OEM-licenties

OEM-licenties

Wat is een OEM-licentie?

Original Equipment Manufacturer licenties, ook wel OEM-licenties genoemd, zijn softwarelicenties die gekoppeld zijn aan één apparaat. Daarom worden OEM-licenties meestal vooraf geïnstalleerd op het overeenkomstige apparaat op het moment van aankoop. In de meeste gevallen is de computerfabrikant met Microsoft overeengekomen om Windows als software vooraf te installeren, zodat de gebruiker geen andere software apart hoeft te kopen. In sommige gevallen kunnen gebruikers ook afzonderlijk OEM-software kopen, maar zelfs dan kan de licentie slechts aan één apparaat gekoppeld worden. Een OEM-licentie kan dus nooit naar een ander apparaat worden overgedragen.

Wat zijn de soorten OEM-licenties?

Windows 

 1. Windows 11 Home
 2. Windows 11 Pro
 3. Windows 10 Home
 4. Windows 10 Pro

Windows Server

 1. Windows Server 2022
 2. Windows Server 2019
 3. Windows Server 2016
 4. Windows Server 2012

OEM-licenties: Voordelen

Het grootste voordeel van OEM licenties is dat ze vaak goedkoper zijn dan andere alternatieven. Zoals hierboven vermeld, zijn ze altijd gekoppeld aan één apparaat en kunnen ze niet worden overgedragen naar een ander, vandaar de lagere prijs. OEM licenties zijn meestal voordelig voor kleine startende bedrijven met een paar werknemers.

Omdat de software vooraf geïnstalleerd is, weet de gebruiker in de meeste gevallen zeker dat de installatie goed gedaan is en dus goed zal werken. OEM licenties besparen gebruikers installatietijd waardoor ze meteen aan de slag kunnen.

OEM-licenties: Nadelen

Een groot nadeel van OEM-licenties is dat ze niet naar andere apparaten kunnen worden overgedragen. Dit betekent dat de licentie gekoppeld is aan één apparaat en in het geval dat de computer crasht of er een systeemstoring optreedt, moet er een nieuwe licentie worden aangeschaft. Dit is ook het geval wanneer het apparaat vervangen wordt.

OEM-licenties zijn vaak niet de beste keuze voor grotere bedrijven en ondernemingen, omdat zij meer flexibiliteit nodig hebben. Telkens wanneer er nieuwe apparaten worden aangeschaft, nieuwe werknemers komen of een computer crasht, moet er een nieuwe licentie worden aangeschaft. Dit kan vermeden worden met Volume of Retail licenties.

Alternatieven

De beste alternatieven voor OEM-licenties zijn Retail- en Volumelicenties. Een retaillicentie verschilt van een OEM-licentie omdat deze niet gebonden is aan het apparaat, maar aan de gebruiker. Dit betekent dat het naar een ander apparaat kan worden overgezet, wat het duurder maakt.

Een volumelicentie is, zoals de naam al zegt, een licentie die gekocht wordt voor grootschalig gebruik. Met een volumelicentie betaalt de gebruiker voor het aantal activeringen dat door werknemers gebruikt wordt. Dit is een zeer flexibele licentie omdat het aantal gebruikte sleutels gemakkelijk verhoogd of verlaagd kan worden.

Regels

 1. Een OEM-licentie is alleen gebonden aan het apparaat waarmee deze is verkocht en kan later niet naar een ander apparaat worden overgedragen.
 2. OEM Microsoft Office licenties bevatten geen downgrade rechten
 3. OEM Microsoft Windows Server-licenties zijn onderworpen aan downgrade-rechten