10/23/2020
1 min
0

Wat is het verschil tussen een Retail en Volume licentie voor Windows Server?

10/23/2020
1 min
0

Er is geen verschil in de licentierechten van een Windows Server Retail of Volume licentie. Wél in de beheersbaarheid van de licentie over meerdere servers en de optie om een KMS-host te gebruiken.

De beheersbaarheid van de licenties over meerdere servers (computers):

  • De Volume licentie is makkelijk beheersbaar: je hebt één activatiecode (MAK-key) welke in te zetten is voor meerdere servers. Je kan meerdere licentierechten beheersen gekoppeld aan één activatiecode.
  • Bij Retail heb je per server een aparte activatiecode nodig. Er is dus maximaal 1 licentierecht per unieke activatiecode.

Wat zijn de gevolgen van dit verschil in de praktijk? (bij Windows Server licenties)

  • Bij het opschalen van het aantal servers/computers: bij een Volume licentie heb je niet perse een nieuwe activatiecode nodig, je kan met de huidige MAK-key extra licentierechten bijbestellen. Bij een Retail licentie moet je een nieuwe licentie (activatiecode) aanschaffen en deze opnieuw activeren.
  • Bij het crashen van een computer: je kan bij zowel Retail als Volume de licentie opnieuw installeren op de server. Je koopt met tweedehands software bepaalde rechten en deze rechten zijn eeuwigdurend.
  • Een Retail licentie is een 16 Core licentie en ook alleen uit te breiden met 16 Cores. Volume licenties zijn uit te breiden per 2Core. In beide gevallen moet een fysieke server minimaal gelicentieerd zijn voor 16 cores. Elke fysieke processor moet minimaal gelicentieerd zijn met ten minste 8 cores.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Een Volume licentie kan gebruik maken van een KMS-host:

Een Volume licentie kan geactiveerd worden met een KMS-key, in plaats van een MAK-key. Een KMS-key wordt gebruikt om een KMS-host te activeren, welke een onbeperkt aantal computers activeren. Dit is handig voor het testen van computers waarbij er een groot aantal herinstallaties en activaties plaats moeten vinden. Wij leveren onze licenties standaard met een MAK-key.

Extra licentierechten kopen voor je Windows Server Volume licentie?

Je kan gemakkelijk en goedkoop extra licentierechten bestellen bij Softtrader. Vraag deze aan via sales@softtrader.nl of bekijk ons aanbod Windows Server licenties

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.