Verschil SQL server
09/27/2021
4 min
0

SQL Server Express vs. SQL Server: Belangrijkste Verschillen

09/27/2021
4 min
0

Als u SQL Server zoekt voor uw organisatie, voor uw hobby of om gewoon te leren, zult u al snel ontdekken dat er veel mogelijkheden zijn. In deze blog leest u meer over de verschillende functies, voordelen en beperkingen van zowel de gratis Microsoft SQL Server Express als Microsoft SQL Server.

SQL Server 2022 is uit! Ontdek alles over deze nieuwe release in ons artikel gewijd aan SQL Server 2022!

Microsoft SQL Server: Gebruik en Toepassing

Met SQL Server kunt u relationele databasesystemen beheren. De software is gebouwd op de programmeertaal SQL, wat de communicatie met databases vergemakkelijkt. Kortom, SQL kan worden gebruikt om informatie op te slaan en op te halen in veel verschillende databases, afhankelijk van de softwareapplicatie. Nieuwere versies van SQL Server, zoals SQL Server 2022 Standard of SQL Server 2022 Enterprise, bevatten nieuwe tools zoals bedrijfsanalyse en automatische rapporten. Door de jaren heen heeft Microsoft meerdere versies en updates van SQL Server uitgebracht. Hieronder zie je de drie populairste.

lees meer over de nieuwe functionaliteiten van SQL Server 2022 .

Microsoft SQL Server 2022 banner

Microsoft SQL- serverversies

 • SQL Server Express – vooral gericht op ontwikkelaars en freelancers die kleinschalige applicaties maken.
 • SQL Server Standard – een geweldige oplossing voor kleine(re) organisaties om hun databases effectief te beheren.
 • SQL Server Enterprise – de meest uitgebreide SQL-server gericht op grote(re) bedrijven; SQL Server Enterprise bevat business intelligence-tools en biedt onbeperkte virtualisatie

SQL Server Express vs. SQL Server Standard: belangrijkste verschillen

Twee van de meest eenvoudige en eenvoudig te gebruiken versies van SQL Server zijn SQL Server Standard en SQL Server Express. Beide software voldoen aan verschillende eisen. Met SQL Severe Express heeft u bijvoorbeeld geen uitgebreide achtergrond in SQL nodig en kunt u kleine en schaalbare applicaties ontwikkelen. De doelgroep van SQL Server Express zijn ontwikkelaars, studenten en liefhebbers en daarom is het gratis. Aan de andere kant is SQL Server Standard een geweldige oplossing voor kleine tot middelgrote bedrijven. Daarom heb je een zekere mate van kennis van SQL nodig. Met deze licentie kunt u uw database effectief beheren en vanwege de grote verscheidenheid aan tools is SQL Server Standard een betaalde versie. In SQL Server Standard zijn er minder datalimieten en meer functies vergeleken met SQL Server Express. U kunt bijvoorbeeld geen functies automatiseren met SQL Server Express omdat de functie SQL Agent alleen beschikbaar is voor SQL Server Standard .

Hieronder vindt u meer over de voordelen en beperkingen van SQL Server Express en SQL Server Standard.

Voordelen van SQL Server Express

SQL Server Express wordt vaak de "Lite" versie van Microsoft SQL Server genoemd. In sommige gevallen kan dit echter voldoende zijn voor u en/of uw organisatie. Een van de grootste voordelen van SQL Server Express is dat het de gratis versie is van Microsofts databasebeheersysteem, SQL Server. Dit maakt SQL Server Express een goede optie voor individuele en leergierige gebruikers die willen experimenteren met SQL Server. Daarom is het enige dat geïnvesteerd hoeft te worden de tijd die nodig is om SQL Server Express te downloaden. SQL Server Express heeft ook een gratis online back- up functie die uw gegevens en informatie beschermt als er iets misgaat met de database.

Hieronder vindt u een lijst met de voordelen:

 • Gratis
 • Automatische updates
 • Automatische back-ups
 • Gemakkelijk te starten
 • Soepele conversie naar SQL Server Standard wanneer SQL Server Express niet meer voldoet voor uw organisatie

Beperkingen van Microsoft SQL Server Express

Zoals hierboven vermeld, is Microsoft SQL Server Express een geweldige licentie voor individuele gebruikers die willen experimenteren met en meer willen leren over het gebruik van SQL. Als je als ontwikkelaar of onderdeel van een bedrijf extra tools of features nodig hebt, is SQL Server Express vaak niet genoeg. Dit komt door het feit dat belangrijke functies ontbreken in de gratis versie en dat er meer beperkingen zijn op het gebied van geheugen en de grootte van relationele databases.

De beperkingen van SQL Server Express zijn als volgt:

 • De maximale grootte van een enkele relationele database is 10 GB
 • Er is geen SQL Agent inbegrepen, dus het is onmogelijk om verschillende functies te automatiseren
 • 1 GB Maximaal geheugen dat wordt gebruikt door SQL Server Database Engine
 • Buffer cache van maximaal 1 MB

Als Microsoft SQL Server Express niet aan uw softwarevereisten voldoet, kunt u SQL Server Standard overwegen. Dit is een uitgebreidere versie en hieronder kunt u meer lezen over de voordelen en beperkingen ervan.

Voordelen van Microsoft SQL Server Standaard

SQL Server Standard biedt een grotere omvang van één relationele database omdat deze vooral bedoeld is voor kleine afdelingen en organisaties. Bovendien is het maximale geheugen dat door SQL Server Database Engine wordt gebruikt 128 keer groter dan wat u zou krijgen met SQL Server Express. Een ander groot voordeel van SQL Server Standard is de mogelijkheid om functies te automatiseren met de tool ' SQL Agent '. U kunt ook profiteren van business intelligence- tools en uitgebreidere functies zoals Database Tuning Advisor .

 • Geschikt voor kleine afdelingen en organisaties
 • Ondersteunt on-premise en cloudgebaseerde ontwikkeltools
 • Bevat steeds meer uitgebreide functies
 • De maximale grootte van een enkele relationele database is 524 PB (1 PB bevat 1.000.000 GB)
 • 128 GB Maximaal geheugen gebruikt door SQL Server Database Engine.
 • Inclusief SQL Agent – u kunt functies automatiseren

Microsoft SQL Server 2022 banner

Mocht SQL Serve Standard niet voldoende zijn voor uw dagelijks relatiebeheer, dan kunt u eens kijken naar de meest uitgebreide oplossing: SQL Server Enterprise. Als u niet zeker weet welke u moet gebruiken, lees dan meer over de belangrijkste verschillen tussen SQL Server Standard en SQL Server Enterprise

Beperkingen van SQL Server-standaard

Hoewel SQL Server Standard een uitgebreidere versie is vergeleken met SQL Server Express, zijn er enkele beperkingen waarmee u rekening moet houden. Een van de meest opvallende verschillen is bijvoorbeeld dat SQL Server Standard een betaalde licentie is , terwijl SQL Serve Express gratis is. Bovendien heeft u voor het gebruik van SQL Server Standard voorafgaande kennis of ervaring met het relationele databasesysteem nodig.

 • Betaald versie
 • Vereist achtergrondkennis in of ervaring met SQL

Koop betaalbare Microsoft SQL Server 2022-licenties

Bent u op zoek naar betaalbare Microsoft SQL Server-licenties? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, waardoor u tot 70% bespaart op de nieuwprijs. Benieuwd naar de prijs? Vraag een offerte aan of bekijk de productpagina .

Vragen over SQL Server-licenties? Wij helpen u graag!

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.