Verschil SQL Server Express en SQL Server
27 september 2021 

Verschil SQL Server Express en SQL Server

Als u op zoek bent naar een SQL Server voor uw organisatie, voor uw hobby of om simpelweg te leren, dan komt u er al gauw achter dat er veel mogelijkheden zijn. In deze blog leest u meer over de verschillende functies, voordelen en beperkingen van zowel de gratis Microsoft SQL Server Express als de Microsoft SQL Server.


Benieuwd waarom SQL Server 2019 zo interessant is voor ondernemingen? Lees hier meer.

Wat is Microsoft SQL Server?

SQL Server is een relationeel database management systeem, afgekort RDBMS, wat ontwikkeld is door Microsoft. De software is gebouwd op SQL, een programmeertaal gemaakt om met databases te communiceren. Kort samengevat is SQL een RDBMS die gebruikt kan worden om informatie op te slaan en op te vragen in veel verschillende databases, afhankelijk van de softwareapplicatie die men gebruikt. Nieuwere versies van SQL Server zoals SQL Server 2019 Enterprise bevatten nieuwe tools zoals business analyse tools en automatische rapporten. Door de jaren heeft Microsoft meerdere versies en updates uitgebracht van SQL Server. Veel van deze versies zijn goedkoop beschikbaar bij Softtrader Europe.

Softtrader Banner Microsoft SQL Server Standard & Enterprise

Voordelen van MS SQL Server Express

SQL Server Express wordt vaak de ‘Lite’ versie van Microsoft SQL Server genoemd. Alsnog kan deze in sommige gevallen voldoende zijn voor u en/of uw organisatie. Eén van de grootste voordelen van SQL Server Express is dat het de gratis versie van Microsofts database management systeem, Microsoft SQL Server, is. Dit maakt SQL Server Express voor veel kleine gebruikers een goede optie. De enige investering die gemaakt word is daarom de tijd die nodig is om SQL Server Express te downloaden en het systeem op te zetten. SQL Server Express is dan ook een goede optie voor leergierige mensen die wel eens met SQL Server willen werken en experimenteren.

Ook beschikt SQL Server Express over een gratis online back-up functie die uw data en informatie beschermt als er iets misgaat met de database.

Hieronder een lijstje van de voordelen:

  • Gratis
  • Automatische updates
  • Automatische Back-ups
  • Goed begin, makkelijk te converteren naar SQL Server Standard wanneer SQL Server Express niet meer voldoende is voor uw organisatie.

Beperkingen van Microsoft SQL Server Express

De beperkingen van SQL Server Express zijn als volgt:


  • Maximale grootte van losse relationele databases is 10GB
  • Geen SQL Agent inbegrepen, automatiseren van verschillende functies is dus onmogelijk.
  • 1GB Maximaal geheugen in gebruik door SQL Server Database Engine.
  • Buffer cache van maximaal 1MB.

Microsoft SQL Server Standard en SQL Server Express

Microsoft SQL Server Standard en Express zijn twee van de beschikbare versies van MS SQL Server bij Softtrader. Beide zijn voor verschillende situaties geschikt. Beide versies bieden in ieder geval aanzienlijk minder restricties en veel meer voordelen dan Microsoft SQL Server Express. Enterprise is het meest uitgebreide pakket, deze kent dan ook geen limieten op geheugenverbruik, bufferpool en ondersteunt een astronomische databasegrootte. Daarnaast komen Enterprise en Standard beide met verschillende analysetools. SQL Server Standard kent nog enkele restricties zoals een maximale bufferpool van 128GB. SQL Server Enterprise is geschikt voor grote corporaties. SQL Server Standard zal voor veel bedrijven meer dan voldoende zijn. Meer weten over deze twee varianten? Klik dan op de onderstaande link!

In deze blog leest u hier meer over de verschillende versies van SQL Server 2019.

Hier leest u meer over de licensering van SQL Server en de benodigde CALs.

Lees hier alles wat u moet weten over SSIS

Goedkope Windows 10 licenties kopen

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft Windows licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Geïnteresseerd? Vraag een offerte aan!

Na het versturen van uw aanvraag zal ons team van licentie-experts uw bestelling bekijken en u een offerte sturen met de beste prijzen! U ontvangt uw offerte binnen 24 uur, wanneer u deze offerte accepteert ontvangt u uw licenties binnen 3 werkdagen. Heeft u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!