatie kunt u gegevens effectiever analyseren en verwerken, wat op zijn beurt de integratie ervan en de algehele app-ontwikkeling vereenvoudigt.

Verbeterde ondersteuning voor Big Data en Machine Learning

Big data en machine learning situaties worden nu beter ondersteund met de SQL Server 2022 Developer Edition. Applicatieontwikkelaars kunnen profiteren van de kracht van big data verwerking en machine learning technieken om intelligente besluitvorming binnen hun apps te verbeteren.

Bekijk de belangrijkste verschillen tussen SQL Server Standard en SQL Server Enterprise.

Hoe kan ik SQL Server Developer Edition downloaden? (Stap voor stap)

Download en installeer de SQL Server 2022 Developer Edition om aan uw ontwikkelingsprojecten te beginnen. Hieronder vindt u de stapsgewijze instructies hoe u dat doet:

1.    Ga naar het Microsoft Download Center: Om Microsoft-software te krijgen, gaat u naar de downloadpagina voor SQL Server 2022 Developer Edition van het officiële Microsoft Download Center. Dat is de officiële plaats om SQL Server Software te downloaden.

2.    Selecteer de Developer Edition: Kies de SQL Server 2022 Developer Edition van de downloadpagina en klik op de knop 'Nu downloaden'. U krijgt de SQL-serverinstallatie ingesteld als 'SQL2022-SSEI-Dev.exe'. Controleer of u de juiste editie krijgt.

3.    Begin met de installatie: Dubbelklik op het exe-bestand om het installatieproces te starten. Selecteer vervolgens een installatietype - Basic, Custom of Download Media.

a.    Basis: Installatie van de SQL Server Database Engine-functie met de standaardconfiguratie

b.    Custom: Hiermee kunt u kiezen wat u wilt installeren.

c.    Download Media: Met dit type kunt u de installatiebestanden downloaden en later installeren op een machine van uw keuze.

4.    Voer de installatie uit: Als u niet zeker weet welk installatietype u moet kiezen, raden wij u aan het basistype te kiezen. Bij de basisinstallatie zijn alle standaardconfiguraties al ingesteld, zodat u meteen met SQL-server aan de slag kunt. De volgende stap is het kiezen van de installatielocatie. De standaardlocatie is C:\Program Files\Microsoft SQL Server. Indien nodig kunt u de installatielocatie ook wijzigen door op Bladeren te klikken. Zodra u de locatie heeft gekozen, klikt u op de knop 'Installeren' om de SQL-installatie te starten.

5.    Voltooi de installatie: Zodra de installatie is voltooid, kunt u SQL Server Developer meteen gaan gebruiken of u kunt kiezen voor Verder aanpassen, SSMS installeren of de optie Nu verbinden om de verbinding te testen.

Voordat u de software downloadt, is het belangrijk om de systeem- en hardwarevereisten van SQL Server Developer te controleren. Voor een soepele installatie en verder gebruik van de server is compatibiliteit tussen uw apparaat en de software vereist.

Hieronder ziet u op welke besturingssystemen u SQL Server 2022 Developer kunt draaien:

    Windows 10 TH1 1507 of hoger

    Windows Server 2016 of hoger

Hardwarevereisten

SQL Server Developer Hardwarevereisten tabel

SQL Server Developer vs. Express

Met SQL Server Developer kunt u elke toepassing bovenop SQL Server bouwen. Hoewel het alle functionaliteit van de Enterprise editie bevat, staat de licentie van SQL Developer alleen testen en ontwikkeling toe. Dit betekent dat u met de developer editie geen live server gebruik kunt uitvoeren. Dit maakt SQL Server Developer de ideale keuze voor personen die toepassingen creëren en testen.

De gratis instapdatabase, bekend als de "Express-versie", is daarentegen zeer geschikt voor het leren en maken van desktop- of kleine servergegevensgestuurde toepassingen. Het is ook de beste keuze voor onafhankelijke softwareverkopers, producenten en hobbyisten die klantprogramma's ontwikkelen. Als u moet kiezen tussen SQL Server Developer en SQL Server Enterprise, is het de moeite waard de volgende verschillen in gedachten te houden.

Functies en schaalbaarheid

De volledige functieset van SQL Server Developer Edition is identiek aan die van de Enterprise-editie. Deze omvatten geavanceerde functies zoals hoge beschikbaarheid, gegevensversleuteling en geavanceerde analyses. Als het gaat om de algemene mogelijkheden en de schaalbaarheid van de software, is SQL Server Express nogal beperkt met een maximale databasegrootte van 10 GB en een beperkt gebruik van CPU en geheugen. Zie de onderstaande tabellen voor de exacte cijfers.

Testen en ontwikkeling

SQL Server Express legt beperkingen op aan databasegrootte en resourcegebruik, terwijl SQL Server Developer gebruikers in staat stelt applicaties te maken en te testen zonder beperkingen. Met de omgeving van SQL Server Developer kunt u experimenteren, uw code optimaliseren en de prestaties en schaalbaarheid van uw toepassingen garanderen.

Integratie met een geïntegreerde ontwikkelingsomgeving (IDE)

SQL Server werkt probleemloos samen met bekende programmeertools zoals Visual Studio en Azure Data Studio. Deze verbinding verhoogt de productiviteit doordat ontwikkelaars toegang krijgen tot een betrouwbare en comfortabele IDE. Met SQL Server Express krijgt u daarentegen minder integratiemogelijkheden.

Beveiligingsfuncties

Een belangrijk onderdeel van de hedendaagse toepassingen is beveiliging. Geavanceerde beveiligingsfuncties waaronder transparante gegevenscodering, toegangscontrole en controlemogelijkheden zijn beschikbaar in SQL Server Developer. Ontwikkelaars kunnen veilige toepassingen maken die gevoelige gegevens beschermen dankzij deze kenmerken. Daarentegen is SQL Server Express minder geschikt voor toepassingen die betrouwbare gegevensbescherming nodig hebben, omdat het verschillende van deze belangrijke beveiligingsmogelijkheden mist.

In de volgende tabellen vindt u de belangrijkste kenmerken van zowel SQL Server Developer als SQL Server Express:

Schaalgrenzen

Tabel Schaalbeperkingen SQL Server Developer

1.    Beveiliging

Tabel met beveiligingsfuncties voor SQL Server Developer

2.    Ontwikkelingshulpmiddelen

Tabel met ontwikkelgereedschappen voor SQL Server Developer

Ondersteuningsdata: SQL Server 2022

Releasedatum: 4 november 2019

Algemene einddatum: 28 februari 2025

Uitgebreide einddatum: 8 januari 2030

SQL Server Ontwikkelaar: Beperkingen

De SQL Server Developer editie heeft geen beperkingen qua functionaliteit en mogelijkheden. Alle Enterprise functies zijn ook beschikbaar in de Developer. Niettemin, zoals hierboven vermeld, kan de Developer editie niet worden gebruikt voor productie, alleen voor test-, ontwikkelings- en leerdoeleinden. Als u SQL Server nodig hebt om uw professionele taken uit te voeren, kunt u hier de verschillen tussen SQL Server Standard en SQL Server Express bekijken.

Conclusie

In deze blog hebben we de SQL Server 2022 Developer Edition behandeld, de beste oplossing om te testen, te ontwikkelen en te leren met SQL Server. Aangezien u de volledige functieset van SQL Server 2022 Enterprise krijgt zonder extra kosten, hebt u ook onbeperkte toegang om te innoveren en toepassingen te ontwikkelen. SQL Server Developer biedt u een complete gereedschapskist naast het feit dat het een nuttig educatief hulpmiddel is. U kunt uw vaardigheden verbeteren en een dieper inzicht krijgen in de mogelijkheden van SQL Server door te werken in dezelfde functierijke omgeving als SQL Server 2022 Enterprise. Zo kunt u complexe gegevensbeheerproblemen aanpakken, uw prestaties verbeteren en effectieve oplossingen creëren. De SQL Server 2022 Express is ook een gratis ontwikkelaarstool, maar heeft meer beperkingen wat betreft functies en capaciteit. Als u een SQL Server nodig heeft voor meer dan individuele app-ontwikkeling en testen, dan moet u een betaalde versie aanschaffen. De professionele licenties zijn SQL Server 2022 Standard en SQL Server 2022 Enterprise.

Softtrader Banner Microsoft SQL Server Standard & Enterprise

Koop uw SQL Server 2022

Koop uw SQL Server 2022 en CAL's bij Softtrader tot 70% goedkoper. Met pre-owned licenties krijgt u dezelfde software en functionaliteiten voor een lagere prijs. Bekijk ons assortiment SQL Server 2022.  Vraag een offerte aan voor een persoonlijke prijsopgave of neem contact met ons op als u nog vragen heeft.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.