08/10/2021
4 min
0

SQL Server vs MySQL

08/10/2021
4 min
0

Microsoft SQL Server en MySQL zijn populaire databasesystemen voor bedrijven. MySQL is een open-source relationeel databasebeheersysteem (RDBMS), SQL Server is een door Microsoft ontwikkeld RDBMS systeem. Bedrijven hebben de optie om tussen meerdere SQL Server edities te kiezen om aan specifieke behoeften en budgetten te voldoen. Om een goede keuze te maken tussen MySQL en SQL Server dien je goed naar de verschillen te kijken. In deze blog worden de verschillen tussen de twee systemen behandeld.

SQL Server vs MySQL: overeenkomsten

Omdat beide systemen relationele databases zijn, zijn er diverse overeenkomsten. De meeste ontwikkelaars zijn echter gespecialiseerd in maar één van de systemen, die komt vooral door het verschil in architectuur. Hieronder bespreken we de belangrijkste overeenkomsten.

Tabellen

Allebei de platforms gebruiken het standaard relationele databasemodel voor het beheren van gegevens in kolommen en rijen.

Hoge kwaliteit

De database is de basis van je applicaties en zorgt voor het zo snel mogelijk opslaan en versturen van gegevens. Zowel SQL Server als MySQL bieden een hoge snelheid.

Microsoft SQL Server 2022 banner

Populair onder webapplicaties

Naast Oracle zijn SQL Server en MySQL de meest voorkomende databases voor het gebruik van webapplicaties. Bij het aanmelden voor hosting krijg je meestal de keuze tussen SQL Server en MySQL.

Schaalbaarheid

Allebei de platforms kunnen met je bedrijf meegroeien naarmate je bedrijf groeit. Ze zijn namelijk allebei geschikt voor zowel kleine- als grote projecten.

Drivers

Doordat er online overal verbindingsprogramma’s voor zowat elke populaire taal te vinden zijn, kan je gemakkelijk met MySQL en SQL Server verbinding maken zonder ingewikkelde codering.

SQL Server werd in 1989 geïntroduceerd, terwijl MySQL in 1995 werd geïntroduceerd als een open-sourceproject. Doordat ze allebei al zo oud zijn, hebben ze allebei een sterke positie in de markt.

SQL Server vs MySQL: verschillen

Hoewel er veel overeenkomsten tussen beide platforms zijn, werken ze heel anders. Dit komt vooral door de onderliggende architectuur, hierdoor blijven de verschillen voor de gemiddelde gebruiker echter onopgemerkt. Het is echter belangrijk om deze verschillen te begrijpen, omdat ze een belangrijke rol spelen in je besluitvormingsproces.

Native compatibiliteit

SQL Server is oorspronkelijk alleen ontwikkeld voor Het besturingssysteem Windows. Echter is het inmiddels ook beschikbaar voor Mac OS X en Linux. Dit biedt de mogelijkheid voor ondernemingen om het databasesysteem op drie afzonderlijke platforms te draaien. Desondanks missen gebruikers nog steeds een aantal functionaliteiten bij het gebruik van SQL Server op een Mac OS X of Linux.

MySQL draait prima op meerdere besturingssystemen zoals Windows, Mac OS X en Linux.

Support

Allebei de systemen ondersteunen meerdere programmeertalen, zoals Java, PHP, Python, Ruby, C++, Delphi en Visual Basic. Hoewel je beide databasesystemen kunt gebruiken voor Linux- en Windowsprojecten, werkt MySQL native met PHP en wordt SQL Server voornamelijk gebruikt met .NET. Integratie is makkelijk wanneer je MySQL voor PHP gebruikt en wanneer je SQL Server voor Windowsprojecten gebruikt.

Kosten

Zowel MySQL als SQL Server hebben gratis varianten, en allebei hebben verschillende gradaties in kosten afhankelijk van je wensen. Het hangt volledig af van wat je bedrijf nodig heeft en daarom is een vergelijking voor iedereen anders.

LINQ

Met SQL Server kun je je entiteitsframework instellen in .NET waardoor je aan de slag kan met LINQ-query’s. Met MySQL dien je tools van derden te downloaden als je .NET wilt gebruiken.

IDE Tools

Zowel SQL Server als MySQL hebben IDE-tools, echter dien je de juiste tool te matchen met de juiste server. SQL Server gebruikt Management Studio, waar MySQL gebruik maakt van Enterprise Manager. Deze hulpprogramma’s zorgen voor het maken van verbinding met de server en het beheren van configuraties voor de architectuur, beveiliging en tabelontwerp.

Binaire verzamelingen

SQL Server en MySQL zijn ontwerpen als binaire verzamelingen. Met MySQL kunnen ontwikkelaar binaire bestanden gebruiken om databasebestanden te manipuleren. SQL Server staat geen enkel proces toe om binaire bestanden of databasebestanden te manipuleren of te openen. Hiervoor dien je een instantie uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat hackers geen mogelijkheid hebben om toegang te krijgen tot gegevens of om deze te manipuleren. Dit maakt SQL Server veiliger dan MySQL.

tweedehands microsoft licenties

Backup

Bij het gebruiken van MySQL dien je een back-up van gegevens te maken door deze als SQL statements te extraheren. Het systeem biedt een hulpmiddel om de database te blokkeren terwijl er een back-up van gegevens wordt gemaakt. Dit verkleint de kans op gegevensbeschadiging tijdens het schakelen tussen MySQL versies. Het nadeel hiervan is dat het herstellen van gegevens veel tijd in beslag neemt. SQL Server blokkeert de gegevens niet tijdens het maken van een back-up van gegevens, waardoor gebruikers gemakkelijk een back-up kunnen maken van grote hoeveelheden gegevens.

Optie om de uitvoering van query’s te stoppen

Bij MySQL is het niet mogelijk om een query te annuleren wanneer deze is gestart. Dit is alleen mogelijk wanneer je het volledige proces beëindigt. SQL Server gebruikers kunnen een databasequery stoppen tijdens het uitvoeren, zonder hierbij het hele proces te beëindigen. Daarnaast gebruikt SQL Server een transactie engine om een consistente status te behouden, dit geeft SQL Server een flink voordeel.

Lees hier alles over de licensering van een SQL Server en de bijbehorende CALs.

Microsoft SQL Server Express, de gratis versie van MS SQL Server kan voor sommige een uitkomst zijn. Lees meer over MS SQL Server Express.

Goedkope Microsoft SQL Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Microsoft SQL Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Microsoft SQL Server 2014, 2016, 2017 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.