SQL Server 2022 vs 2019
06/08/2023
11 min
0

SQL Server 2022 vs 2019: Volledig vergelijkingsoverzicht

06/08/2023
11 min
0

Veel bedrijven zijn sterk afhankelijk van gegevensbeheersystemen en daarom kan het kiezen van de juiste versie van Microsoft SQL Server een groot verschil maken bij het optimaliseren van de activiteiten van uw bedrijf. Zowel SQL Server 2022  als  SQL Server 2019  kunnen uw bedrijf goed van dienst zijn, maar de twee edities hebben belangrijke verschillen in functionaliteit. Om u te helpen beslissen welke het beste voldoet aan jouw softwarebehoeften, geven we in dit artikel een korte uitleg over zowel SQL Server 2019 als SQL Server 2022. Daarnaast vindt u een vergelijking van hun functies en prestaties, samen met de beste implementatiescenario's, systeemvereisten en onze aanbevelingen.

Microsoft SQL Server 2022

SQL Server 2022 is een databasesoftware van Microsoft die is ontworpen om bedrijven te helpen gegevens veilig en efficiënt op te slaan en te beheren. SQL Server 2022 wordt geleverd met een verscheidenheid aan nieuwe functies en krachtige tools om gegevens te openen en te beheren. De server voldoet aan alle professionele behoeften, van die van kleine bedrijven tot grote bedrijven en zelfs individuele ontwikkelaars. SQL Server 2022 biedt een naadloze integratie met Azure die het Microsoft Intelligent Data Platform versterkt. De nieuwe SQL Server 2022 biedt meerdere verbeteringen op het gebied van prestaties, beveiliging, schaalbaarheid en opties voor hoge beschikbaarheid.

Lees hier meer over hoe u SQL Server 2022 het beste kunt toepassen in uw bedrijf.

SQL Server 2022 Enterprise

SQL Server 2022 Enterprise wordt beschouwd als de premium versie van SQL Server 2022, de Enterprise editie bevat de volledige functies voor het datacenter. Deze versie van SQL Server 2022 heeft geen beperkingen en kan u helpen met missiekritische prestaties en intelligentie voor tier 1-databases.

SQL Server 2022 Standaard

Deze versie van SQL Server 2022 is de standaardversie van SQL en heeft volledig uitgeruste databases voor mid-tier applicaties en datamarts. Deze versie is gericht op kleine tot middelgrote organisaties.

Microsoft SQL Server 2022 banner

SQL Server 2022 Express

Dit is een van de gratis SQL-versies. Express is ideaal voor leren, ontwikkeling en productie voor desktop-, web- en kleine servertoepassingen. SQL Server 2022 Express is perfect voor beginners of studenten, maar het kan ook nuttig zijn voor tests of kleine toepassingen omdat u niet hoeft te betalen om het te gebruiken.

SQL Server 2022 Developer

SQL Server 2022 Developer is de gratis versie van de Enterprise-editie. U kunt toepassingen bouwen, testen en demonstreren met alle functies van SQL Server Enterprise. U kunt het echter niet in productie nemen, met andere woorden, het is meer een testomgeving.

Lees meer over de verschillen tussen SQL Server Standard en SQL Server Express.

SQL Server 2022 Express: Belangrijkste functies

 • Tot 4 CPU-kernen
 • Tot 1410 MB geheugen
 • Microsoft beleid
 • Azure AD verificatie
 • Ingebouwde query intelligentie: PSP-optimalisatie, geoptimaliseerd plan forceren
 • Querystore standaard ingeschakeld voor nieuwe databases
 • Virtualisatie van het datameer
 • SQL Grootboek
 • Ondersteuning voor tijdreeksen

SQL Server 2022 Standaard: Belangrijkste functies

 • Tot 24 CPU-cores
 • Tot 128 GB geheugen
 • Azure Synapse koppeling voor SQL
 • Koppelingsfunctie voor Azure SQL Managed Instance (basis beschikbaarheidsgroepen)
 • Bufferpool Parallel scannen
 • Back-ups naar S3-compatibele objectopslag

SQL Server 2022 Enterprise: Belangrijkste functies

 • Onbeperkte CPU-cores
 • Onbeperkt geheugen
 • Azure Synapse Link voor SQL (snapshot met meerdere threads)
 • Koppelingsfunctie voor Azure SQL Managed Instance
 • Ingebouwde vraagintelligentie: DOP-feedback, CE-feedback, Geheugentoewijzing-feedback
 • Gesloten beschikbaarheidsgroep
 • AVX 512 uitbreiding voor batchmodus

Nieuwe functies in SQL Server 2022

Microsoft SQL Server 2022 biedt tal van nieuwe functies en verbeteringen die uw bedrijf een niveau hoger kunnen tillen. Hier volgt een lijst met de nieuwe hoofdfuncties die SQL Server 2022 biedt:

 • SQL server grootboek
 • Ondersteuning voor meer geheugen
 • Ondersteuning voor schaalbaarheid van gelijktijdigheid
 • Virtualisatie van het datameer
 • Standaard Query Store en ondersteuning voor replica's
 • Ondersteuning voor tijdreeksen
 • Compatibiliteit tijdreeksen
 • JSON-functies
 • Uitbreidingen voor Azure
 • Azure Synapse koppelingen voor SQL
 • Azure beleid
 • Geïntegreerde versnelling en ontlading
 • Nieuwe Transact-SQL-functies
 • Hints voor zoeken in de winkel
 • Intelligente vraagverwerking van de volgende generatie

We hebben een artikel dat al deze nieuwe functies van SQL Server 2022 in detail behandelt. Lees hier meer over de nieuwe functies van SQL Server 2022.

Voordelen van het gebruik van SQL Server 2022

Cloud gebruiken zonder te migreren

Met SQL Server 2022 kunt u Azure gebruiken voor zaken als het maken van back-ups van gegevens en ervoor zorgen dat alles soepel blijft lopen. Als er iets misgaat, kan Azure ook gegevens analyseren om belangrijke informatie te vinden en regels voor gegevensbeheer maken. Met de nieuwe SQL Server 2022 kunt u Azure Synapse Link en Microsoft Purview gebruiken om bedrijven te helpen meer inzichten en voorspellingen uit hun gegevens te halen. U kunt Azure ook gebruiken om uw gegevens te beheren zonder gedoe te veroorzaken voor andere mensen die de gegevens gebruiken.

De SQL Managed Instance is het back-upplan dat het kan overnemen wanneer er iets fout gaat, zonder extra instellingen. Met de hulp van Azure is SQL Server 2022 slimmer en leert het zelf hoe het beter en sneller kan werken zonder handmatige aanpassingen. U kunt ook Microsoft Defender for Cloud gebruiken om de gegevens op uw eigen computers te beschermen met behulp van Azure. U kunt zorgen voor een hoger beveiligingsniveau door speciale manieren toe te voegen om in te loggen, zoals het gebruik van de functies van Azure AD Authentication en Multi-Factor Authentication (MFA), om ervoor te zorgen dat alleen de juiste persoon toegang heeft tot de gegevens.

SQL Server 2022 werkt niet alleen met Azure, maar ook met andere opslagplaatsen zoals S3-compatibele opslag van Dell, HPE, Nutanix, Pure Storage, Red Hat, Scality en zelfs ASW om uw back-ups en belangrijke gegevens op te slaan en u kunt zelfs grote gegevenssets analyseren. Als u Azure gebruikt voor big data, hoeft u geen ETL (Extract, Transform, Load) meer te doen. In plaats daarvan kunt u met SQL Server 2022 en Azure Synapse Link u gegevens meteen gebruiken. Met Azure Synapse Link kunt u analyses uitvoeren en keuzes maken op basis van uw gegevens met minimale impact op de brondatabase en alles soepel laten verlopen.

Hier vindt u de belangrijkste verschillen tussen SQL Server Standard en SQL Server Enterprise.

Een grootboek zonder blockchain

SQL Server 2022 biedt een nieuwe functie genaamd SQL Server Ledger, die vergelijkbare functies heeft als een blockchain, maar dan zonder de complexiteit en de vele energie. SQL Server Ledger zorgt ervoor dat alle gegevens in de database beveiligd zijn en niet gewijzigd kunnen worden zonder geautoriseerde toegang. Het werkt als een speciaal slot dat alles veilig houdt en u in staat stelt om te zien of er ongewenste of onherkende wijzigingen zijn. Deze nieuwe functie van SQL Server 2022 is perfect voor bedrijven die hun belangrijke gegevens willen bijhouden en de beveiliging van hun gegevens willen garanderen.

Om beter te begrijpen wat het grootboek doet, kunnen we de analogie van een ijsbedrijf gebruiken. Laten we aannemen dat er een ijsbedrijf is en dat ze ervoor willen zorgen dat al hun ijs vers blijft. Om dit te doen, kunnen ze de functie Grootboek gebruiken om alle informatie te verzamelen van alle mensen die betrokken zijn bij het proces, bijvoorbeeld de leveranciers en het transportbedrijf. Zo kan het ijsbedrijf controleren of er iets mis is gegaan en uitzoeken wie verantwoordelijk is. Alle wijzigingen die in de gegevens worden aangebracht, worden door het grootboek op een speciale manier geregistreerd en kunnen later niet meer worden gewijzigd. Hierdoor blijven alle gegevens veilig en beveiligd. Een ander voordeel van het grootboek is dat u de geschiedenis van de gegevens kunt bekijken, u kunt zien wat er is gewijzigd en wat ze eerder waren. Leuk weetje: het grootboek wordt beschouwd als milieuvriendelijker dan blockchain omdat er veel minder energie wordt gebruikt.

Queryprestaties

U kunt de nieuwe NextGen Intelligent Query Processing eenvoudig gebruiken zonder dat u de computercode hoeft aan te passen. U kunt dit doen door Query Store in te schakelen of door de nieuwste versie van de database te gebruiken. Een andere optie is om een configuratie op databaseniveau in te schakelen. De functie NextGen Intelligent Query Processing maakt databasebeheer eenvoudig en verbetert de algehele prestaties. Deze functie zorgt er ook voor dat u computer goed werkt en geen bronnen verspilt.

De prestaties van uw computer worden verder verbeterd door DOP-feedback (Degree of parallelism). DOP controleert het stroomverbruik en zorgt voor een effectievere snelheid van uw computer. De mate van parallellisme kan ook prestatieproblemen oplossen die worden veroorzaakt door onvoldoende parallellisme. Hiervoor past de DOP-feedback de mate van parallellisme aan voor herhalende query's om de werklast te optimaliseren. Ondertussen past de geheugentoewijzingsfeedback de hoeveelheid geheugen die voor taken wordt gebruikt aan op basis van prestaties uit het verleden. Op deze manier wordt uw computer ingesteld met voldoende geheugen om efficiënt te presteren.

Sommige taken kunnen langer duren omdat de informatie die u ziet telkens anders is. Om een voorbeeld te geven: tellen hoeveel dingen een leverancier op voorraad heeft kan snel gaan als er maar een paar items zijn, maar het zal traag gaan als het er veel zijn. Nu met SQL Server 2022 heeft u Cardinality Estimation Feedback die deze verschillen begrijpt en dingen dienovereenkomstig plant, waardoor taken een stuk sneller gaan. Als u echter batchmodusbewerkingen gaat uitvoeren, zal het sneller gaan als uw organisatie server-CPU's met Advanced Vector Extension (AVX) 512 heeft. Deze nieuwe functies werden eerst gebouwd voor de cloud, maar zijn nu ook beschikbaar voor mensen die hun eigen computer gebruiken. Microsoft belooft dingen beter te blijven maken voor iedereen die zijn softwareproducten gebruikt.

Microsoft SQL Server 2019

Microsoft lanceerde SQL Server 2019 op 4 november 2019, omdat het werd beschouwd als een grote sprong in de integratie van de databasewereld. SQL Server 2019 bracht verschillende nieuwe functies samen zoals Azure SQL Database, Apache Kafka Support op Azure event Hubs, Azure SQL Data Warehouse en Hadoop Distributed File System om één oplossing te bieden. Microsoft SQL Server 2019 ging een stap verder in het bevorderen van Artificial Intelligence (AI) door Big Data te integreren met zijn databaseservices.

SQL Server 2019 Enterprise

Deze editie van SQL Server is net als de premium versie en ondersteunt meer gebruikers, databases en transacties. Deze editie bevat ook andere geavanceerde functies voor grote databases. SQL Server 2019 Enterprise is de perfecte oplossing voor organisaties die zich richten op schaalbaarheid en prestaties.

SQL Server 2019 Standaard

SQL Server 2019 Standard is de standaardversie en heeft de kernfuncties van SQL Server 2019, zoals basisgegevensbeheer en business intelligence-database voor kleine tot middelgrote organisaties met minimale resources.

SQL Server 2019 Express

SQL Server 2019 Express is een gratis en krachtig gegevensbeheersysteem voor lichte websites en desktoptoepassingen. Deze versie is ideaal voor individuen of kleine organisaties om te leren, ontwikkelen, web & kleine servertoepassingen. Deze versie ondersteunt echter geen geavanceerde functies die de andere edities wel hebben, ze zijn beperkt.

SQL Server 2019 Developer

SQL Server 2019 Developer is de gratis versie van SQL Server Enterprise. Het heeft alle functies die de Enterprise-editie heeft, maar is eerder bedoeld voor ontwikkelings- en testdoeleinden dan voor productie.

 Lees meer over de verschillen tussen SQL Server 2019 en de vorige versies van SQL.

Belangrijkste functies in SQL Server 2019

Dit zijn de belangrijkste functies van SQL Server in vergelijking met de vorige versie van SQL Server:

    Grote gegevensclusters

    Datavirtualisatie met PolyBase

    In-geheugendatabase: Persistent geheugen

    Intelligente prestaties

    Intelligente verwerking van zoekopdrachten

    Versneld databaseherstel

    Altijd versleuteld met beveiligde enclaves

    Ontdekken en classificeren van gegevens

    Gratis asynchrone replicatie op Azure virtuele machines voor noodherstel

    Kubernetes-ondersteuning

    UTF-8 ondersteuning

    Java-ondersteuning

    Veel-op-veel relaties in tabelmodellen

    Rekengroepen in tabelmodellen

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Vergelijking van functies

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Intelligentie

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Intelligentie table

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Beschikbaarheid

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Beschikbaarheid table

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Beveiliging

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Beveiliging table

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Beheer en programmeerbaarheid

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Beheer en programmeerbaarheid table

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Ondersteuning voor bedrijfsintelligentie en analyse

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Ondersteuning voor bedrijfsintelligentie en analyse table

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Geschikt voor Azure

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Geschikt voor Azure table

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Databaseprestaties

Microsoft SQL Server 2022 vs. 2019: Databaseprestaties table

SQL Server 2022 & SQL Server 2019: systeemvereisten

Hardwarevereisten

- Opslag: SQL Server vereist minimaal 6 GB beschikbare ruimte op de harde schijf.

- Monitor: Voor SQL Server is een monitor met Super-VGA (800x600) of hogere resolutie vereist.

- Internet: Internetfunctionaliteit vereist toegang tot internet

- Minimaal geheugen:

    SQL Server Express: 512 MB

    Alle andere edities: 1 GB

- Aanbevolen geheugen:

    SQL Server Express: 1 GB

    Alle andere edities: Ten minste 4 GB en moet worden verhoogd naarmate de databasegrootte toeneemt om optimale prestaties te garanderen.

- Processorsnelheid

    Minimaal: x64 Processor: 1,4 GHz

    Aanbevolen: 2,0 GHz of sneller

- Processortype: X64 Processor: AMD Opteron, AMD Athlon 64, Intel Xeon met Intel EM64T ondersteuning, Intel Pentium IV met EM64T ondersteuning.

Voor de installatie van het Data Quality Server-onderdeel in Data Quality Services (DQS) is minimaal ander geheugen vereist dan voor SQL Server, dat minimaal 2 GB RAM-geheugen vereist.

Software-eisen

- Besturingssysteem:

    Windows 10 TH1 1507 of hoger

    Windows Server 2016 of hoger 

.NET-kader

    Minimum besturingssystemen bevatten minimum .NET framework.

Ondersteuningsdata: SQL Server 2022

Verschijningsdatum: 16 november 2022

Mainstream Einddatum: 11 januari 2028

Verlengde einddatum: 11 januari 2033

Ondersteuningsdata: SQL Server 2019

Verschijningsdatum: 4 november 2019

Mainstream Einddatum: 28 februari 2025

Verlengde einddatum: 8 januari 2030

Softtrader Banner Microsoft SQL Server Standard & Enterprise

SQL Server 2019 vs. SQL Server 2022: Samenvatting

Hoewel SQL Server 2022 zijn voordelen heeft, hangt de keuze tussen SQL Server 2022 en SQL Server 2019 af van uw specifieke behoeften en vereisten. Beide versies bieden waardevolle functies en verbeteringen voor databasebeheer, maar om de versie te vinden die geschikt is, moet u inzicht hebben in uw eigen unieke omstandigheden. Als u SQL Server 2019 al gebruikt en de software voldoet zonder problemen aan al uw huidige vereisten, dan kan het gebruik van SQL Server 2019 een redelijke keuze zijn.

Aan de andere kant, als u op zoek bent naar verbeterde prestaties, verbeterde beveiliging en schaalbaarheid, dan is SQL Server 2022 de juiste keuze voor jou. Beide versies van SQL Server bieden bijvoorbeeld integratie met Azure Services, maar SQL Server 2022 heeft de lat hoger gelegd door gebruik te maken van Azure Synapse Link en Microsoft Purview voor diepere inzichten, voorspellingen en data governance. U moet rekening houden met de behoeften en vereisten van uw organisatie. Als u de nieuwste technologische ontwikkelingen nodig hebt en wilt profiteren van Azure integratie en Intelligent Query Processing, dan is SQL Server 2022 wellicht de betere keuze. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het migreren naar een nieuwe versie van SQL Server een zorgvuldige planning, testen en overweging van compatibiliteit met uw bestaande applicaties vereist. We raden u aan om professionals of database-experts te raadplegen om uw unieke behoeften te beoordelen en u door het proces te begeleiden.

Als u besluit om SQL Server 2022 te kiezen, bieden we bij Softtrader tweedehands SQL Server 2022 en bijbehorende CAL's tot 70% goedkoper aan. Het is praktisch dezelfde software, met dezelfde functionaliteiten, maar tegen een lagere prijs. Klik hier om onze collecties SQL Server 2022 bekijken. Als u besluit om meer SQL Server 2019 te kopen of te hebben, bieden we ook verschillende edities van SQL Server 2019 en bijbehorende CAL's tot 70% goedkoper. Stuur ons een offerte om een persoonlijke prijsopgave van ons te krijgen of neem gewoon contact met ons op als u nog vragen heeft.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.