Windows Server 2025 informatie
06/07/2024
6 min
0

Windows Server 2025: Alles wat u moet weten

06/07/2024
6 min
0

Bent u klaar voor de volgende generatie van Windows Server? Nu de releasedatum van Windows Server 2025 snel nadert, is het tijd om u voor te bereiden op de nieuwste innovaties en verbeteringen van dit essentiële platform voor bedrijven. In een voortdurend veranderende IT-omgeving is het cruciaal om up-to-date te blijven met de nieuwe versies van Windows Server om de beveiliging, prestaties en naleving van uw infrastructuur te waarborgen.

In dit artikel zullen we alles bespreken wat u moet weten over Windows Server 2025. We zullen belangrijke licentiewijzigingen onderzoeken die invloed kunnen hebben op uw budget en implementatiestrategie. U zult de nieuwste beveiligingsupdates ontdekken en hotpatching-functies die helpen uw systemen tegen bedreigingen te beschermen. Daarnaast zullen we de verbeteringen in opslag, hardware en Hyper-V-virtualisatie verkennen, evenals de nieuwe mogelijkheden van Active Directory om het beheer van uw omgeving te vereenvoudigen. Met deze informatie bent u goed uitgerust om het meeste uit Windows Server 2025 te halen in uw organisatie.

 

Wijzigingen in de Licenties van Windows Server 2025

Met Windows Server 2025 introduceert Microsoft een nieuw licentiemodel op basis van abonnement en betalen per gebruik, naast het traditionele model van eeuwigdurende licenties. Deze aanpak biedt meer flexibiliteit voor organisaties die moeten inspelen op variabele werkbelastingen.

 

Abonnementsmodel

Het nieuwe abonnementsmodel zal via Azure worden gefactureerd en vereist het gebruik van Azure Arc, een tool voor platformonafhankelijk beheer van bedrijfswerkbelastingen. Dit model stelt bedrijven in staat om tijdelijke servers te implementeren om seizoensgebonden pieken in activiteit te beheren zonder te hoeven investeren in langdurige middelen.

 

Behoud van eeuwigdurende licentie

In tegenstelling tot sommige geruchten dwingt Microsoft niet alle klanten van Windows Server om over te stappen op het abonnementsplan. Het model voor eeuwigdurende licenties, dat vijf jaar standaardondersteuning biedt gevolgd door vijf jaar uitgebreide ondersteuning, blijft beschikbaar voor organisaties die deze optie verkiezen.

 

Voorbeelden van praktisch gebruik

Laten we een voorbeeld nemen van een bedrijf dat een e-commerce applicatie host die tijdens de feestdagen een sterke toename van de vraag ervaart. Met Windows Server 2025 en een pay-as-you-go-licentie kan het bedrijf tijdelijke servers implementeren om deze piek in activiteit te beheren zonder massaal te moeten investeren in middelen die slechts een deel van het jaar worden gebruikt.

Kortom, de wijzigingen in licenties in Windows Server 2025 zijn ontworpen om bedrijven meer flexibiliteit en opties te bieden, terwijl het model voor eeuwigdurende licenties behouden blijft voor degenen die deze voorkeur hebben. Het nieuwe abonnementsmodel, beheerd via Azure Arc, zal een betere aanpassing aan variabele werkbelastingen mogelijk maken.

Beveiligingsupdates en Hotpatching

Met Windows Server 2025 introduceert Microsoft significante verbeteringen op het gebied van beveiliging en updatebeheer. Een van de meest opvallende functies is hotpatching, waarmee beveiligingsupdates kunnen worden toegepast zonder dat een herstart van de server vereist is. Deze aanpak vermindert de onderbrekingen van de dienstverlening aanzienlijk en verbetert de algehele beschikbaarheid van uw infrastructuur.

Introductie van Hotpatching

Hotpatching werkt door eerst een basisafbeelding te maken met de nieuwste cumulatieve update voor Windows Server. Periodiek (om de drie maanden) wordt de basisafbeelding bijgewerkt met de nieuwste cumulatieve update en gedurende de daaropvolgende twee maanden worden hotpatches uitgebracht. Als bijvoorbeeld januari een cumulatieve update is, zouden februari en maart een hotpatch-versie zijn.

Hotpatching corrigeert de code in het geheugen van lopende processen zonder dat het proces opnieuw moet worden gestart, wat betekent dat uw applicaties niet worden beïnvloed door het updateproces. Deze actie is losgekoppeld van enige mogelijke impact op de prestaties en functionaliteiten van de patch zelf.

Ondersteuning voor diverse edities

Eerder was hotpatching alleen beschikbaar in de Windows Server 2022 Datacenter: Azure Edition, maar Microsoft is van plan deze functie ook toe te voegen aan de edities Standard en Datacenter van Windows Server 2025. De eerste rapporten geven aan dat Microsoft klanten een aanvullende abonnementskosten in rekening zal brengen voor het gebruik van hotpatching, wat Azure Arc en Software Assurance vereist.

Impact op Patchbeheer

Met deze mogelijkheid kunnen veel organisaties hun strategie voor patchbeheer heroverwegen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen om patches sneller toe te passen zonder te wachten op uren van minder activiteit. Het is echter belangrijk op te merken dat herstarts nog steeds nodig zijn om updates te installeren die niet zijn opgenomen in het hotpatch-programma, evenals periodiek na de installatie van een nieuwe basisafbeelding om de synchronisatie met niet-veiligheidsgerelateerde patches te handhaven.

Kortom, hotpatching in Windows Server 2025 biedt meer flexibiliteit en vermindert de uitvaltijd voor kritieke beveiligingsupdates. Hoewel er mogelijk extra kosten aan verbonden zijn, zullen veel bedrijven deze investering de moeite waard vinden gezien de voordelen in termen van beschikbaarheid en beveiliging.

 

Verbeteringen in Opslag en Hardware

Windows Server 2025 brengt vele significante verbeteringen in opslag en hardware, die verhoogde prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid bieden om te voldoen aan de behoeften van moderne werkbelastingen.

 

NVMe-prestaties

Windows Server 2025 benut de nieuwste vooruitgangen in NVMe-opslag (Non-Volatile Memory Express) om uitzonderlijke opslagprestaties te bieden. Met native ondersteuning voor NVMe-apparaten kunt u profiteren van aanzienlijk hogere lees-/schrijfsnelheden in vergelijking met eerdere generaties van Windows Server. Dit resulteert in lagere latentie, verhoogde doorvoer en een betere algehele responsiviteit van uw opslaginfrastructuur.

 

Ondersteuning voor NVMe over Fabrics

Naast ondersteuning voor lokale NVMe-apparaten, introduceert Windows Server 2025 ook ondersteuning voor het NVMe over Fabrics (NVMe-oF) protocol. NVMe-oF maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot externe NVMe-apparaten via een netwerk, waardoor de voordelen van NVMe-prestaties verder reiken dan een enkele server. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het creëren van opslagarchitecturen met hoge prestaties en schaalbaarheid die zich naadloos kunnen aanpassen aan de groei van uw gegevensbehoeften.

 

Deduplicatie van het Resilient File System (ReFS)

Windows Server 2025 blijft het Resilient File System (ReFS) verbeteren, dat is ontworpen om de beschikbaarheid van gegevens te maximaliseren, zich effectief aan te passen aan grote datasets en integriteit te bieden tegen corruptie. Met ReFS-deduplicatie kunt u de benodigde opslagruimte aanzienlijk verminderen door dubbele gegevensblokken te elimineren. Deze functie is vooral nuttig voor scenario's zoals virtualisatie, waarbij veel virtuele machines vergelijkbare systeembestanden en bibliotheken kunnen delen.

 

SMB-protocol over QUIC

Windows Server 2025 introduceert ondersteuning voor het SMB (Server Message Block) protocol over QUIC, wat significante verbeteringen biedt op het gebied van beveiliging, betrouwbaarheid en prestaties voor het delen van bestanden over onbetrouwbare netwerken zoals internet. SMB over QUIC versleutelt alle gegevens in transit met TLS 1.3, wat ervoor zorgt dat uw bestandstransacties veilig en privé blijven. Bovendien biedt QUIC een betere congestiebeheersing en een snellere herstel na verlies in vergelijking met TCP, wat resulteert in snellere en betrouwbaardere bestandsoverdrachten, zelfs onder moeilijke netwerkomstandigheden.

 

Innovaties in Hyper-V Virtualisatie

Met Windows Server 2025 introduceert Microsoft diverse significante verbeteringen in zijn Hyper-V virtualisatietechnologie. Deze innovaties zijn bedoeld om de prestaties van virtuele machines te optimaliseren, het beheer te vereenvoudigen en meer flexibiliteit te bieden.

Een van de belangrijkste nieuwigheden is de standaard adoptie van generatie 2 virtuele machines. In tegenstelling tot generatie 1 VM's, die zijn ontworpen voor compatibiliteit met oudere besturingssystemen, bieden generatie 2 VM's betere prestaties, verhoogde beveiliging en dynamische functies. Deze verandering maakt het mogelijk om optimaal te profiteren van de vooruitgangen in hardware en software.

Windows Server 2025 introduceert ook dynamische processorcompatibiliteit voor Hyper-V. Deze functie maakt de live-migratie van virtuele machines tussen hosts met verschillende processors mogelijk, door de gemeenschappelijke functies van de CPU's te gebruiken zonder dat identieke processors of een basiscompatibiliteitsmodus nodig zijn. Dit biedt meer flexibiliteit in het beheer van middelen en vergemakkelijkt de beweging van VM's.

GPU-partitionering (GPU-P) is een andere belangrijke innovatie van Windows Server 2025. Deze technologie maakt het mogelijk om een fysieke GPU te delen tussen meerdere virtuele machines, wat de middelenbenutting verbetert. GPU-P ondersteunt live-migratie en failover-clustering, wat hoge beschikbaarheid biedt voor werkbelastingen die GPU-versnelling vereisen.

Bovendien maakt GPU-pooling het mogelijk om meerdere GPU's te combineren in één virtuele GPU voor failover. Door een GPU-pool te creëren met dezelfde naam op elke knoop van het cluster en de VM's aan deze pool toe te wijzen, wordt een grotere fouttolerantie en flexibiliteit bereikt.

Kortom, de innovaties in Hyper-V in Windows Server 2025 bieden prestatieverbeteringen, vereenvoudigd beheer en nieuwe mogelijkheden voor virtualisatie-implementaties. Met ondersteuning voor generatie 2 VM's, dynamische processorcompatibiliteit, GPU-partitionering en GPU-pooling kunnen bedrijven hun virtualisatie-infrastructuur optimaliseren en zich aanpassen aan de behoeften van moderne werkbelastingen.

 

Verbeteringen in Active Directory

Hier zijn enkele van de belangrijkste verbeteringen die zijn doorgevoerd in Active Directory in Windows Server 2025:

  1. De nieuwe optionele functie voor 32k-databasepagina's biedt een aanzienlijke verbetering in domeinen die worden beïnvloed door verouderde beperkingen, met name attributen met meerdere waarden die nu tot ~3200 waarden kunnen bevatten, wat een toename van 26 keer betekent. De overstap naar 32k-databasepagina's vindt plaats op bosniveau en vereist dat alle domeincontrollers in het bos een database hebben die 32k-pagina's kan beheren.
  2. Drie nieuwe database-logbestanden (LDF) worden geïntroduceerd om het AD-schema uit te breiden: sch89.ldf, sch90.ldf en sch91.ldf. Het functionele bos- en domeinniveau wordt gebruikt voor algemene ondersteuning en is vereist voor de nieuwe 32k-databasepagina's functie.
  3. Het algoritme voor domeincontrollerontdekking biedt nieuwe functies met verbeteringen in de mapping van korte NetBIOS-domeinnamen naar DNS-stijl domeinnamen. De DsGetDcName-API ondersteunt ook een nieuwe vlag DS_DIRECTORY_SERVICE_13_REQUIRED die het mogelijk maakt domeincontrollers te lokaliseren die Windows Server 2025 draaien.
  4. Op het gebied van beveiliging blokkeren Windows 2025-domeincontrollers het instellen van computeraccountwachtwoorden op het standaardwachtwoord van de computeraccountnaam. Dit gedrag kan worden gecontroleerd door de groepsbeleidinstelling "Domeincontroller: Weigeren het standaardwachtwoord voor machineaccounts in te stellen" in te schakelen.
  5. Hulpprogramma's zoals het Active Directory-beheercentrum (ADAC), Active Directory-gebruikers en -computers (ADUC), net computer en dsmod respecteren ook dit nieuwe gedrag. ADAC en ADUC staan niet langer toe een pre-2k Windows-account te maken.

 

Conclusie

Samengevat, Windows Server 2025 biedt een breed scala aan verbeteringen en innovaties die inspelen op de behoeften van moderne bedrijven. Van flexibele licentiewijzigingen tot beveiligingsupdates zonder onderbrekingen, tot geoptimaliseerde opslagprestaties en verbeterde virtualisatie, deze nieuwe versie biedt aanzienlijke voordelen voor IT-infrastructuren.

Of u nu geïnteresseerd bent in het abonnementsmodel, hotpatching, verbeteringen in Hyper-V of verbeteringen in Active Directory, Windows Server 2025 is ontworpen om u te helpen het meeste uit uw omgeving te halen. Door u nu voor te bereiden op deze nieuwe versie, kunt u optimaal profiteren van deze functies en aan de top blijven van servertechnologie.