11/24/2020
3 min
0

Wat zijn de verschillen tussen Windows Server 2016 Standard en Datacenter?

11/24/2020
3 min
0

Windows Server is een serverbesturingssysteem gemaakt door Microsoft. Windows Server beslaat ongeveer 33,5% van de wereldwijde markt voor server-besturingssystemen. In dit artikel leest u de verschillen en overeenkomsten tussen twee Windows Server 2016-varianten: Standard en Datacenter.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Server 2016 Standard en Datacenter?

1. Nano-server

Nieuw in Windows Server 2016 is dat dit een serverbesturingssysteem is met beheer op afstand, ontworpen voor privéclouds en datacenters. Het is compact (verbruikt iets meer dan 512 MB schijfruimte en ongeveer 256 MB geheugen), snel op te zetten en grotendeels niet veeleisend als het gaat om updates en het opnieuw opstarten van het systeem. In feite lijkt Nano Server behoorlijk op Windows Server in Server Core-modus, hoewel er minder vereisten aan zijn verbonden. Wat gebruiksscenario's betreft, is Nano Server perfect in de rol van "compute" -host voor Hyper-V-VM's, inclusief die in clusters. Het kan ook worden gebruikt als opslaghost voor Scale-Out File Server, als DNS-server en als webserver met Internet Information Services (IIS).

2. Storage Spaces Direct

Deze oplossing biedt een manier om een zeer schaalbare, softwaregedefinieerde opslageenheid te creëren met de basisfuncties van een traditionele SAN of NAS, terwijl u toch binnen uw budget blijft. De technologie is gebaseerd op standaard servers met lokaal aangesloten schijven en omvat functies zoals caching, opslaglagen en wiscodering. Er zijn twee implementatie-opties beschikbaar: hypergeconvergeerd en geconvergeerd, wat het implementatieproces aanzienlijk vereenvoudigt.

3. Cluster Rolling Upgrade

Met deze technologie kunt u het besturingssysteem van clusterknooppunten upgraden zonder dat u de Hyper-V- of Scale-Out File Server-workloads die op de knooppunten worden uitgevoerd, hoeft te stoppen. Anders gezegd, dit is een manier om stilstand-tijden te minimaliseren of zelfs volledig te voorkomen. Deze functionaliteit vereist geen extra hardware om te gebruiken of de aanwezigheid van een nieuw cluster. Het upgradeproces kan worden teruggedraaid, tenzij u kiest voor "point-of-no-return".

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Wat zijn de verschillen tussen Windows Server 2016 Standard en Datacenter?

Windows Server Datacenter is geschikt voor bedrijven met zware workloads, grote virtuele infrastructuren en hoge IT-vereisten. Datacenter ondersteunt alle functies die beschikbaar zijn in de Standard variant, met als belangrijk verschil dat veel functies die in de Standard variant zitten meer kunnen.
De Standard variant is perfect voor kleinere ondernemingen en daardoor bevat die variant minder opties of zijn de opties minder geavanceerd. Datacenter daarentegen bevat meer opties of ze zijn geavanceerder. Deze variant is perfect voor grote ondernemingen.
In de tabel hieronder ziet u een vergelijking van de twee varianten. Onder de tabel wordt nog een aantal extra punten besproken.

windows server 2016 standard vs datacenter

1. Virtuele Machines (VM’s)

Het aantal virtuele machines dat u kunt maken, is onbeperkt in de Datacenter variant. In de Standard variant is het limiet 2. Net als in de Standard variant is er echter maar één Hyper-V-host per licentie beschikbaar bij Datacenter.

2. Afgeschermde Virtuele Machines

Windows Server 2016 Datacenter ondersteunt afgeschermde virtuele machines en zorgt voor extra bescherming en versleuteling. De uitgebreide beveiligingsmogelijkheden omvatten veilig opstarten, TPM's en schijfversleuteling, waardoor de bescherming tegen malware en bedreigingen van binnenuit wordt verbeterd. De Host Guardian, een ander onderdeel van de technologie, biedt ondersteuning voor Hyper-V-hosts en het gebruik van afgeschermde VM's. De functionaliteit is niet beschikbaar in de Standard variant.

3. Containers

Met betrekking tot containers zijn er geen beperkingen in de Datacenter variant. U kunt een onbeperkt aantal Windows- en Hyper-V-containers maken. Bij de Standard variant kunt u maar maximaal 2 Hyper-V containers maken. Met containers vereenvoudigt u de ontwikkeling, implementatie en het beheer van uw applicaties.

4. Opslagreplica’s

Een ander belangrijk element van Windows Server 2016 Datacenter zijn de opslagreplica's. Deze technologie biedt uitgebreide mogelijkheden voor noodherstel doordat u gegevens kunt repliceren tussen servers en clusters. Opslagreplica’s zijn een soort blokken met gegevens die worden verzameld en opgeslagen om gegevensverlies te voorkomen, wat u gemoedsrust geeft. Opslagreplica's zijn alleen beschikbaar in de Datacenter variant van Windows Server, niet in Windows Server Standard.

5. Netwerkcontroller

De Datacenter variant wordt geleverd met de netwerkcontroller. Deze technologie is ontworpen om beheer, configuratie en bewaking van uw fysieke en virtuele netwerkinfrastructuur te vereenvoudigen. Met deze functie kunt u de netwerkconfiguratie automatiseren, waardoor er minder handmatige inspanning nodig is. Met zijn Application Programming Interface (API) biedt de functie een manier om vanaf één plek te communiceren met apparaten, services en andere netwerkcomponenten. Windows Server Standard ondersteunt dit niet.

6. Software Defined Networking

Een andere functie die niet beschikbaar is in de Standard variant maar wel in de Datacenter variant, is de Software Defined Networking (SDN). Met deze functionaliteit kunt u uw netwerkapparatuur, zowel fysiek als virtueel, centraal configureren en beheren. Dit zijn onder meer routers, switches, gateways, enzovoort. Bovendien kan SDN u helpen de integratie tussen uw virtuele en fysieke netwerken te verbeteren. Met dat in gedachten is SDN zo ontworpen dat u uw algehele infrastructuurkosten kunt verlagen.

Microsoft heeft op 18 augustus een nieuwe Windows Server gelanceerd, lees hier meer!

Lees hier over Windows Server 2022 Standard vs. Datacenter.

Goedkope Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows Server 2010, 2013, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.