Cloud solution Providers

Cloud Solution Providers (CSP's)

Cloud Solution Providers (CSP's) bieden schaalbare computerbronnen zoals rekenkracht, gegevensopslag en toepassingen on-demand aan via het internet. In dit artikel wordt ingegaan op de complexiteit van CSP-modellen, waarbij Indirecte versus Directe CSP-modellen worden vergeleken en overwegingen voor migratie van traditionele overeenkomsten naar een CSP-framework worden onderzocht. Er wordt speciale aandacht besteed aan eeuwigdurende CSP-licenties en hoe bedrijven Microsoft CSP kunnen gebruiken om hun activiteiten en strategische doelstellingen te verbeteren, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Wat zijn Cloud Solution Providers (CSP's)?

Het begrijpen van Cloud Solution Providers (CSP's) houdt in het herkennen van de vele voordelen die ze bieden, samen met het diverse aanbod van diensten voor verschillende zakelijke behoeften. Kenmerken van het gebruik van CSP’s zijn:

 1. Schaalbaarheid en flexibiliteit: Bedrijven kunnen hun IT-infrastructuur omhoog of omlaag schalen op basis van de huidige vraag zonder aanzienlijke investeringen vooraf.
 2. Betrouwbaarheid: CSP's bieden infrastructuur die een hoge beschikbaarheid en minimale downtime garandeert.
 3. Aanpassing en responsieve load balancing: Oplossingen op maat voldoen aan specifieke bedrijfsvereisten, terwijl responsieve load balancing zorgt voor efficiënt gebruik van bronnen.

CSP's gebruiken hun datacenters voornamelijk voor het hosten van verschillende diensten, waaronder Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS). Met dit model kunnen bedrijven diensten afnemen op een pay-as-you-go basis, waardoor de kosten worden afgestemd op het werkelijke gebruik en de kapitaaluitgaven worden verlaagd.

Overzicht van CSP-modellen

Cloud Solution Providers (CSP's) bieden hun diensten meestal aan via twee primaire modellen: het indirecte model en het direct-factuurmodel. Deze modellen spelen in op verschillende behoeften en operationele mogelijkheden van partners en bieden flexibiliteit en schaalbaarheid bij het leveren van cloudoplossingen.

Indirect model:

 1. Microsoft werkt samen met partners om het meest geschikte model voor bedrijfsgroei te identificeren.
 2. Partners werken samen met indirecte providers voor klantondersteuning en facturering, en maken gebruik van hun expertise voor een verbeterde dienstverlening.
 3. Dit model is ideaal voor partners die liever geen directe facturering en klantenondersteuning willen beheren.

Direct-factureringsmodel:

 1. Partners kopen Microsoft-producten en -abonnementen rechtstreeks bij Microsoft en verkopen deze aan hun klanten.
 2. Dit model is geschikt voor partners die in staat zijn om directe klantrelaties te beheren, inclusief facturering en ondersteuning.
 3. Met beide modellen kunnen partners een breed scala aan Microsoft-Cloud services verkopen, afhankelijk van de marktregio's of landen waarin CSP-aanbiedingen mogen worden verkocht. Voordat een CSP-aanbieding namens een klant wordt besteld, moet de klant de Microsoft-klantenovereenkomst ondertekenen, zodat hij zeker weet dat de voorwaarden worden nageleefd en begrepen.

Wat betreft CSP Perpetual Licenses, deze optie binnen het CSP-framework biedt bedrijven een kosteneffectieve oplossing voor langdurig softwaregebruik. Deze licenties maken het volgende mogelijk

 1. Levenslange toegang: Bedrijven kunnen de software voor onbepaalde tijd gebruiken.
 2. Flexibele inzetbaarheid: Bedrijven kunnen op locatie, in de cloud of in een hybride opstelling implementeren.
 3. Voorspelbaarheid van het budget: Vaste kosten zonder zorgen over abonnementsverlengingen of prijswijzigingen.
 4. Compliance en controle: Verbeterd beheer van softwaregebruik en naleving van compliance.

De Indirecte vs. Directe CSP-modellen

De keuze tussen Indirecte en Directe CSP-modellen heeft een grote invloed op de manier waarop bedrijven omgaan met de clouddiensten van Microsoft, elk met hun eigen trajecten en vereisten.

Direct CSP-model:

 1. Traject: Partners kopen rechtstreeks bij Microsoft en verkopen door aan hun klanten.
 2. Vereisten:
  1. Onderhouden van een Advanced Support Agreement.
  2. Eigen intellectueel eigendom (IP) ontwikkelen.
  3. Een factureringsstructuur voor klanten beheren.
  4. Voldoen aan de jaarlijkse minimum inkomstenverwachtingen.
   1. Uitdagingen: Complexe factureringsstructuur en strikte inkomstenverwachtingen.
 3. Traject: Partners verkopen via een indirect CSP-programma en maken daarbij gebruik van een distributeur of indirecte leverancier.
 4. Voordelen:
  1. Sneller toegang tot de markt.
  2. SKU's kopen van een CSP-aanbieder.
  3. Flexibiliteit bij het bepalen van winstmarges.
  4. Toegang tot ervaren ondersteuningsinfrastructuur.
  5. Incentives rechtstreeks van Microsoft.
  6. Erkenning richting Microsoft Partner status door Partner of Record (POR) status.

Overwegingen voor migratie van traditionele overeenkomsten naar CSP

Migratie van traditionele licentieovereenkomsten naar een Cloud Solution Provider (CSP) model vereist zorgvuldige overweging en planning. Met de stopzetting van het OPEN License-programma na 1 januari 2022, wordt organisaties geadviseerd om de overstap naar CSP te overwegen, vooral voor eeuwigdurende CSP-licenties. Licenties met Software Assurance (SA) kunnen nog steeds worden aangeschaft via OPEN Value of OPEN Value Subscription, waarbij bestaande OPEN licenties met SA worden geëvalueerd voor overgang naar een CSP-abonnementsmodel. Deze strategische stap van Microsoft biedt flexibiliteit voor klanten met specifieke workloads die niet naar de Cloud kunnen worden gemigreerd en biedt een aanpasbaar kader voor moderne bedrijfsbehoeften.

De door Microsoft geleide migratieprocessen beginnen op 11 januari 2024 voor bestaande commerciële licentie gebaseerde abonnementen, waarbij ze aan het einde van elke abonnementsperiode worden overgezet op nieuwe handel. Een belangrijke voorwaarde voor deze migratie is dat het legacy-abonnement actief is en niet in aanmerking komt voor migratie. Partners kunnen deze migraties in het Partner Center plannen voor een specifieke datum of op de verlengingsdatum van het oude abonnement. Het is essentieel om rekening te houden met de beperkingen en nieuwe regels onder de nieuwe handel, vooral met betrekking tot opzeggingsvensters en de overgang van jaarlijkse naar maandelijkse voorwaarden, die van invloed zijn op de manier waarop partners doorverkopen aan klanten.

CSP Perpetual licenses

CSP eeuwigdurende licenties bieden een uniek voorstel voor organisaties die op zoek zijn naar langdurige toegang tot software zonder de terugkerende kosten die gepaard gaan met abonnementsmodellen. Deze licenties bieden:

 1. Levenslange toegang: Garandeert onbeperkt gebruik van de software, wat helpt bij langetermijnplanning en budgetvoorspelbaarheid.
 2. Flexibele inzetbaarheid: Organisaties kunnen de software on-premise, in de Cloud of in een hybride omgeving implementeren, om te voldoen aan verschillende IT-infrastructuurbehoeften.
 3. Voorspelbare budgettering: De vaste kosten die verbonden zijn aan eeuwigdurende licenties elimineren zorgen over abonnementsverlengingen of fluctuerende prijzen, wat helpt bij de financiële planning en compliance.
 4. Controle en compliance: Organisaties houden meer controle over softwaregebruik en compliance, wat cruciaal is voor het naleven van licentieovereenkomsten en regelgeving.

De overgang van traditionele naar CSP-overeenkomsten, vooral als het gaat om eeuwigdurende CSP-licenties, vereist een goed begrip van de verschillen in voorwaarden, bepalingen en mogelijke gevolgen voor kortingen en factureringsmethoden.

Eeuwigdurende licenties via het Cloud Solution Provider (CSP)-programma hebben zich uitgebreid naar de hele markt en bieden een belangrijke verschuiving ten opzichte van het traditionele CSP-abonnementsmodel. Deze eenmalige aankoop vooraf omvat:

 1. Alleen licentie (L-only) aanbod: In tegenstelling tot het traditionele model, bevatten de eeuwigdurende CSP-licenties geen Software Assurance (SA) en richten ze zich alleen op de licentie.
 2. Meegeleverde software: Het aanbod omvat desktop tools (Visio, Project, Office Suites, Word, Excel, PowerPoint), infrastructuurservers (Windows Server, SQL Server, Biztalk Server) en productiviteitsservers (Exchange, SharePoint, Skype for Business, Project Server).
 3. CSP Perpetual-licenties zijn specifiek bedoeld voor organisaties die overstappen van het OPEN-kanaal en zich richten op producten met alleen licenties. Dit model is vooral gunstig voor:
 4. Hybride Cloud omgevingen: Het voldoet aan de hybride behoeften van klanten en biedt oplossingen die een brug vormen tussen on-premise en cloudinfrastructuren.
 5. Klantenondersteuning: Indirecte wederverkopers zijn belast met het beheer van klantenondersteuningskwesties, waaronder aanschaf, toegang tot licentiesleutels, activering en het downloaden/volgen van productmedia. Opties voor technische ondersteuning zijn directe ondersteuning via de resellerpartner, betaling per incident via Microsoft of externe ondersteuningsoplossingen.

Deze aanpak biedt een unieke combinatie van flexibiliteit, controle en kosteneffectiviteit, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor bedrijven die hun Cloud en on-premise software investeringen willen maximaliseren zonder de terugkerende kosten die geassocieerd worden met traditionele abonnementsmodellen.

FAQs

Wat is een Cloud Service Provider (CSP)?

Een Cloud Service Provider (CSP) is een externe organisatie die schaalbare computerresources aanbiedt die bedrijven op aanvraag via het internet kunnen gebruiken. Deze bronnen omvatten Cloud gebaseerde computing, storage, platforms en applicatieservices.

Welke soorten diensten bieden leveranciers van clouddiensten aan?

Cloud Service Providers (CSP's) bieden doorgaans drie hoofdcategorieën van Cloud-computingdiensten aan: Infrastructure as a Service (IaaS), Software as a Service (SaaS) en Platform as a Service (PaaS).

Wat is het verschil tussen Tier 1- en Tier 2-leveranciers van cloudoplossingen?

Tier 1 Microsoft Cloud Solution Providers (CSP's) zijn directe leveranciers van Microsoft-producten en werken rechtstreeks samen met Microsoft om bedrijven van dienst te zijn. Tier 2-CSP's zijn daarentegen indirecte partners die samenwerken met een externe Microsoft-distributeur. Het is over het algemeen eenvoudiger en sneller om een Tier 2 CSP te worden dan een Tier 1 CSP.