09/15/2021
4 min
0

SQL Server licensering en CALs uitgelegd: is het nodig, hoeveel heb ik er nodig en wat is een 2core licentie?

09/15/2021
4 min
0

Als je Microsoft SQL server gebruikt om je informatie op te slaan en te managen heb je CALs nodig om de nodige gebruikers of apparaten toegang te geven tot de server. In deze blog leggen we het volgende uit: de mogelijkheden qua CALs, hoeveel CALs je nodig hebt, en wat een 2core licentie is. Bij Softtrader beschikken we over een scala aan verschillende edities van SQL Server en de benodigde CALs.

Benieuwd waarom SQL Server 2019 zo interessant is voor ondernemingen? Lees hier meer.

Licentiemodellen SQL Server: ‘Server + CAL’ of ‘licensering per Core’?

Als uw bedrijf nog relatief klein is, is het ‘SQL Server + CAL’ model vaak aanzienlijk voordeliger. Mocht uw bedrijf nou al groot zijn, of binnen een korte termijn groot worden is ‘licensering per core’ vaak voordeliger. SQL Server Standard is verkrijgbaar via beide licentiemodellen. SQL Server Enterprise is enkel beschikbaar via ‘Per Core licensering’, hiervoor heb je dus geen losse CALs nodig. Kort samengevat is ‘Server + CAL’ licensering de oplossing voor kleine- tot middelgrote ondernemingen. ‘Per Core licensering’ is vaak voordeliger voor grote ondernemingen. Meer over beide vormen van licensering lees je verder in deze blog.

Microsoft SQL Server 2022 banner

Wat is een CAL?

Een CAL is geen software, maar eerder een licentie die een bestaand systeem of gebruiker toegang geeft tot de SQL Server Software. CAL staat dan ook voor ‘Client Access License’. SQL CALs zijn alleen vereist als je hebt gekozen voor het ‘SQL licentie + CAL model’, wanneer je een SQL Server licentie per core koopt zijn SQL CALs niet nodig. De vuistregel hier is dan ook om als bedrijf kritisch te kijken hoeveel gebruikers en apparaten je in gebruik hebt, en of dit de komende tijd gaat groeien.

User CAL vs Device CAL?

Er zijn twee soorten CALs beschikbaar voor SQL Server. Dit zijn de User CAL en de Device CAL. Heel simpel gezegd werkt dit alsvolgt:

  • User CAL: U licenseert één gebruiker (Deze gebruiker kan inloggen op meerdere apparaten).
  • Device CAL: U licenseert één apparaat (Dit apparaat kan gebruikt worden door meerdere gebruikers).

De verschillende type CALs hebben beide voordelen voor bepaalde situaties. Zo is een User CAL interessant wanneer de gebruikers meerdere apparaten gebruiken, of simpelweg als je meer apparaten dan gebruikers in je onderneming hebt. Een Device CAL is extra interessant als een apparaat door meerdere personen gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij werk shifts. In veel gevallen zijn User CALs de juiste oplossing, maar dit zou u per geval moeten berekenen.

Meer over de verschillende CALs lees je in deze gespecialiseerde blog.

Hoeveel CALs heb ik nodig?

Als u kiest voor User CALs wilt u normaliter even veel User CALs aanschaffen als het aantal gebruikers van uw SQL Server. Stel u heeft 30 mensen in dienst, dan is 30 User CALs afdoende. Hiermee kunnen de 30 gebruikers toegang krijgen tot de functies van de SQL server. Deze functies gaan niet over het beheren van het netwerk maar om bijvoorbeeld iets op te slaan of op te vragen via de server.

Als u kiest voor Device CALs omdat u bijvoorbeeld 60 mensen in dienst hebt, die in ploegen werken op 30 computers, heeft u in dit geval 30 Device CALs nodig.

Wanneer u kiest voor het ‘Per Core licentiemodel’ heeft u geen CALs nodig.

Wat is een 2core licentie?

De SQL Server 2core licenties die bij veel aanbieders beschikbaar zijn, zijn licenties die werken via het ‘Per Core licentiemodel’. Met aanschaf van deze ‘Per Core licentie’ kun je 2 cores licenseren. Het is hierbij van belang dat men onthoudt dat er per fysieke processor minimaal 4 cores gelicenseerd worden. Echter mag je hiermee maximaal 48cores licenseren. Deze minimale vereisten verschillen soms per versie van SQL Server, trek dit tijdig na. Daarnaast is het altijd handig om je te laten adviseren omtrent server licensering om uiteindelijk voor het voordeligste licentiemodel te kiezen.

‘Per Core licensering’ is voornamelijk een goede optie als het aantal gebruikers of apparaten gigantisch is, daarnaast kan het een goede uitkomst zijn wanneer er buiten uw organisatie haar netwerk om gebruikers toegang nodig hebben tot de SQL Server. Dit zou bij het Server + CAL licentiemodel niet alleen gigantisch duur zijn, maar ook nog eens onmogelijk om bij te houden zijn.

SQL Server Standard VS Enterprise

Het eerste en voornaamste verschil tussen SQL Server Standard en SQL Server Enterprise is de vorm van licensering. Bij de Standard variant kan men zowel kiezen voor het ‘Server + CAL licentiemodel’ als ‘Per Core licensering’. SQL Server Enterprise is uitsluitend verkrijgbaar via het ‘Per Core licentiemodel’, hier kan men dus alleen kiezen voor een 2core licentie.

SQL Server Standard

De SQL Server Standard editie geeft de basis functionaliteiten van SQL Server vrij met standaard rapportage en analytische mogelijkheden. Deze versie van SQL Server is gelimiteerd in database grootte, geheugen en het maximaal aantal cores. Deze versie is voornamelijk geschikt voor kleinere ondernemingen.

 SQL Server Enterprise

SQL Server Enterprise omvat alle basisfuncties van SQL Server Standard en gooit hier een schepje bovenop. Deze versie van SQL Server is voornamelijk geschikt voor grote ondernemingen, mede door de inbegrepen business en financiële tools van de Enterprise versie. Daarnaast heeft de Enterprise versie geen limiet op database grootte, geheugen en het maximaal aantal cores.

Meer weten over de laatste editie van Microsoft SQL Server 2019? Lees hier meer.

Lees hier alles wat u moet weten over SSIS.

SQL Server 2022 is inmiddels uitgekomen en beschikbaar bij Softtrader. We zetten de nieuwe functies van SQL Server 2022 op een rijtje in dit artikel.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.