10/26/2020
3 min
0

Alles wat u moet weten over Microsoft SQL Server 2019

10/26/2020
3 min
0

Wat is een SQL Server?

Microsoft SQL Server is een relational database management system (RDBMS). Het ondersteunt een breed scala aan transactieverwerking, business intelligence en analytische toepassingen in zakelijke IT-omgevingen. SQL staat voor Structured Query Language, dit is een programmeertaal ontworpen voor specifieke databases. In dit artikel leggen we uit wat je allemaal met SQL Server kunt, welke verschillende versies er zijn, wat er nieuw is ten opzichte van SQL Server 2017 en 2016 en wat de hard- en softwarevereisten zijn.

Waarom gebruiken ondernemingen SQL Server?

Microsoft SQL Server kent tal van toepassingen in de zakenwereld. De meest voor de hand liggende is dat de database wordt gebruikt om informatie op te slaan en te beheren. Ondernemingen die over gevoelige klantinformatie beschikken, zoals persoonlijke gegevens, creditcardgegevens en andere vertrouwelijke informatie profiteren met SQL Server van goede beveiliging. Het systeem maakt het ook mogelijk gegevensbestanden te delen door computers in hetzelfde netwerk, een factor die de betrouwbaarheid verhoogt. SQL Server wordt ook gebruikt om de snelheid waarmee gegevens worden verwerkt te verhogen waardoor grote bewerkingen gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd. Met de informatie die in de database is opgeslagen hebben ondernemingen een betrouwbaar back-upsysteem.

Mocht u SQL Server 2022 aangeschaft hebben, maar bent u er achteraf achter gekomen dat u SQL Server 2019 beter bij uw bedrijf past, lees dan meer over downgraderechten SQL Server 2022.

Microsoft SQL Server 2019 banner

De verschillen tussen SQL Server 2016, 2017 en 2019.

Hieronder de belangrijkste features per versie van SQL Server.

SQL Server 2016

Always Encrypted: De functie Always Encrypted beschermt gegevens en stelt de SQL Server in staat om versleutelde gegevensbewerkingen uit te voeren, zodat de eigenaren hun vertrouwelijke gegevens kunnen beschermen door een coderingssleutel te gebruiken. Deze functie zorgt ervoor dat uw belangrijke gegevens die zijn opgeslagen in de door de cloud beheerde database, versleuteld en beschermd blijven.
Dynamic Data Masking: Deze functie geeft een onleesbare versie van uw vertrouwelijke gegevens aan sommige mensen en staat alleen geautoriseerde gebruikers toe deze te bekijken. Het wordt vooral gebruikt voor het beheren van creditcardgegevens en soortgelijke databases.
Real-Time Operational Analytics: De realtime operationele analyse van SQL 2016 bereidt uw systeem voor op optimale transactionele prestaties en helpt de consistentie van de workload te verhogen door in-memory OLTP te combineren met in-memory columnstore.

SQL Server 2017

Windows-, Linux- en Docker-containers: U heeft nu de keuze welke besturingssystemen u gaat gebruiken om uw exemplaren van SQL Server 2017 uit te voeren.
Graph Database Capabilities: Met de functie voor grafische database in SQL Server 2017 kunt u nu efficiënter complexe relaties tussen knooppunten en entiteitenranden opslaan en opvragen.
Automatische plancorrectie: Automatische plancorrectie zorgt voor continue prestaties door prestatieverlies op te sporen en op te lossen.

SQL Server 2019

Big data-clusters: Met deze functie kunt u meerdere, schaalbare clusters van SQL Server-, Spark- en HDFS-containers die op Kubernetes worden uitgevoerd, tegelijk implementeren. Het Big Data Cluster, als infrastructuur, stelt deze clusters in staat parallel te werken, waar u Big Data kunt lezen, schrijven en verwerken van Transact-SQL tot Spark. Het stelt ons in staat om de hoogwaardige relationele data gemakkelijk te combineren en analyseren met grote hoeveelheden big data.
UTF-8-ondersteuning: SQL Server 2019 ondersteunt het zeer populaire UTF-8-gegevenscoderingssysteem. De UTF-8-tekencodering wordt gebruikt bij het exporteren, importeren en gegevens verzamelen op databaseniveau en op kolomniveau. Het is ingeschakeld bij het maken of wijzigen van het sorteertype voor objecten in objectsortering met UTF-8. Het wordt ondersteund voor de gegevenstypen char en varchar.
Verbeterde beveiliging: Aangezien SQL Server direct te maken heeft met het databasebeheer en de aanschaf, vormt de beveiliging van de transacties en de betrokken gegevens een van de belangrijkste vereisten. De beveiliging voor toegang tot de SQL-servers wordt beheerd door certificaten. De nieuwe beveiligingsfunctie van SQL Server 2019 omvat Certificaatbeheer in SQL Server Configuration Manager (CTP 2.0). Dit certificaat verifieert de beveiligde toegang tot SQL Server-exemplaren. Het certificaatbeheer is nu gewijd aan SQL Server Configuration Manager, waardoor andere taken worden vereenvoudigd.

Ook is er een gratis versie van SQL Server beschikbaar, namelijk MS SQL Server Express, deze versie heeft minder functies maar is wel gratis. Meer lees je hier!

Verschillen tussen SQL Server 2019 Standard en Enterprise

In het tabel hieronder is te zien dat er drie grote punten zijn toegevoegd aan de Enterprise variant van SQL Server 2019. De Enterprise variant heeft de drie extra toepassingen: Enterprise Data Management, meer geavanceerde beveiliging en ACBI.

sql server 2019 verschillen

SQL Server 2019 Systeemvereisten

Hieronder worden de hard- en softwarevereisten op een rijtje gezet:

Hardware

  • AMD of Intel-gebaseerde x64-processors (AMD Opteron, Phenom, AMD Athlon 64, Intel Xeon met native EM64T-ondersteuning
  • Minimaal 1 GB systeemgeheugen (Standard & Enterprise). Aanbevolen is 4 GB of meer.
  • CPU-kloksnelheid: x64 1,4 GHz of meer. 2,0 GHz wordt aanbevolen.
  • Data Quality Services vereist 2 GB extra systeemgeheugen om optimaal te functioneren.

Software

  • .NET-editie 4.6.2 of hoger is vereist voor het uitvoeren van SQL Server 2019
  • Voor een volledige installatie is 6 GB vrije schijfruimte nodig.

Lees hier alles over de licensering van een SQL Server en de bijbehorende CALs.

Inmiddels is SQL Server 2022 uitgekomen, tijd om uitleg te geven over de nieuwe functies van SQL Server 2022 dus!

Goedkope Microsoft SQL Server 2019 licenties kopen

Bent u op zoek naar goedkope Microsoft SQL Server licenties? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Benieuwd naar de prijs?

Vraag nu uw offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.