Moet ik retail- of volumelicenties gebruiken?
05/05/2023
4 min
0

Moet ik retail- of volumelicenties gebruiken?

05/05/2023
4 min
0

Softwarelicenties zijn een juridisch contract dat regels vastlegt voor de distributie en het gebruik van software. In de meeste gevallen geven softwarelicenties eindgebruikers het recht om één of meer kopieën van de software te maken zonder de auteursrechten te schenden. De twee meest gebruikte licentietypen zijn retail- en volumelicenties. Het belangrijkste verschil tussen beide is het aantal apparaten waarop u de licentie kunt gebruiken. In dit artikel behandelen we retail- en volumelicenties in detail en geven we tips over hoe u de juiste licentie voor u kunt kiezen.

Detailhandelsvergunningen

De belangrijkste gebruikers van retaillicenties zijn particulieren en kleine bedrijven. Retail licenties moeten worden geïnstalleerd met verschillende activatiesleutels voor elk apparaat waarop u van plan bent ze te gebruiken. Dit betekent ook dat elke licentie afzonderlijk moet worden aangeschaft. Daardoor is de prijs van retaillicenties hoger dan die van bijvoorbeeld OEM-licenties. Niettemin kunnen retaillicenties worden verwijderd en opnieuw geïnstalleerd van de ene computer naar de andere, omdat de licentie is gekoppeld aan de persoon en niet aan het apparaat.

Er zijn verschillende soorten retaillicenties beschikbaar. Deze softwarelicentiemodellen zijn afgestemd op de behoeften en wensen van de klant en bieden meer keuzemogelijkheden bij het zoeken naar de meest geschikte licentie. Lees hier meer over het verschil tussen Retail-, Volume- en OEM-licenties.

Volumelicenties

Volumelicenties bieden één licentiesleutel om de software op meerdere apparaten te autoriseren. OLP-licentie (Open License Program) verwijst naar het kopen van softwarelicenties met een open licentie - een volumelicentie. Open licenties bieden vaak kortingen op basis van het aantal gekochte licenties. Ze hebben ook een minimumaankoopverplichting van vijf licenties. Daarom worden volumelicenties meestal gebruikt door bedrijven van elke omvang. Klanten betalen voor het aantal apparaten waarop de software zal worden gebruikt. De belangrijkste voordelen van volumelicenties zijn een tijdbesparende installatie en gelijktijdig gebruik op meerdere apparaten. Bovendien zijn de installatiekosten per gebruiker laag dankzij de enkele activeringssleutel.

Softtrader Banner Microsoft Office 2016, 2019 & 2021

Welk licentiemodel past het best bij u?

Eeuwigdurende licenties zijn het traditionele softwarelicentiemodel. De gebruiker koopt eenmalig software en behoudt deze levenslang. Een voordeel van deze licentie is dat klanten geen prijsaanpassingen ondervinden zoals bij een abonnementsmodel, bijvoorbeeld door de eenmalige aankoop. Zodra klanten een eeuwigdurende licentie hebben gekocht, kunnen zij de software op hun eigen servers hosten. Dergelijke licenties genieten meestal de voorkeur van grote ondernemingen of gebruikers die de voorkeur geven aan een eenmalige aankoop. Op lange termijn zijn eeuwigdurende licenties budgetvriendelijker dan abonnementen.

Abonnementslicenties zijn uitgegroeid tot een van de populairste softwarelicenties op de huidige consumentenmarkt. Bedrijven als Spotify, Adobe, Netflix en andere hebben dit softwarelicentiemodel met succes overgenomen. Door de eerdere ervaring en het comfort van klanten met een dergelijk systeem is de klanttevredenheid bijzonder hoog bij licentiemodellen op basis van een abonnement. Bovendien kunt u meestal vooraf kiezen hoe vaak (maandelijks, jaarlijks, enz.) u wilt worden aangeslagen. Bij abonnementen kunt u meestal profiteren van frequente updates en 24/7 technische ondersteuning. Mochten deze twee aspecten belangrijk voor u zijn, dan is software op abonnementsbasis geschikt voor u. 

Cloud-based licensing is het proces van beheer en gebruik van softwarelicenties in de cloud. Een softwaretoepassing in de cloud wordt aan een gebruiker in licentie gegeven volgens het model "software as a service delivery". Gebruikers hoeven het programma niet lokaal te installeren en te onderhouden omdat de applicatie online wordt gehost. De softwareleverancier is verantwoordelijk voor de beveiliging, de functionaliteit en het onderhoud van het programma omdat het op zijn servers draait. Cloud-gebaseerde licenties zijn een betaalbare oplossing om altijd real-time toegang te hebben tot software. Hetzelfde programma kan door tienduizenden mensen worden gebruikt en daarom wordt clou software meestal verkozen door grotere bedrijven.

Hoe kies je de juiste licentie?

Het kiezen van de juiste softwarelicentie is een belangrijke beslissing die grote gevolgen kan hebben voor uw budget en bedrijfsprocessen. Wanneer u een retail- of volumelicentie overweegt, zijn er verschillende factoren waarmee u verder rekening moet houden om ervoor te zorgen dat u de licentie kiest die het best aan uw behoeften voldoet. Enkele van de aspecten die wij onze klanten adviseren te overwegen zijn:

Aantal benodigde licenties: Als u slechts een paar licenties nodig hebt voor een kleine organisatie of voor persoonlijk gebruik, dan is een retail licentie de beste optie. Heeft u echter een groter aantal licenties nodig, dan zijn volumelicenties voordeliger. Een vuistregel: minder dan 5 gebruikers - Retail; meer dan 5 gebruikers - Volume.

Installatie: Afhankelijk van het aantal licenties dat je nodig hebt, kan het installatieproces een factor zijn bij de beslissing welk licentietype aan jouw behoeften voldoet. Als u bijvoorbeeld meer dan 20 computers hebt waarop u Office wilt installeren, is het veel gemakkelijker om een Volume Office-licentie aan te schaffen. U ontvangt één activatiesleutel met 20 activeringen en vanaf dat moment is het een kwestie van minuten voordat u de software volledig installeert.

Kosten: Zoals hierboven vermeld, kunnen kleinhandelslicenties meer kosten dan volumelicenties. Als u een krap budget hebt, kunt u bovendien overwegen om de volume-/retaillicenties die u nodig hebt tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Lees hier meer over gebruikte licenties.

Conclusie

Kortom, retail- en volumelicenties voldoen aan verschillende behoeften. Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen de twee types te kennen wanneer u een keuze maakt welke u wilt kopen. Door de verschillende soorten softwarelicenties te begrijpen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die het best aan uw softwarebehoeften voldoet en de meeste waarde voor uw geld biedt.

Twijfelt u nog welk type licentie voor u en uw bedrijf het meest geschikt is? Softtrader heeft een team van Microsoft licentie-experts die u kunnen helpen de beste oplossing te vinden die bij u en uw bedrijf past. Met verwijzing naar, kunt u tot 70% licentie aankoopkosten besparen. Neem hier contact met ons op.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.