11/13/2020
3 min
0

Wat kunt u met Windows Server 2019 (+ nieuwe features)

11/13/2020
3 min
0

Windows Server is een serverbesturingssysteem waarmee een computer netwerkrollen kan uitvoeren, zoals printserver, domeincontroller, webserver en bestandsserver. Als serverbesturingssysteem is het ook het platform voor toepassingen als Exchange Server en SQL Server. In deze blog lees je wat er verbeterd is in Windows Server 2019 t.o.v. 2016, de verschillen tussen Standard en Datacenter en de systeemvereisten voor Windows Server.

Wat is Windows Server en wat kan ik ermee?

Microsoft Windows Server is een reeks serverbesturingssystemen van bedrijfsklasse die zijn ontworpen om services te delen met meerdere gebruikers en om uitgebreide administratieve controle te bieden over gegevensopslag, toepassingen en bedrijfsnetwerken. De belangrijkste kenmerken van Windows Server zijn onder meer Active Directory, het beheer van gebruikersgegevens, beveiliging en de mogelijkheid om samenwerking met andere mappen mogelijk te maken.

Verbeteringen t.o.v. Windows Server 2016

1. Nieuwe grafische gebruikersinterface

Windows Server 2016 had een gebrek aan grafische gebruikersinterface. Dit bleek een behoorlijke verrassing te zijn voor menig onderneming die was begonnen met het uitrollen van de laatste versies, die ServerCore en Nano-configuraties ondersteunden, die geen GUI hebben. De professional zal in staat zijn om een grafische gebruikersinterface op het bureaublad te ervaren, evenals de eerder genoemde Nano- en ServerCore-versies.

Windows Server 2019 banner

2. Nieuwe functies voor failover-clustering

Windows Server 2019 wordt geleverd met 2 functies voor failover-clustering:

• De mogelijkheid om clusters tussen domeinen te verplaatsen. Alle eerdere versies van de server dwongen beheerders om eerst de bestaande clusters te vernietigen en deze opnieuw te maken in het voorkeursdomein. Dit is niet meer nodig, aangezien Server 2019 het hele netwerkcluster eenvoudig tussen domeinen laat schakelen, zonder eerst het cluster zelf te hoeven deconstrueren.

• De beschikbaarheid van historische rapportage, met de toestemming om binnen een failover-cluster naar de gegevens van een jaar te gaan. Deze gegevens kunnen de primaire Storage Spaces Direct-metrische gegevens bevatten. Deze functie maakt bewakingsoplossingen van derden of een SCOM-implementatie (System Center Operations Manager) overbodig.

3. Beveiligingsverbeteringen

De nieuwste versie van Windows Server is uitgerust met Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP). Dat programma maakt gebruik van veelgebruikte vectoren gebruikt om beveiligingsrisico's en inbreuken op te sporen, om zo te blokkeren en op waarschuwingen voor kwaadwillende aanvallen te drukken. Door diepgaande platformreacties en sensoren aan te bieden, en activiteiten op kernel- en geheugenniveau zichtbaar te maken, onderneemt de functie actie tegen schadelijke elementen in gecompromitteerde machines.

Overigens hebben Windows 10-gebruikers in de loop van een aantal maanden al Windows Defender Advanced Threat Protection-functies ontvangen. Door Windows Defender ATP onderdeel te maken van de Windows Server 2019-suite, kunnen beheerders profiteren van beveiligingsintegriteitgerelateerde componenten, opslag en netwerktransport om mogelijke compromissen op de Windows Server 2019-systemen te voorkomen.

4. Efficiëntere en compactere containers

De nieuwste versie van Windows Server heeft een sterk verbeterd Windows ServerCore-model, met een kleinere afbeeldingsgrootte. Als onderdeel van de meest recente Insiders-build heeft Microsoft een aantal niet-kritieke componenten omgezet in meer optionele componenten in de kerneditie. Daarnaast zijn ook de optionele componenten uit de Windows Server Core-containerimages verwijderd.

Het resultaat van de verkleining van de voetafdruk is een verbetering van de algehele bruikbaarheid en implementatietijd. Met minder opgeblazen servers en efficiëntere, evenals dunnere containers, is de overhead van IT-operaties ook verminderd.

5. Opslagmigratieservice

Eerdere versies van Windows Server misten opties voor datamigratie bij het overzetten van oudere opslagplatforms en -systemen. Dit zorgde ervoor dat beheerders de oudere modellen bleven gebruiken, simpelweg omdat het ofwel te traag of gewoon onmogelijk zou zijn om gegevens handmatig te migreren.
De Storage Migration Service is een nieuwe rol die wordt geleverd bij zowel Windows Server Standard als Datacenter. Deze service doet het volgende:

• Laat beheerders hun bestaande servers inventariseren voor beveiligings-, netwerk- en gegevensinstellingen.
• Migreer de beveiligings-, netwerk- en gegevensinstellingen naar een nieuw doel via het SMB-protocol.
• Neemt de identiteit van de oude server volledig aan, terwijl u de oude bron buiten gebruik stelt op een manier die applicaties en gebruikers niet op de hoogte houdt van de migratie en er niet door wordt beïnvloed.
Bovendien behandelt de Storage Migration Service (SMS) alle algemene subtiliteiten en problemen die kenmerkend zijn voor een migratie; inclusief netwerkadressen, beveiligingsinstellingen, lokale beveiligingsprincipes, namen en meer.

Wat zijn de verschillen tussen Windows Server Standard en Datacenter?

Windows Server komt in twee varianten. In het schema hieronder staat precies wat de verschillen zijn en welke variant handig is voor wat voor soort onderneming.

Softtrader-verschil-datacenter-standard-windows-server-2019

Wat zijn de systeemvereisten voor Windows Server 2019?

Dit zijn de minimale systeemvereisten voor het installeren en gebruiken van Windows Server 2019 Datacenter:

Processor: 1,4 GHz 64-bit EMT64- of AMD64-processor vereist. De processor moet LAHF / SAHF, CMPXCHG16b en PrefetchWNeeds ondersteunen.
Schijfruimte: 96 GB (drie keer de RAM-grootte beperkt tot 32 GB)
Schijfcontroller: PCI Express-compatibele schijfcontroller
RAM: 512 MB door ECC ondersteunde geheugenmodules. 800 MB voor VM-installaties.
Netwerk: Gigabit Ethernet-adapter met een verwerkingscapaciteit van 1 Gbps. PCI Express-compatibel.
Overige vereisten: Trusted Platform Module. Ondersteuning van op UEFI 2.3.1c gebaseerd systeem en firmware.

Goedkope Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows Server 2013, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.