licentie typen

Soorten licenties

Er zijn verschillende licentietypen beschikbaar voor Microsoft-software. Elk van deze licentietypen is gebonden aan verschillende regels en heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder staan de verschillende licentietypen.

Wat zijn Retail licenties?

Microsoft Retail licenties verwijzen naar de licenties die door individuele klanten of kleine bedrijven in winkels of online platforms worden gekocht. Deze licenties zijn meestal voor softwareproducten zoals Windows-besturingssystemen of Office-productiviteitssuites. Wanneer u een Microsoft Retail-licentie koopt, ontvangt u een productsleutel waarmee u de software op uw computer kunt activeren en gebruiken. Retail licenties worden meestal verkocht als eeuwigdurende licenties, wat betekent dat u de software onbeperkt kunt gebruiken zonder dat u terugkerende betalingen of abonnementen nodig hebt. Lees hier meer over Retail licenties.

Wat zijn OLP-licenties?

Het acroniem voor Open License Program is OLP. Het kopen van softwarelicenties met een open licentie, of een volumelicentie, wordt een OLP-licentie genoemd. Microsoft biedt deze service aan, die bedoeld is voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Door OLP-licenties te gebruiken, kan een bedrijf het aantal licenties dat het gebruikt eenvoudig verhogen of verlagen, afhankelijk van de eigen uitbreiding of inkrimping. Dit geeft de bedrijven veel flexibiliteit. Bovendien is er geen minimum aankoop vereiste als de organisatie minstens vijf OLP-licenties gebruikt. Het gebruik van één licentie om software op een groot aantal computers te installeren staat bekend als een volumelicentie. Lees hier meer over OLP-licenties.

Wat zijn OEM-licenties?

Original Equipment Manufacturer wordt OEM genoemd. Een softwarelicentie die gebonden is aan één apparaat wordt een OEM-licentie genoemd. Bovendien wordt een OEM-licentie vaak samen met het bijbehorende product geleverd. In de meeste gevallen is de computerfabrikant met Microsoft overeengekomen om Windows vooraf als software te installeren, zodat de gebruiker geen extra software hoeft te installeren en het apparaat meteen kan gaan gebruiken. Bovendien kan de gebruiker OEM-software maken, maar deze kan ook aan één apparaat worden gekoppeld. Daarom kan een OEM-licentie niet naar een ander apparaat worden overgedragen. Lees hier meer over OEM licenties.