04/22/2020
4 min
0

Microsoft licentie kopen: OEM, Retail of Volume?

04/22/2020
4 min
0

Microsoft licenties zijn er in verschillende soorten. Staat u op het punt een licentie voor software van Microsoft aan te schaffen? Houd dan rekening met de verschillen. In dit artikel wordt uitgelegd wat de verschillen tussen verschillende soorten licenties zijn.

Welke verschillende soorten licenties zijn er?

Er zijn verschillen tussen de diverse softwarepakketten, maar vooral ook binnen de diverse soorten licenties. We onderscheiden bijvoorbeeld de volgende drie varianten:

  • Microsoft OEM-licenties
  • Microsoft Retail-licenties
  • Microsoft Volume-licenties

Tip: een Microsoft licentie kopen en daar gebruik van maken binnen het MKB? Houd er dan rekening mee dat alleen de (Office) Volume licenties geschikt zijn voor Remote Desktop Services. Met RDS kunnen medewerkers overal vanaf elk device werken.

Vragen over licenties van Softtrader banner

Wat is een Microsoft OEM-licentie?

Wat is OEM? OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Het betekent in de praktijk dat de software al op een apparaat geïnstalleerd staat. Dat is gemakkelijk om er meteen gebruik van te maken, maar lastig om de licentie te integreren in een breder pakket. Een bekende toepassing is een laptop waar Windows OEM al op staat, bijvoorbeeld een HP of DELL laptop waarbij HP of DELL de OEM is. De licentie is gekoppeld aan het apparaat en niet aan de gebruiker waarbij de licentie niet overdraagbaar is. Een OEM licentie mag alleen geïnstalleerd worden op een nieuw apparaat en u mag deze volgens de licentievoorwaarden van Microsoft ook niet los aanschaffen tenzij u een wederverkoper bent (ICT Reseller).

Op het gebied van beheersbaarheid heeft u er bedrijfsmatig minder aan. vooral indien u gebruik wilt maken van schaalbare licenties die meegroeien met de ontwikkeling van uw organisatie. Het is echter wel zo dat als u de hardware nieuw aanschaft het veelal de goedkoopste oplossing is omdat (Windows OEM) immers al (vooraf) geïnstalleerd is. Maakt u als bedrijf gebruik van Refurbished hardware dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe OEM software (ook niet via een wederverkoper) . U bent dan verplicht om gebruik te maken van Refurbished Microsoft software. Dit is een programma van Microsoft welke speciaal bedoeld is voor Refurbished hardware. Echter mag u wel gebruik maken van (Pre-Owned) Retail of volume licenties.

Voorbeelden van OEM-licenties:

  • Microsoft Office OEM licentie
  • Windows OEM licentie
    • Windows 10 OEM
    • Windows 10 Pro OEM

Wat is een Microsoft Retail-licentie?

En dan de Microsoft Retail-licentie. Hoewel de naam mogelijk anders doet vermoeden is dit een licentie voor consumenten en klein zakelijke gebruikers. Het gaat om de zogenaamde FPP-licenties, waarbij FPP staat voor Full Packaged Product. Dit gaat om een losse licentie voor bijvoorbeeld Windows 10 of Microsoft Office Retail. Veelal voor minder dan 5 gebruikers, waardoor het voor groot zakelijke gebruikers minder interessant is om daar gebruik van te maken.

Bij Zowel OEM als Retail licenties krijg je per apparaat één unieke activatiecode. Het groter verschil met een OEM licentie is dat een Retail licentie een eeuwigdurende licentie is die gekoppeld is aan de gebruiker i.p.v. het apparaat. Een Retail licentie kunt u dus zonder problemen deactiveren en opnieuw installeren op een nieuw apparaat. Deze licenties zijn daarom in aanschaf ook duurder dan OEM licenties die in de meeste gevallen al (vooraf) geïnstalleerd zijn.

Wat is een Microsoft Volume-licentie?

Voor zakelijke gebruikers die ook Remote (vanaf afstand) willen werken zijn met name de Microsoft Volume-licentie interessant. Dit is namelijk de licentie om zakelijk gebruik van te maken. Het betreft 5 - 250 gebruikers, waardoor de licentie uitstekend geschikt is voor het MKB. U betaalt op basis van het aantal licenties dat u daadwerkelijk gebruikt, waardoor het mogelijk is om op te schalen (of weer terug te schalen). Maximale flexibiliteit dus.

Het is overigens niet nodig om de Microsoft volume licentie nieuw te kopen. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van een goedkoop alternatief, in de vorm van een gebruikte Microsoft licentie. U kunt die licenties kopen om de kosten te drukken. Terwijl u volledig voldoet aan de officiële richtlijnen, zodat u de software van Microsoft kunt gebruiken alsof u de licenties nieuw zou aanschaffen, software is immers niet onderhevig aan slijtage. Bij volume licentie ontvangt u een MAK of KMS activatiecode waarmee u met één activatiecode meerdere apparaten kunt activeren. Als u bijvoorbeeld 25 Office 2019 Standard volume licenties aanschaft dan ontvangt u één MAK activatiecode met de daarbij horende eeuwigdurende licentie rechten voor 25 apparaten. Gaat er een medewerker weg dan kunt u deze rechten ook weer gebruiken voor een nieuwe medewerker.

En heeft u aan de andere kant juist software die u niet meer gebruikt? Het is mogelijk om gebruikte Microsoft licenties te verkopen. Op die manier handelen we bij Softtrader in licenties voor Microsoft Office en andere (OLP) volume licenties welke uitermate geschikt zijn voor het MKB.

Verschillen tussen OEM, Retail en Volume licenties

Onderstaande tabel laat de verschillen zien tussen de OEM-, Retail- en Volumelicenties. Er gelden andere regels voor Office licenties, deze zijn apart uitgelicht. tabel oem retail volume


Wat is het verschil tussen een nieuwe en Pre-Owned volume licenties?

Met betrekking tot de licentie zelf is er geen verschil en krijgt u exact dezelfde rechten als bij een nieuwe licentie. maar is het echter niet mogelijk om Pre-Owned licenties te registreren in het VLSC van Microsoft. Dit is technisch gezien ook niet nodig voor de werking van de licentie(s). Voor rechtmatige compliance (voldoende licenties aanwezig) hoeven gebruikte licenties niet in een systeem van Microsoft geregistreerd te zijn en is er geen enkele autorisatie- noch verificatieplicht aan de betreffende softwarefabrikant nodig.

Goedkope OEM, retail of volume licenties van Microsoft kopen

Bent u op zoek naar een goedkope Microsoft licentie? Softtrader is specialist in tweedehands Microsoft-licenties, hiermee bespaart u tot 70% op de nieuwprijs. Benieuwd naar de prijs van een licentie?

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.