SQL Server
03/13/2023
4 min
0

SQL Server Standard vs. Enterprise: Belangrijkste verschillen

03/13/2023
4 min
0

In een wereld waarin informatie een kostbaar goed is, is het essentieel om databaseoplossingen te hebben die zijn afgestemd op de eisen van uw bedrijf. Een van de beste oplossingen als het gaat om relationele databasemanagementsystemen wordt aangeboden door Microsoft met de SQL Server. Verder in dit artikel kunt u meer lezen over de verschillen tussen de commerciële edities van SQL Server - Standard en Enterprise. Dit artikel bespreekt ook alle factoren waarmee u rekening moet houden om de beste keuze te maken tussen SQL Server Standard en Enterprise.

We hebben ook alle nieuwe functies van SQL Server 2022 voor u op een rijtje gezet.

Microsoft SQL Server Standard

SQL Server Standard Edition biedt basisgegevensbeheer en business intelligence voor kleine afdelingen en organisaties om toepassingen te draaien. De software ondersteunt populaire on-premises en cloud-gebaseerde ontwikkeltools en maakt efficiënt databasebeheer mogelijk met minimale IT-middelen. Deze versie biedt minder functies en heeft daarom lagere investeringskosten in vergelijking met SQL Enterprise.

Microsoft SQL Server Enterprise

SQL Server Enterprise is aanzienlijk duurder dan de Standard Edition en is over het algemeen de beste oplossing voor grote organisaties. De server biedt snelle, high-performance datacenter beschikbaarheid, onbeperkte virtualisatie en end-to-end enterprise analytics. SQL Enterprise biedt de beste ondersteuning in zijn klasse voor bedrijfskritische workloads en eindgebruikerstoegang tot gegevensinzichten. Hieronder vindt u de belangrijkste kenmerken en elementen van de twee edities van SQL Server.

Microsoft SQL Server 2022 banner

SQL Server Standard en Enterprise: vergelijking van de belangrijkste kenmerken

Schaalbaarheidsgrenzen

Als het gaat om schaalbaarheidsgrenzen, biedt SQL Server Enterprise onbeperkte opslag tot de grenzen van uw besturingssysteem. SQL Server Standard daarentegen heeft een aantal geheugenbeperkingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van databasetoepassingen. Belangrijk om in gedachten te houden bij de keuze tussen de twee servers is dat de Standard editie minder dan 4 slots voor 24 cores biedt als het gaat om de database engine, analyse services of rapporten. Zowel SQL Standard als Enterprise hebben een maximale relationele databasegrootte van 524 PB.

RDBMS Hoge beschikbaarheid, prestaties, schaalbaarheid, beveiliging en beheerbaarheid

Wanneer u RDBMS High Availability tussen de twee SQL Servers vergelijkt, zult u merken dat er veel overlappende functies zijn. De volgende functies vindt u echter uitsluitend in SQL Enterprise: online herstel van pagina's en bestanden, online indexering, online schemawijzigingen, snel herstel, back-up mirroring, en het toevoegen van "hot" storage en CPU's zonder de server of SQL-service te hoeven stoppen.

Bijna alle RDBMS prestatie- en schaalbaarheidsfuncties zijn beschikbaar in SQL Enterprise en Standard, behalve resourcemanager, parallellisme van partitietabellen, NUMA-bewust geheugen en geheugentoewijzing voor grote buffertabellen, en I/O resourcemanager.

SQL Server Standard weerspiegelt sterk de beveiliging van de Enterprise RDBMS editie, met uitzondering van uitbreidbaar sleutelbeheer. Hoewel sommige functies alleen beschikbaar zijn in de Enterprise editie, namelijk: parallelle geïndexeerde operaties, automatisch gebruik van de geïndexeerde weergave door de query optimizer, parallelle consistentiecontrole en SQL Server Utility Checkpoint, bevat SQL Standard ook veel van dezelfde RDBMS beheersmechanismen.

Replicatie

Microsoft SQL Standard komt ook met veel van dezelfde replicatie functies als de Enterprise editie, met de uitzonderingen: van Oracle publishing, point-to-point transactionele replicatie, en transactionele replicatie abonnement.

Beheer- en ontwikkelingstools

De in de Enterprise-editie beschikbare beheer- en ontwikkeltools zijn precies dezelfde als in de Standard-editie.

Programmeerbaarheid

Bijna alle programmeerfuncties in SQL Server Enterprise zijn beschikbaar in de Standard-editie, met uitzondering van geavanceerde R-integratie en R-server (standalone). Dit betekent dat u ook met de Standard-editie gebruik kunt maken van een breed scala aan programmeermogelijkheden.

Integratiediensten

Basis integratiediensten zijn in beide edities beschikbaar. Geavanceerde bronnen, bestemmingen, taken en transformaties zijn echter alleen beschikbaar in de Enterprise editie. Daarnaast zijn er andere functies van Integration Services die niet beschikbaar zijn in de Standard editie, namelijk: "star join" query optimalisaties, de schaalbare configuratie van alleen-lezen analyse services, parallelle query verwerking op gepartitioneerde tabellen en indexen, en globale batch aggregatie.

Gegevensextractie

Terwijl SQL Server Enterprise Edition een breed scala aan functies voor gegevensopslag ondersteunt, ondersteunt de Standard Edition alleen standaard tools en algoritmen voor gegevensextractie (wizards, editors, query's).

Analytische diensten

SQL Server Standard ondersteunt geen schaalbare gedeelde databases of databasesynchronisatie. AlwaysOn Failover Cluster Instances ondersteunen slechts twee nodes.

Basisgegevensdiensten

Master Data Services attributen zijn niet beschikbaar in SQL Server Standard. Hierdoor is de Enterprise-versie de beste oplossing voor organisaties die geavanceerde dataservices nodig hebben.

BI-semantisch model (multidimensionaal en in tabelvorm)

De Standard Edition van SQL Server ondersteunt veel van dezelfde (multidimensionale) business intelligence semantische modelkenmerken als de Enterprise Edition. Business Intelligence is een belangrijke toevoeging aan de SQL Server Standard. SQL Standard ondersteunt dezelfde tabelmodellen als de Enterprise Edition, met uitzondering van perspectieven, meerdere partities en DirectQuery opslagmodi.

Power Pivot voor SharePoint SQL Server Standard

SQL Server Standard biedt geen ondersteuning voor Power Pivot voor SharePoint. Als dit een belangrijke vereiste is voor uw organisatie kunt u de Enterprise-versie van SLQ Server overwegen.

Geo- en locatiediensten en aanvullende databaseservices

Alle functies en opties voor geo- en locatiediensten en aanvullende databaseservices zijn hetzelfde in zowel SQL Server Standard als Enterprise.

Conclusie

De aanschaf van een SQL Enterprise licentie betekent onbeperkte schaalbaarheid en hogere licentiekosten. Deze licentie is ontworpen voor bedrijven die een groot aantal motoren nodig hebben. SQL Standard biedt echter veel van dezelfde mogelijkheden met een paar beperkingen. Deze server licentie is ontworpen om kleine(re) bedrijven te voorzien van alle tools die ze nodig hebben tegen lagere kosten en met minder IT-personeel. In geval van bedrijfsgroei kunt u er rekening mee houden dat het gemakkelijker is om van de Standard editie over te stappen naar de Enterprise editie.

Heeft u nog vragen over de SQL Server-licenties, of wilt u een offerte op maat, dan helpen we u graag. Softtrader biedt kortingen tot 70% op de prijs van nieuwe licenties voor alle versies van SQL Server en ze werken net als de nieuwe.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.