Server virtualisatie afbeelding
02/09/2024
4 min
0

Kosten verlagen met server virtualisatie

02/09/2024
4 min
0

Virtualisatie is een geweldige oplossing voor bedrijven als het gaat om het verlagen van de kosten en het verhogen van de effectiviteit. Met virtualisatie-oplossingen kunnen organisaties hun IT-systemen verbeteren en hun resourcegebruik optimaliseren. Verder in dit artikel vind u verschillende virtualisatiebenaderingen waarmee u het gebruik van resources kunt verbeteren en de kosten van uw bedrijf kunt verlagen.

Servervirtualisatie: Eén machine, vele servers

Door servervirtualisatie kunnen bedrijven efficiënt resources consolideren en zo tijd en geld besparen. Dit komt doordat u door virtualisatie het aantal fysieke servers kunt verminderen. Dit maakt het beheer ervan aanzienlijk eenvoudiger. Als het gaat om Microsoft Licensing leidt de implementatie van minder servers er bovendien toe dat bedrijven besparen op hardware en de bijbehorende onderhoudskosten.

Servervirtualisatie is een geweldige oplossing voor bedrijven die hun IT-systeem willen optimaliseren. U kunt bijvoorbeeld meerdere virtuele servers centraliseren in één fysieke machine, waardoor de werklast van de server wordt gestroomlijnd en de hardware kosten laag blijven. Bijgevolg wordt ook het stroomverbruik verminderd. Uw bedrijf kan meerdere virtuele machines tegelijk maken en beheren via bekende hypervisorconfiguraties zoals VMware, Hyper-V of KVM. En last but not least: omdat servervirtualisatie de resources dynamisch verdeelt op basis van de vraag, wordt de algehele efficiëntie verhoogd en wordt verspilling van resources tegengegaan.

Lees meer over de compatibiliteit tussen Microsoft licenties en VMware.

Van desktops naar de cloud: Hoe de kosten verlagen met virtualisatie?

In deze paragraaf vindt u verschillende manieren om de kosten te verlagen en de effectiviteit van uw bedrijf op verschillende niveaus te verhogen.

- Desktopvirtualisatie: Desktopvirtualisatie, ook bekend als Virtual Desktop Infrastructure (VDI) centraliseert het beheer van desktopomgevingen door ze op machines te hosten. Deze oplossing maakt hardware zoals desktops en laptops overbodig. Dit vergemakkelijkt verder de implementatie van het beleid Bring Your Own Device (BYOD). Door werknemers hun eigen apparaten te laten gebruiken, ervaren bedrijven niet alleen een hogere mate van flexibiliteit, maar verlagen ze ook hun hardware kosten. Dit bespaart op zijn beurt weer aanzienlijk op middelen voor updates en onderhoud.

- Opslagvirtualisatie: Opslagvirtualisatie omvat het beheer van opslagbronnen op fysieke apparaten. Door opslagvirtualisatie te implementeren kunnen bedrijven hun opslag effectiever verdelen door middel van strategieën zoals provisioning. Provisioning wordt gebruikt om opslag toe te wijzen op basis van de vraag. Op deze manier kunnen de opslagkosten worden geminimaliseerd. Een andere techniek die wordt gebruikt bij opslagvirtualisatie is de-duplicatie en compressie van gegevens. Met deze oplossingen kunnen bedrijven hun hardware behoeften verminderen door opslagruimte vrij te maken.

- Netwerkvirtualisatie: U kunt netwerkvirtualisatie gebruiken om software gedefinieerde netwerken (SDN) toe te passen en zo efficiënte netwerken te creëren. Met deze strategie kunt u de complexiteit en hoge kosten van fysieke netwerk hardware elimineren. Door het gebruik van virtuele netwerkswitches, routers en firewalls kan uw organisatie haar netwerkinfrastructuur eenvoudig aanpassen. Dit is vooral gunstig voor bedrijven die aan veranderende eisen moeten voldoen zonder te hoeven investeren in de aanschaf of het onderhoud van nieuwe hardware.

- Automatisering: Automatisering speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de kosten door virtualisatie. U kunt taken automatiseren, zoals het instellen of beheren van resources. Door te automatiseren kunt u niet alleen de behoefte aan handmatig werk aanzienlijk verminderen, maar ook de kans op fouten verkleinen.

- Back-up en disaster recovery: Virtualisatie vereenvoudigt processen voor back-up en disaster recovery. Enkele efficiënte technieken van virtuele machines zijn snapshot en klonen. De replicatie van virtuele machines over fysieke hosts of datacenters garandeert de beschikbaarheid van gegevens als er een storing optreedt. Bovendien worden downtime en algemene kosten geminimaliseerd.

- Cloudintegratie: Hybride clou strategieën combineren de voordelen van zowel on-premises als clou infrastructuren. Door de werklast adequaat te beheren en te verdelen tussen servers op locatie en publieke cloud services, kunnen organisaties hun kosten verlagen en tegelijkertijd profiteren van optimale prestaties. Door cloud gebaseerde virtualisatiediensten te gebruiken, zijn ook geen investeringen in hardware meer nodig.

Lees meer over de voordelen van virtuele machines.

Bekijk onze pre-owned licenties banner

Besparen op Microsoft-licenties door virtualisatie

Hoewel virtualisatie een geweldige manier is om te besparen op Microsoft-licenties, moeten bedrijven de introductie ervan in hun IT-omgeving zorgvuldig plannen en implementeren. Voor kleine bedrijven kunnen standaard Windows Server- en SQL Server-licenties worden gebruikt om de kosten laag te houden. Hoewel virtuele machines onbeperkte mogelijkheden bieden, zijn ze geen pasklare oplossing voor elk bedrijf. We raden u aan rekening te houden met uw specifieke softwarebehoeften en -eisen om zo goed mogelijk te kunnen beoordelen of het implementeren van virtuele machines de juiste oplossing is voor uw bedrijf.

Voor grote(re) organisaties is het over het algemeen een goed idee om een Windows Server Datacenter licentie aan te schaffen, omdat deze wordt geleverd met meerdere virtuele machines op één server, onbeperkte virtualisatierechten en eenvoudig onderhoud. Net als bij SQL Server Enterprise-licenties kunt u meerdere databases consolideren op één fysieke server. Op deze manier kunt u uw resources optimaliseren en de extra kosten van een aparte licentie voor elke virtuele machine vermijden.

Als Microsoft licentie-experts zijn wij van Softtrader er om al uw vragen over virtualisatie te beantwoorden en u volledige antwoorden te geven. We bieden ook originele Microsoft-licenties die tot 70% goedkoper zijn. Neem contact met ons op om te ontdekken hoeveel we op uw project kunnen besparen.

Cotnact ons bij vragen over pre-owend software van Softtrader Banner

Conclusie

Bedrijven kunnen hun IT-infrastructuur optimaliseren door verschillende virtualisatietechnologieën te implementeren. Virtualisatie draagt direct bij aan een optimaal gebruik van resources, van server- en opslagconsolidatie tot flexibele netwerken en vereenvoudigd beheer. Daarnaast kunnen organisaties aanzienlijk kosten besparen en de prestaties en gegevensbeveiliging verhogen door gebruik te maken van automatisering en integratie van cloudservices.

Met meer dan tien jaar ervaring biedt Softtrader bedrijven in de Europese Unie tweedehands Microsoft-licenties aan, zoals alle versies van Windows Server en SQL Server. Vul het onderstaande formulier in om contact met ons op te nemen of als u vragen heeft over hoe u de kosten voor uw project kunt verlagen. We helpen u graag verder.