01/08/2021
2 min
0

Alles wat u moet weten over Windows Server 2016 (+ nieuwe functies)

01/08/2021
2 min
0

In deze blog leest u alles wat u moet weten over Windows Server 2016. Bijvoorbeeld wat u met het Server 2016 pakket kunt, wat de verschillen zijn tussen Standard en datacenter en wat de systeemvereisten zijn.

Leestip: bekijk hier onze blog over Windows Server 2019

Wat is Windows Server?

Microsoft Windows Server is een reeks serverbesturingssystemen van bedrijfsklasse die zijn ontworpen om services te delen met meerdere gebruikers en om uitgebreide administratieve controle te bieden over gegevensopslag, toepassingen en bedrijfsnetwerken. De belangrijkste kenmerken van Windows Server zijn onder meer Active Directory, het beheer van gebruikersgegevens, beveiliging en de mogelijkheid om samenwerking met andere mappen mogelijk te maken.

Wat zijn de nieuwe functies in Windows Server 2016 t.o.v. Windows Server 2012

Hieronder leest u wat er nieuw en verbeterd is ten opzichte van Windows Server 2012.

1. Nano Server

Nano Server heeft een 92 procent kleinere installatievoetafdruk dan de installatieoptie voor de grafische gebruikersinterface (GUI) van Windows Server. Afgezien daarvan kunnen deze goede redenen ervoor zorgen dat u Nano gaat gebruiken voor ten minste enkele van uw Windows Server-workload:

  • Omdat u administratief serverrollen van buiten Nano moet injecteren, heeft de server een veel kleiner aanvalsoppervlak in vergelijking met GUI Windows Server.
  • Nano is zo klein dat het gemakkelijk kan worden overgedragen tussen servers, datacenters en fysieke sites.
  • Nano host de meest voorkomende Windows Server-workloads, inclusief Hyper-V-host.

2. Containers

Microsoft werkt nauw samen met het Docker-ontwikkelingsteam om Docker-gebaseerde containers naar Windows Server te brengen. Tot nu toe bestonden containers bijna volledig in de open-sourcewereld van Linux / UNIX. Hiermee kunt u applicaties en services isoleren op een flexibele, gemakkelijk te beheren manier. Windows Server 2016 biedt twee verschillende soorten "gecontaineriseerde" Windows Server-instanties:

  • Windows Server-container. Dit containertype is bedoeld voor workloads met weinig vertrouwen waarbij u het niet erg vindt dat containerinstances die op dezelfde server worden uitgevoerd, enkele gemeenschappelijke bronnen kunnen delen.
  • Hyper-V-container. Dit is geen Hyper-V-host of VM. In plaats daarvan is het een "supergeïsoleerde" gecontaineriseerde Windows Server-instantie die volledig geïsoleerd is van andere containers en mogelijk van de hostserver. Hyper-V-containers zijn geschikt voor workloads met veel vertrouwen.

3. Linux beveiligd opstarten

Secure Boot maakt deel uit van de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) -specificatie die de opstartomgeving van een server beschermt tegen de injectie van rootkits of andere diverse opstartmalware.
Het probleem met op Windows Server gebaseerde Secure Boot is dat je server zou ontploffen (figuurlijk gesproken) als je zou proberen een Linux-gebaseerde Generation 2 Hyper-V VM te maken, omdat de Linux-kerneldrivers geen deel uitmaakten van de vertrouwde apparaatopslag. Technisch gezien vertoont de UEFI-firmware van de VM een "Failed Secure Boot Verification" -fout en stopt het opstarten.
Tegenwoordig gebruiken de engineeringteams van Windows Server en Azure meer Linux. Daarom kunnen we Linux VM's nu probleemloos implementeren onder Windows Server 2016 Hyper-V zonder de anders zo geweldige Secure Boot-functie uit te schakelen.

4. Storage Spaces Direct

Storage Spaces is een nieuwe Windows Server-functie die het voor beheerders betaalbaarder maakt om redundante en flexibele schijfopslag te creëren. Storage Spaces Direct in Windows Server 2016 breidt Storage Spaces uit zodat failover-clusterknooppunten hun lokale opslag binnen dit cluster kunnen gebruiken, waardoor de eerdere noodzaak van een gedeelde opslagstructuur wordt vermeden.

Wat zijn de verschillen tussen Windows Server 2016 Standard en Datacenter

In de tabel hieronder ziet u de verschillen tussen Windows Server 2016 Standard en Datacenter.


Wat zijn de systeemvereisten van Windows Server 2016?

Hieronder leest u de minimale systeemvereisten voor Windows Server 2016.

  • 4 GHz 64-bits processor
  • Compatibel met x64-instructieset
  • Ondersteunt NX en DEP
  • Ondersteunt CMPXCHG16b, LAHF / SAHF en PrefetchW
  • Ondersteunt Second Level Address Translation (EPT of NPT)

Inmiddels zijn er twee nieuwere versies van Windows Server uit, namelijk Windows Server 2019 en Windows Server 2022. Lees hier de verschillen tussen deze twee.

Lees hier over Windows Server 2022 Standard vs. Datacenter.

Goedkope Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Windows Server licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Softtrader biedt Windows Server 2010, 2013, 2016 en 2019 aan. Benieuwd naar de prijs? Vraag nu een offerte aan.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.