10/23/2020
3 min
0

Vergelijking tussen Windows Server 2016 en 2019: wat is het verschil?

10/23/2020
3 min
0

Microsoft heeft Server 2019 gelanceerd, die sinds het laatste deel van 2018 gedownload kan worden. Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van de voorganger, Windows Server 2016. Lees verder om erachter te komen.

Microsoft Windows Server 2019

Van een afstand is er niet veel verschil tussen Windows Server 2019 en zijn 2016-versie, vooral omdat de meeste functies hetzelfde zijn en het is gebaseerd op dezelfde principes als de 2016-versie. Er zijn echter enkele verbeteringen in de functies en er zijn enkele nieuwe functies toegevoegd.

Toen Windows Server 2016 werd gelanceerd, was het de snelste server ooit geproduceerd door Microsoft. Windows Server 2016 Identity en soortgelijke cursussen hebben ertoe bijgedragen dat mensen deze server vloeiend hebben gemaakt. De 2019-versie gaat nog een stap verder door enkele kerngebieden te verbeteren, zoals beveiliging, hybride, hyperconvergentie en het applicatieplatform.

Windows Server 2019 banner

Windows Server 2019: wat is er verbeterd?

Voornamelijk bevat de 2019-versie de volgende nieuwe functies die geen deel uitmaakten van de 2016-versie:

 • Een functie voor opslagmigratie die helpt bij het migreren van gegevens van het oude platform naar het nieuwe 2019-platform.
 • Systeeminzichten die voorspellende analyses bieden op basis van AI, wat helpt om de operationele kosten van het beheer van het platform te verlagen.
 • De Azure-netwerkadapter die connectiviteit biedt met virtuele VPN-netwerken.
 • Een verbeterd verificatiesysteem dat helpt nieuwe kansen te creëren om het account te gebruiken voor cloudverificatie.
 • Geneste pariteit die de afbraak van clusters met 2 knooppunten voorkomt, zelfs na meerdere storingen.
 • USB-drive dient als een clustergetuige.
 • Gegevensontdubbeling die helpt om het gebruik van vrije ruimte te maximaliseren.
 • Monitoring van geheugen en serveropslag op clusterniveau.
 • Grote clusters maken met behoud van veerkracht.
 • Aanhoudend geheugen dat verminderde latentie biedt bij het opslaan en ophalen van gegevens.
 • Een gecentraliseerd netwerkcontrolemechanisme.
 • Snellere connectiviteit tussen virtuele peer-netwerken.
 • Snellere SDN-gateways.
 • PTP-functie die nauwkeurigere tijdmonsters geeft.
 • Sprong tweede ondersteuning.

Windows Server 2019 is gebaseerd op een hybride aanpak voor gegevensbeweging, die in de 2016-versie ontbrak. Dit betekent dat de cloudoplossing gelijktijdig met de lokale versie kan werken.

Hoewel de installatie van Windows Server 2016  eenvoudig was en het Active Directory gebruikte voor gegevensback-up, gebruikt de 2019-versie AI en het IoT om gegevens op een veiligere manier te synchroniseren en back-ups te maken. Bovendien is de 2019-versie geïntegreerd met Project Honolulu, wat de gebruiker een flexibel platform biedt.

Betere beveiliging

Windows Server 2019 is een sprong vooruit ten opzichte van de 2016-versie als het gaat om beveiliging. Terwijl de 2016-versie gebaseerd was op het gebruik van afgeschermde VM's, biedt de 2019-versie extra ondersteuning voor het draaien van Linux VM's. Bovendien is de 2019-versie gebaseerd op de beveiliging, detecteren en reageren op beveiliging. VMConnect biedt extra ondersteuning voor het oplossen van veelvoorkomende netwerkproblemen.

Een andere nuttige toevoeging is de WDATP-functie die het preventieve aspect van de beveiligingsapplicatie van het systeem versterkt.

Verbeterde applicaties

Windows Server 2019 biedt verbeterde ervaringen voor ontwikkelaars om hun output te verbeteren. De introductie van Containers samen met Subsysteem betekent dat ontwikkelaars ook programma's met Linux kunnen maken met evenveel gemak. De 2016-versie had ook de functie Containers die enthousiast door ontwikkelaars was ontvangen, wat blijkt uit de duizenden afbeeldingen die mensen van het systeem hebben gedownload. De 2019-versie heeft de Container efficiënter gemaakt door een kleinere kern van de basis te creëren, wat de gebruikerservaring zal verbeteren.

Hyper-Convergence

Hyper-Convergence van de infrastructuur werd geïntroduceerd in de 2016-versie met de medewerking van de beste leveranciers in de industrie. Dit bleek een groot succes in de markt en is ook in de nieuwste versie behouden. Windows Server 2016 - Netwerken was een andere populaire functie en de 2019-versie verbeterde de functionaliteit van de server. Server 2019 gaat vooruit door er nieuwe functies en functionaliteiten aan toe te voegen.

De schaal van de infrastructuur is vergroot, terwijl de prestaties en nauwkeurigheid zijn verbeterd. Dit maakt de 2019-versie aantrekkelijker en voordeliger voor klanten dan de 2016-versie. Gebruikersondersteuning is ook verbeterd in de nieuwste versie. De interface heeft een facelift gekregen met behulp van Project Honolulu en directe opslag. Deze functies zijn echter nuttiger voor grote bedrijven dan voor kleine bedrijven.

Upgrades

In vergelijking met de 2016-versie biedt Windows Server 2019 meer functionaliteit op het gebied van beveiliging via de geavanceerde functie voor bescherming tegen bedreigingen. Dit biedt betere waarborgen voor vroege detectie en beheer van beveiligingsbedreigingen. Het biedt ook betere ondersteuning voor de codering van netwerkporties. Dit zorgt ervoor dat de beveiliging tussen servers evenveel wordt verbeterd als de beveiliging binnen de server. Ongetwijfeld is 2019 duurder dan zijn voorganger.

Het is ook mogelijk dat de kosten omhoog gaan wanneer Client Access Licensing aan de mix wordt toegevoegd. Aangezien Windows Server 2019 grotendeels is ontwikkeld als een verbetering ten opzichte van Windows Server 2016, is er niet veel verschil in hoe de twee systemen werken. Desalniettemin zijn er enkele nieuwe functies, evenals enkele gewijzigde, die in deze review zijn geïdentificeerd.

Conclusie

De beslissing om te investeren in de 2019-versie hangt af van welke van de toegevoegde functionaliteiten waarde toevoegen aan uw bedrijf. Met sommige functies kunt u meer services toevoegen of betere output bieden aan uw klanten. U kunt zelfs besluiten om te wachten tot een jaar na de lancering om de impact te zien die dit heeft gehad op andere bedrijven vergelijkbaar met het uwe voordat u besluit het voor uw organisatie te downloaden.

Windows Server 2022 is uit! Lees hier meer over de laatste versie van Windows Server.

Lees hier over Windows Server 2022 vs 2019.

Lees hier over Windows Server 2022 Standard vs. Datacenter.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.