SQL Server 2022 wat is er nieuw nieuwe functies
04/25/2023
4 min
0

SQL Server 2022: Nieuwe functies

04/25/2023
4 min
0

De nieuwste versie van Microsoft SQL Server is SQL Server 2022. In dit artikel behandelen we de nieuwste functies en toepassingen van de toonaangevend relationele database management software. Natuurlijk zit er wederom een verschil tussen SQL Server 2022 Standard en SQL Server 2022 Enterprise, ook deze halen we even kort aan in dit artikel. Op het gebied van beveiliging zijn er ook ontwikkelingen geweest waar Microsoft SQL Server 2022 van profiteert, essentieel voor uw bedrijf natuurlijk.

Nieuwe functies in SQL Server 2022

Er zijn verschillende nieuwe functies en optimalisaties voor Microsoft SQL Server 2022 ten opzichte van eerdere versies van de toonaangevende serversoftware:

Azure Synapse Link

Met behulp van Azure Synapse Link maakt u gemakkelijk de verbinding tussen SQL Server 2022 en Azure Synapse Analytics. Hiermee krijgt u gemakkelijk realtime inzicht in uw SQL Server 2022 databases zonder data te verplaatsen of te repliceren. Op deze wijze kunt u met gemak hybride analyses uitvoeren door Azure Synapse Analytics met uw SQL Server 2022 databases te combineren. Azure Synapse Link maakt gebruik van Hybrid Transactional and Analytical Processing (HTAP), hierdoor kunt u zonder prestatieverlies van de SQL database real-time inzichten verkrijgen. Door het uitvoeren van deze analyses kunt u betere beslissingen maken op zakelijk gebied.

Koppeling met Azure SQL Managed Instances

Goed nieuws voor Hybrid Solutions providers en bedrijven die hun servers hybride runnen. Door SQL Server 2022 met Azure te koppelen moderniseert u relatief gemakkelijk uw on-premise SQL Server 2022 workloads zonder compleet te migreren.  Met deze nieuwe koppeling ervaart u de ultieme hybride ervaring die het beste van on-premise en Cloud servers combineert.

Parameter Sensitive Plan Optimization (PSPO)

Parameter Sensitive Plan Optimization, in het Nederlands Parametergevoelige plan optimalisatie, is een nieuwe SQL Server 2022 functie waarbij de prestaties van SQL query’s met parameters worden geoptimaliseerd. Deze ongelofelijk waardevolle nieuwe functie is één van de beste toevoegingen in jaren. Met PSPO wil SQL Server 2022 Parameter sniffing overbodig maken. Doormiddel van deze nieuwe functie kunt u met SQL Server 2022 houdt u meerdere uitgevoerde plannen voor een enkel uitgevoerde query opgeslagen. Elk uitvoeringsplan wordt dusdanig geoptimaliseerd en bevat verschillende gegevensgroottes, compleet afhankelijk van de aangenomen parameters en haar waarden. SQL Server 2022 is in staat de geschiktheid van de opgeslagen uitvoeringsplannen te beoordelen en beveelt waar nodig andere uitvoeringsplannen aan. Het opslaan van deze uitvoeringsplannen zijn een functie van de ‘Intelligent Query Processing’ en verhogen de prestaties in de meest voorkomende situaties zonder code verandering.

  Microsoft SQL Server 2022 banner

Microsoft Purview integratie

SQL Server 2022 heeft een integratie met Purview, de totaaloplossing op het gebied van gegevens beheer en het beschermen van uw gegevens. Met de integratie met Microsoft Purview word u geholpen bij het begrijpen, ontdekken en beheren van gegevens van diverse bronnen. Met deze nieuwe integratie van Microsoft Purview met SQL Server 2022 profiteert u van een scala aan datamogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld toegang krijgen tot metadata en datakwaliteit beoordelen alvorens u deze opneemt in SQL queries. Stroomlijn uw gegevensbeheer met de Purview integratie in SQL Server 2022!

Ledger

Wanneer de Ledger functie van SQL Server 2022 is ingeschakeld word er bij wijzigingen een oude versie van uw tabellen opgeslagen, maar niet zoals wij het normale ‘opslaan’ kennen. De Ledger functie maakt namelijk gebruik van blockchain technologie. Wanneer er een wijziging word gedaan word het block versleuteld en een timestamp aan toegekend. Door middel van cryptografie worden de gegevens beschermt en word er om digitale handtekeningen gevraagd om de authenticiteit van de transacties te verifiëren. De opgeslagen ‘blocks’ worden veilig vastgelegd in een grootboek en kunnen daarom makkelijk worden aangeroepen in het geval voor een audit en als bewijs voor het naleven van regelgeving. De Ledger functie in SQL Server 2022 is dan ook voornamelijk geschikt voor beveiliging, transparantie en compliance van de bedrijfsprocessen.

Lees hier meer over welk platform het beste is voor uw SQL server implementatie, Linux of Windows Server?

Beveiliging verbeteringen

Op het gebied van beveiliging zijn er veel verbeteringen in SQL Server 2022 ten opzichte van eerdere van SQL Server software. Hieronder vindt u een lijst met nieuwe of verbeterde functies ten opzichte van eerdere versies die (in)direct aan de veiligheid bijdragen:

  1. Microsoft Defender for Cloud integration
  2. Microsoft Purview integration
  3. Ledger
  4. Azure Active Directory Authentication
  5. Always Encrypted with secure enclaves
  6. Access Control
  7. Dynamic data masking
  8. Support for PFX certificates
  9. MS-TDS 8.0 Protocol

Al met al veel verbeteringen ten opzichte van eerdere versies. Veel van deze functionaliteiten op het gebied van beveiliging werken nauw samen met de cloud-integraties en zullen dan ook niet werken wanneer deze enkel on-premise word gerunt.

Data virtualisatie met Polybase

Data virtualisatie met Polybase in SQL Server 2022 is een functionaliteit waarmee u data van verschillende externe bronnen kan virtualizeren alsof deze data in SQL Server tabellen zijn opgeslagen. Polybase ondersteund verschillende van deze externe bronnen zoals Azure Blob Storages, Hadoop en andere databases. Polybase maakt het mogelijk om deze data te integreren zonder de data te repliceren of fysiek te verplaatsen.

Data virtualisatie met Polybase maakt het dus mogelijk om externe data te benaderen vanuit SQL queries en deze gegevens te gebruiken in analyses en rapportage. Op deze wijze combineert u makkelijk externe gegevens met uw lokale gegevens. Op deze wijze maakt u gemakkelijk een virtuele weergave van uw complete gegevenslandschap, zo kunt u een stuk flexibeler omgaan met de ingewikkelde datavereisten van analyses en rapportages.

Managed Disaster Recovery

Door de nieuwe koppeling met Azure SQL Managed Instances brengt SQL Server 2022 de simpelheid van disaster recovery naar een hoger niveau. Deze link maakt het namelijk mogelijk om een replicatie verbinding tussen on-premise virtual machines en Azure SQL Managed Instances te maken. Dit scheelt voor ontwikkelaars en systeembeheerders een hoop werk, zij hoeven namelijk niet meer een onderliggend Disaster Recovery infrastructuur op te stellen voor als het mis gaat.

Benieuwd wat SQL Server 2022 voor uw organisatie kan betekenen?  Lees hier meer over hoe u met SQL Server 2022 het potentieel van uw organisatie optimaal benut!

SQL Server 2022 kopen

SQL Server 2022 is de uitkomst voor iedere hybride SQL server samenstelling. De nieuwste versie van de SQL server software maakt rapportage makkelijker dan ooit en organisaties kunnen hiervan profiteren. Bij Softtrader bespaart u tot wel 70% op de aanschaf van Pre-owned SQL Server 2022 en bijbehorende CALs. Vraag een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.