Ontdek de voordelen van virtuele machines voor uw bedrijf
04/07/2023
3 min
0

Ontdek de voordelen van virtuele machines voor uw bedrijf

04/07/2023
3 min
0

Het gebruik van virtuele machines is de laatste jaren erg populair geworden, vooral omdat het de groeiende vraag naar hybride of op afstand werkende modellen ondersteunt. Deze krachtige oplossing, ook bekend onder de afkorting VM, biedt voordelen op het gebied van veiligheid en productiviteit en bespaart kosten in fysieke computermaterialen en energie. In dit artikel leest u meer over de voordelen van het inzetten van virtuele machines in uw bedrijf en welke middelen daarvoor nodig zijn.

Waarom zijn virtuele machines belangrijk voor uw bedrijf?

Via virtuele machines kunt u een nieuwe digitale omgeving binnen een computer creëren, en in deze ruimte kunt u een volledig besturingssysteem draaien, vergelijkbaar (of verschillend) met het systeem dat in de apparatuur wordt gebruikt. Virtuele machines bieden bedrijven grote voordelen op het gebied van productiviteit, optimalisering van middelen, beveiliging en, uiteraard, besparing op hardwarekosten.

Afhankelijk van de capaciteit van de apparatuur die als host zal fungeren, kunnen meerdere VM's tegelijk op een fysieke machine worden geïnstalleerd:

- Verschillende besturingssystemen;

- Hoeveelheid geheugen die nodig is voor de juiste taken;

- Type geïnstalleerde toepassingen;

- Hoeveelheid toegewezen ruimte.

Met andere woorden, de virtuele machine werkt als een apparaatonafhankelijke computer of "een computer in de computer".  

Wat zijn de voordelen van het werken in een digitale omgeving?

Virtualisatie is in opkomst omdat het bedrijven tal van voordelen biedt. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Virtual Machines. 

Kostenvermindering

Het gebruik van virtuele machines zou de IT-kosten kunnen verlagen door meerdere virtuele machinewerklasten te consolideren op een enkele fysieke machine; dit optimaliseert het energieverbruik door de werklast te centraliseren op een enkel apparaat.

Flexibiliteit

Het gebruik van VM's maakt het mogelijk legacy-applicaties en besturingssystemen te draaien. VM's vereenvoudigen ook de overgang naar nieuwe hardware met behoud van de integriteit van de digitale bedrijfsomgeving.

Vragen over licenties van Softtrader banner

Operationaliteit

Met VM's kunt u verschillende soorten besturingssystemen gebruiken (Linux, Windows, enz.);

Het model is eenvoudig te repliceren en u kunt uw medewerkers direct na de configuratie toegang verlenen tot de virtuele machine. 

Beveiliging

VM's maken automatisch reservekopieën - een proces dat bekend staat als snapshot, wat bestandsherstel vereenvoudigt. Bovendien houdt de VM uw systemen geïsoleerd, zodat de fysieke computer niet wordt beïnvloed door de acties van de virtuele machine.

Wat is er nodig om virtuele machines te implementeren?

Hieronder vindt u de aanbevolen basisrichtsnoeren voor systeememulatie van hoge kwaliteit.

- Recente Intel- of AMD-processor

- 512 MB RAM (hoe meer RAM, hoe sneller de virtuele machine)

- Vrije schijfruimte varieert met de vereisten van het te installeren systeem, dus het is aan te bevelen iets meer ruimte te hebben dan nodig is om ermee te kunnen werken.

Microsoft Windows Server

Bij de implementatie van VM's moet uw fysieke server een licentie hebben voor Windows Server. Er zijn hiervoor twee edities van Windows Server beschikbaar en het grootste verschil tussen beide is het aantal virtuele machines dat zij ondersteunen.  In Windows Server Standard (16 core) kunt u maximaal 2 virtuele machines maken, terwijl in Windows Server Datacenter (16 core) het aantal virtuele machines onbeperkt is. Dit betekent ook dat Windows Server Datacenter duurder is dan Windows Server Standard. 

Lees meer over de verschillen tussen Windows Server Standard en Datacenter edities

De licentieregeling voor servers heeft betrekking op beide edities, en de eis is duidelijk - elke fysieke server moet een licentie hebben met minimaal 16 cores. Microsoft biedt naast de 16-core licenties ook 2-core pakketten voor beide edities van Windows Server.

Als u vragen heeft over het licenseren van uw fysieke server voor Windows Server, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen tijd en geld te besparen met advies of een offerte op maat. 

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Hypervisor

Voor desktopvirtualisatie is het ook belangrijk en noodzakelijk om een hypervisor of VM-monitor te kiezen. Dit is software die in de integratie tussen de fysieke en virtuele machine optreedt en de nodige middelen verdeelt, zoals processoren, geheugen en opslag. Daaronder zijn er type 1 en type 2 monitors. De eerste staat bekend als bare-metal, die rechtstreeks interageert met de hardware van het fysieke apparaat, maar onafhankelijk is van het host-besturingssysteem. Bij de tweede, die gehost wordt genoemd, draait de hypervisor op het host OS.

Conclusie

Virtuele machines hebben uitzonderlijke kwaliteiten, en de investeringen zijn voordeliger gezien de kosten die nodig zijn in hardware om dezelfde werklast te kunnen ondersteunen die virtuele machines kunnen leveren. Het gebruik van VM's kan een strategisch voordeel opleveren in het heden en de toekomst.

Als u goedkope Windows Server-licenties nodig hebt om uw virtuele machines te creëren, neem dan contact met ons op en wij helpen u met de beste licentieoplossing voor uw fysieke server.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.