business-olp-licenses

OLP/Volume licenties

Wat is een OLP/Volume licentie?

Open License Program (OLP) is een programma dat geschikt is voor kleine tot middelgrote ondernemingen. Het Open License Program biedt software aan onder de naam OLP-licenties. Deze worden ook wel open licenties of volumelicenties genoemd. Het Open License Program is geschikt voor maximaal 750 apparaten. Een groot voordeel van OLP-licenties is hun flexibiliteit in het geval dat de licenties, apparaten of gebruikers fluctueren. Dit maakt OLP-licenties een populaire en adequate keuze voor bedrijven van elke grootte, omdat toekomstige groei of krimp geen licentieprobleem zal veroorzaken. Bovendien is er bij OLP-licenties geen minimale afnameverplichting zolang er ten minste vijf OLP-licenties binnen de organisatie worden gebruikt. Zoals in het begin vermeld, staan OLP-licenties ook bekend als Volumelicenties. Dit komt door het installatieprincipe, waarbij één activeringssleutel meerdere activeringen bevat. Dit maakt de massale installatie van één software op meerdere apparaten mogelijk. De eenvoudige software-installatie van OLP-licenties is een ander voordeel voor bedrijven van elke grootte.

Wat is inbegrepen bij OLP/Volume licenties?

OLP/Volume licenties bevatten naast de software nog een aantal andere functies. Anders dan OEM-licenties bieden OLP/Volume-licenties overdrachtsrechten en downgraderechten. Bedrijven kunnen de licentiedocumentatie, indien nodig, als aanvulling op de licentie bestellen. De OLP/Volume licenties zijn eeuwigdurend, wat betekent dat ze nooit verlopen en dus voor altijd gebruikt kunnen worden. Software Assurance van Microsoft is ook inbegrepen, wat puur bedoeld is om bedrijven te helpen met hun software gerelateerde problemen en vragen.

Soorten activering

Er zijn twee verschillende soorten activering beschikbaar voor de OLP/Volume licenties. Dit zijn Key Management Service (KMS) en Multiple Activation Key (MAK). Met KMS kunnen organisaties systemen binnen hun eigen netwerk activeren. MAK gebruikt de gehoste activeringsservices van Microsoft om systemen eenmalig te activeren. KMS vereist een minimum aantal virtuele of fysieke computers binnen een netwerkomgeving. Deze zogenaamde drempels zijn zo opgesteld dat Enterprise-klanten er gemakkelijk aan kunnen voldoen.

Regels

Logischerwijs gelden hier enkele regels voor wanneer u OLP-licenties wilt verwerven/gebruiken. Ten eerste is dit alleen mogelijk als bedrijf. OLP-licenties kunnen niet als individu of voor privédoeleinden worden gebruikt. Ten tweede zijn OLP-licenties bedoeld om verkocht te worden aan bedrijven die volumelicenties willen aanschaffen. Meestal geldt dit voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarnaast zijn onderwijsinstellingen, overheidsorganisaties, non-profitorganisaties en multinationale organisaties hier ook prima geschikt voor. Tot slot moet u "legitieme" licenties kopen en hiervoor bewijs hebben. Dit betekent dat u audit-proof moet zijn, voor het geval Microsoft uw bedrijf wil controleren.

Let op: de regels kunnen per licentie verschillen. De ene licentie kan andere regels hebben dan de andere.

Voorbeelden van OLP/Volume licenties:

  • Microsoft Exchange Server 2019
  • Microsoft SharePoint Server 2019
  • Microsoft Office 2021
  • Microsoft SQL Server 2022
  • Windows 11
  • Remote Desktop Service 2022 CAL's voor gebruikers/apparaten