Kies Microsoft licentiemodel

Licentiemodellen

Er zijn verschillende licentietypen en modellen beschikbaar voor Microsoft software. In dit artikel verwijzen we naar deze verschillende licentiemodellen voor meer informatie.

Kernmodellen

Het Per core-model is een veel gekozen licentiemodel voor bedrijven,  waarbij licenties worden bepaald door het aantal cores op een server waarop de software zal draaien. Dit model wordt meestal gebruikt voor krachtige toepassingen of grote databases. Bij dit model wordt een licentie gekocht voor elke core in de server waarop de software wordt uitgevoerd. SQL Server Enterprise is bijvoorbeeld alleen verkrijgbaar via licenties per core. Lees hier meer over Core modellen.

Server + CAL-model

Microsoft biedt het Server + CAL (Client Access License) model, wat een kosteneffectieve optie is voor kleinere bedrijven. In dit model is een CAL een licentie waarmee een bestaand systeem of een bestaande gebruiker toegang krijgt tot serverfuncties en deze kan gebruiken. Met het Server + CAL-model kunnen organisaties een licentie nemen op de serversoftware en CAL's aanschaffen voor het aantal gebruikers of apparaten dat toegang krijgt tot de server. Dit model biedt een voordeligere aanpak voor bedrijven die geen groot aantal licenties voor servertoegang nodig hebben. Lees hier meer over Server + CAL-modellen.

Eeuwigdurende licenties

Traditioneel was softwarelicentie gebaseerd op het perpetuele licentiemodel. Bij dit model betaalt de gebruiker een eenmalig bedrag om de software onbeperkt te kunnen gebruiken. Bedrijven geven vaak de voorkeur aan dit model vanwege de eenvoud en het gevoel van eigendom dat het geeft. Het is de tegenhanger van SaaS. Lees hier meer over Perpetual Licenses.

Abonnementsmodellen

Microsoft is overgestapt op abonnementsmodellen of pay-as-you-go (PAYG) modellen. Deze aanpak houdt een terugkerende betaling in, meestal maandelijks of jaarlijks, voor het recht om de software te gebruiken. Het toenemende gebruik van abonnementsmodellen in software gaat hand in hand met de opkomst van cloud computing en SaaS. Lees hier meer over het pay-as-you-go licentiemodel of het abonnementsmodel.