01/12/2024
2 min
0

Heb ik Software Assurance nodig om virtuele machines te licentiëren met de nieuwe SQL 2022?

01/12/2024
2 min
0

De nieuwe SQL 2022 wordt geleverd met nieuwe licentievereisten. Naast de toegevoegde updates en verbeteringen aan SQL Server 2022 heeft Microsoft nieuwe licentieregels geïmplementeerd. Eén daarvan is de verplichte vereiste om Software Assurance te hebben bij het licentiëren van virtuele machines met SQL Standard 2022 per core. Lees hieronder meer over de wijziging in de SQL Server 2022-licenties in het artikel.


SQL Server 2022-licentiemodellen

Microsoft heeft twee on-premise SQL Server 2022-edities ontwikkeld voor commercieel gebruik: Standard en Enterprise. SQL 2022 Standard volgt nog steeds de twee licentiemodellen: SQL Server Standard + CAL en SQL Server Standard per core-licenties. Wat de Enterprise-editie betreft, blijven de licentieregels hetzelfde voor het kernlicentiemodel.

Lees meer over de belangrijkste verschillen tussen SQL Standard en Enterprise.


SQL Server 2022-licenties voor virtualisatie

Als het gaat om virtualisatie met de nieuwe SQL 2022 zijn de licentieregels veranderd. Microsoft heeft aanvullende regels geïmplementeerd voor het licentiëren van virtuele machines (VM's) met SQL Server 2022. Lees hieronder hoe u ervoor kunt zorgen dat de licentieverlening van uw organisatie voldoet aan de licentieregels van Microsoft:

Per Core: Licenties per core kunnen worden uitgevoerd via de SQL Standard- en SQL Enterprise-edities. Om een virtuele machine met kernlicenties te licentiëren, is een kernabonnementslicentie of Software Assurance-licentie vereist voor elke virtuele kern (virtuele thread) die aan de VM is toegewezen. De regel van minimaal 4 kernlicenties blijft hetzelfde voor dit licentiemodel.

Software Assurance : Software Assurance (SA) is een abonnement dat beschikbaar is als onderdeel van het Volume Licensing-programma van Microsoft. Dit abonnement garandeert dat de software van uw organisatie altijd up-to-date is en u gebruik kunt maken van exclusieve voordelen. Deze extra voordelen kunnen echter kostbaar zijn. Lees meer over Software Assurance en de voor- en nadelen ervan.

Per CAL: Per CAL-licenties is alleen mogelijk met het SQL Standard-licentiemodel. In dit geval moet u, om een licentie voor één virtuele machine met SQL Server-licentie te verkrijgen, een afzonderlijke SQL Server 2022-licentie aanschaffen voor elke virtuele machine en een CAL voor elke gebruiker of elk apparaat dat toegang heeft tot de server. Houd er rekening mee dat het aantal virtuele of fysieke cores geen invloed heeft op het aantal benodigde SQL Server 2022-licenties.

De wijzigingen in de licentieverlening hebben alleen betrekking op SQL Server 2022 en niet op eerdere versies van SQL Server, bijvoorbeeld SQL Server 2019 en 2017.

Microsoft SQL Server 2022 banner

Conclusie

De nieuwe SQL Server 2022-regels van Microsoft voor virtualisatie kunnen een negatieve impact hebben als het gaat om de extra kosten die Software Assurance met zich meebrengt voor de per-core licenties. Dus als u nog niet klaar bent om de wereld van abonnementen te betreden, zijn de alternatieven om eeuwigdurende licenties alleen aan fysieke cores toe te wijzen of om nog een paar jaar bij uw SQL Server 2019 te blijven.

Een ander alternatief om te besparen op SQL- licentiekosten is het kopen van tweedehands licenties. Softtrader is gespecialiseerd in gebruikte eeuwigdurende licenties, zodat uw organisatie tot 70% kan besparen op de aanschafkosten van licenties. Neem vandaag nog contact met ons op en vraag ons om een offerte!