Downgrade rights

Downgrade rights

Microsoft biedt voor zijn gebruikers downgrade rights aan. Microsoft kondigt na een aantal jaar een vernieuwde verzie aan van zijn producten, waardoor er soms een upgrade mogelijk is. Echter kan deze vernieuwde versie geheel anders werken of niet naar verwachting zijn. Daarom biedt Microsoft de mogelijkheid aan om terug te gaan naar een oudere versie. 

Wat zijn Downgrade Rights?

Met Downgrade Rights krijgt de gebruiker de mogelijkheid om te downgraden naar een oudere versie van een softwarelicentie die voorheen werd gebruikt. Vaak kunnen gebruikers downgraden tot zover het product teruggaat, maar wel op bepaalde voorwaarden. Zo moet de softwareversie in eerder versies bestaan. Hierbij maakt Microsoft ook onderscheid tussen edities en versies. De gebruiker kan naar een oudere versie downgraden van dezelfde editie van een softwarepakket, maar niet naar een andere editie. Office 2019 Professional Plus kan bijvoorbeeld downgraden naar Office 2016 Professional Plus, maar niet naar Office 2016 Standard.

Over het algemeen kunnen bedrijven nieuwere versies kopen met downgrade rights. Bedrijven kunnen de huidige versies gebruiken tot ze klaar zijn om te upgraden naar een nieuwere versie. Zo kunnen bedrijven de kosten splitsen en zich voorbereiden op de kosten en de tijd die nodig is bij het migreren. Een andere reden om te downgraden naar een oudere versie is vanwege een betere comptabiliteit.

Downgrade Rights: Licentietypes

Er zijn verschillende soorten licentietypes en hier kan onderscheid in worden gemaakt in categorieën voor downgrade rights. De licentietypen waar downgrade rights een rol spelen, zijn Commercial Licensing, OEM en FPP. Hieronder staat een overzichtelijke tabel met daarin per categorie en licentietypen wat er mogelijk is.


Software licentie overeenkomst type

Applicatie software

System Software

Server Software

Commercial Licensing programs

De gebruiker heeft recht op downgrade rights voor alle software licenties die zijn verkregen met Commercial Licensing programs.

De gebruiker heeft recht op downgrade rights voor alle system software licenties verkregen met Commercial Licensing Programs.

De gebruiker heeft recht op downgrade rights voor alle server software licenties verkregen met Commercial Licensing Programs.

OEM Microsoft Software Voorwaarden

Downgrade rights op OEM-versies van applicatie software worden verleend in de OEM Microsoft Softwarelicentie voorwaarden. De OEM-licentievoorwaarden voor OEM-versies van applicatie software verlenen geen downgrade rights.

Downgrade rights voor System software zijn opgenomen in de OEM Microsoft Software Voorwaarden en dus worden deze verleend aan de gebruiker.

Downgrade rights voor server software zijn opgenomen in de OEM Microsoft Software Voorwaarden. De meeste OEM versies die zijn uitgebracht met of later dan Windows Server 2003 R2 hebben de mogelijkheid om te downgraden.

FPP Microsoft Software Licentie Voorwaarden

Downgrade rights worden voor de meeste FPP applicatie licenties niet verleend.

Downgrade rights worden voor FPP system licenties niet verleend.

Sommige producten hebben recht op downgrade rights. In de FFP Software licentie voorwaarden staat welke versies wel of niet voldoen.

Welke producten kunnen gedowngraded worden?

De producten van Microsoft kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Deze zijn hierboven in de tabel benoemd: Applicatie software, Systeem Software en Server Software. Deze categorieën zullen hieronder worden gelinkt aan desbetreffende producten die vallen in de categorie.

Applicatie software

Onder de categorie Applicatie Software worden producten verstaan, waarbij er toepassingen worden aangeboden aan de gebruiker. Een goed voorbeeld is Microsoft Office, wat een softwaresuite is. De gebruiker kan met Office toegang krijgen tot applicaties, zoals Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook en Publisher. Bij een Professional Plus licentie krijgt de gebruiker ook nog toegang tot Teams en Acces. Het is mogelijk om te downgraden naar een oudere versie, maar dit ligt aan de Software Licentie overeenkomst type. Er kan verder alleen gedowngraded worden naar een oudere versie en hierbij kan geen verschil in edities worden gemaakt. Wanneer de gebruiker beschikt over een Professional Plus editie, dan kan er bijvoorbeeld niet worden geconverteerd naar een Standard editie.

Systeem Software

Onder de categorie Systeem Software vallen producten die ervoor zorgen dat een systeem of apparaat kan opereren. Denk hierbij aan Microsoft Windows. Windows is een grafische besturingssysteem wat de gebruiker in staat stelt om op hun computer een virtueel bureaubladomgeving te krijgen. Windows is het bekendste besturingssysteem wereldwijd en tegenwoordig een van de meest standaard besturingssysteem die te vinden is op een apparaat. De meest geavanceerde versie van Windows is Windows 11, die in vergelijking met Windows 10 een aantal veranderingen heeft gekregen. Aangezien de versies van Windows best veel veranderen in interface en gebruik, wachten mensen nog even voordat ze upgraden of downgraden ze zelfs. Het besturingssysteem werkt immers anders en het downgraden is ook zeker mogelijk, alleen ligt dit weer aan de Software licentie overeenkomst type. Ook hier worden dezelfde regels gehanteerd. Een Windows 11 Pro editie kan niet worden gedowngraded naar een Windows 10 Home editie, maar wel een Windows 10 Pro editie.

Server Software

Onder de categorie Server Software vallen de producten die te maken hebben met het beheren of opstellen van servers. Goede voorbeelden zijn Windows Server of SQL Server. Hierbij is het ook mogelijk om te downgraden naar een oudere versie van bijvoorbeeld SQL Server, maar dit ligt wederom weer aan de Software licentie overeenkomst type. Als dit het wel het geval is dan heeft de gebruiker recht op een downgrade van de server voor maximaal twee oudere versies. Bij aanschaf van bijvoorbeeld SQL Server 2022 kan de gebruiker downgraden naar SQL Server 2019 of SQL Server 2017. Gebruikers kiezen er soms voor om te downgraden aangezien dit beter aansluit bij de bedrijfsbehoefte of serververeisten.

Downgrade rights: Downgraden

Om te downgraden zijn er een aantal zaken waar de gebruiker rekening moet houden. Zo moet de gebruiker bijvoorbeeld beschikken over een licentie onder het volumelicentieprogramma van Microsoft. Dit houdt in dat de Microsoft-licentie een volumelicentie moet zijn. Wanneer de gebruiker toetreedt tot het Microsoft-licentieprogramma, dan is het proces eenvoudig. De gebruiker hoeft alleen bij de distributeur de oudere versie van de gekochte software aan te vragen. De distributeur zal vervolgens een andere sleutel en een nieuwe media-installatie bezorgen.

Veel mensen denken dat het mogelijk is om met dezelfde activeringssleutel van de ene naar de andere softwareversie kunnen downgraden. Echter kan elke sleutel maar slechts één softwareversie activeren. Dit betekent dat er een nieuwe activeringssleutel nodig is om de downgrade versie te installeren. De gebruiker kan na het kopen van een nieuwere softwarelicentie op elk moment gebruik maken van zijn downgrade rights. Wanneer de gebruiker downgrade rights aanvraagt bij zijn distribiteur dan ontvangt de gebruiker een andere sleutel voor de vorige versie en ook andere software om te downloaden. Er zijn hier geen extra kosten aan verbonden, aangezien de gebruiker het recht heeft om te downgraden dat door Microsoft en zijn distributeurs wordt verleend. Dit recht maakt, zoals eerder vermeld deel uit van het commerciële licentieprogramma.