05/17/2022
2 min
0

Windows Admin Center: Alles wat je moet weten (WAC)

05/17/2022
2 min
0

Wat is Windows Admin Center? (WAC)

Windows Admin Center is een lokale, browsergebaseerde managementtool waarmee Windows Servers beheerd kunnen worden zonder afhankelijk te zijn van Azure of cloud. Voorheen heette deze tool “Project Honolulu”. Windows Admin Center is een moderne versie van “In-box”, net als Server Manager en MMC. Windows Admin Center is een aanvulling op het System Center en de Operations Management Suite.

Windows Admin Center maakt het beheren van Windows Server-platforms overzichtelijker en gemakkelijker. Het functioneert als centrale opdracht en beheer voor een aantal verschillende extensies. Met Windows Admin Center kunnen IT-beheerders PowerShell-opdrachten uitvoeren via GUI, beveiliging, hyper geconvergeerde infrastructuur en Azure Cloud. Het is hierdoor een handige tool om de cloud te beheren bij een hybride project. Gevalideerde Microsoft on-premise gebruikers kunnen met Microsoft Azure Stack HCI gemakkelijk een goede hybride infrastructuur gebruiken.

Softtrader Banner Windows Server Standard & Datacenter

Hoe installeer je Windows Admin Center en welke poort heb je nodig? (WAC)

Windows Admin Center is gratis te downloaden als een MSI op de website van Microsoft. Voordat u begint met de installatie van Windows Admin Center moet u de volgende zaken op orde hebben:

  • Zorg dat u een nieuwe Windows Server geïnstalleerd heeft. Dit kan Windows Server 2016, -2019 of 2022 zijn. Met Windows 10 of nieuwer kan het ook geïnstalleerd worden. Heeft u nog geen licenties voor een van deze programma’s? Dan kunt u deze licenties hier kopen.
  • Zorg dat u een Windows domein heeft met een domeincontroller.

Windows 10

Als eerste moet u Windows Admin Center downloaden als MSI op de website van Microsoft. Bij de installatie van Windows Admin Center op Windows 10 wordt automatisch de poort 6516 gebruikt. Het is mogelijk om een andere poort te gebruiken. Ook is het mogelijk om een shortcut te gebruiken door Windows Admin Center uw TrustedHosts te laten beheren. Bij het starten van Windows Admin Center opent de tool een browser waar de installatie kan worden afgerond.

Windows Server met desktop

Op Windows Server staat Windows Admin Center geïnstalleerd als een netwerkservice. Een specifieke poort moet gekozen worden. Verder is er een certificaat voor een HTTPS nodig. Het programma kan zelf een ondertekend certificaat maken om te testen. U kunt ook een vingerafdruk van een bestaand certificaat invoeren. De DNS-naam of de machinenaam moet overeenkomen met uw certificaat. U krijgt vervolgens de keuze om Windows Admin Center uw TrustedHosts te laten beheren.

Server Core

Hierbij kunt u Windows Admin Center installeren via de opdrachtprompt. U moet hierbij een poort aangeven en een SSL-certificaat gebruiken. Bij een bestaand certificaat kan een vingerafdruk ingevoerd worden.

Windows Admin Center (WAC): Certificaat

Windows Admin Center kan zelf een ondertekend certificaat genereren. Bij een nieuw certificaat moet u de setup herstarten met het WAC .msi bestand. Vervolgens kunt u de “Change” knop klikken. U kunt via ICA (internal certificate authority) een SSL certificaat aanmaken.

Windows Admin Center (WAC): Laatste versie

Versie 2110.2 is de allernieuwste GA release. Deze versie heeft veel grote bugs van “Role-based Access Control” gerepareerd, samen met bugs van andere extensies.

Windows Admin Center (WAC): Extensies

Met Windows Admin Center kunnen veel verschillende extensies beheerd worden, namelijk de volgende:

  • Hyper-V
  • Storage Spaces Direct
  • Storage Replica
  • Failover Cluster Manager
  • Azure File Sync
  • Windows Advanced Threat Defender Protection
  • Extensies van derden

Windows Admin Center (WAC): Features

Windows Admin Center kan gebruikt worden voor certificaatbeheer, firewallbeheer, lokale gebruikersinstellingen, beheer van rollen en functies, beheer van services, het bewaken van netwerkinstellingen en nog veel meer.

Windows Admin Center heeft veel features voor het stroomlijnen van administratieve processen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de beheerarchitectuur te verbeteren, gebruik te maken van moderne authenticatie, moderne servertypen te beheren en opslag te migreren en repliceren.

Windows Server licenties kopen

Bent u op zoek naar een Windows Server Standard of Windows Server Datacenter licentie? Of bent u op zoek naar een andere Microsoft licentie? Softtrader is gespecialiseerd in tweedehands Microsoft licenties en u bespaart tot 70% op de nieuwprijs. Vraag hier uw offerte aan!

Heeft u vragen? Neem contact op!

Neem voor meer informatie over welke Microsoft-software en welke licenties het beste bij u passen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.