CAL - licensing

Server + Cal licentiemodel

Als u kiest voor het Server + CAL-licentiemodel, vereist het gebruik van Microsoft Windows Server licenties voor de toegang van klanten (CAL's). Dit zijn standaard CAL's die een licentie geven voor de toegang van gebruikers en/of apparaten tot Windows Server en de bijbehorende services. Volgens deze logica kunnen de CAL's User CAL's en Device CAL's zijn. 

Server-licentie

Serverlicentie is de licentie die gebruikers moeten verkrijgen om de server, in dit geval Windows Server, te installeren. Om de toegang van gebruikers en/of apparaten te licenseren, moeten CAL-licenties worden aangeschaft. Serverlicentie is de licentie die gebruikers nodig hebben om de server te installeren, in dit geval Windows Server. Om de toegang van gebruikers en/of apparaten te licenseren, moeten CAL licenties worden aangeschaft.

Licentie voor klanttoegang (CAL)

Clients Access Licences (CAL's) zijn softwarelicenties die nodig zijn voor het legale gebruik van serversoftware in bedrijven en organisaties. CAL's kunnen twee soorten zijn, afhankelijk van of ze aan een gebruiker (User-CAL) of aan een apparaat (Device-CAL) worden toegewezen. In principe kunnen organisaties zowel gebruikers als apparaten licenseren met CAL's. De vuistregel voor het licenseren van CAL's is echter dat Device CAL's de meest budgetvriendelijke optie is, als er meer gebruikers dan apparaten zijn binnen een bedrijf. Als er meer apparaten dan gebruikers zijn die toegang tot de Windows Server nodig hebben, is het goedkoper om voor User CAL's te kiezen.

CAL: Soorten en gebruik

Zoals eerder vermeld, zijn er twee soorten CAL's: User CAL's en Device CAL's. Als werknemers binnen een organisatie meerdere apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot Windows Server, zoals een bedrijfs-PC, telefoon en laptop, is het voordeliger om de toegang van deze gebruikers te licenseren met User CALs in plaats van de toegang voor alle apparaten met Device CALs. Met User CAL's krijgen werknemers in dit geval toegang tot Windows Server, ongeacht het type apparaat en het aantal apparaten.

Als meerdere werknemers dezelfde of een paar apparaten gebruiken, is het financieel gezien zinvoller om de toegang van de apparaten tot de server te licenseren met Device CAL's. Op die manier is de CAL gekoppeld aan het apparaat en niet aan de gebruiker(s) die toegang tot de server hebben. Op deze manier is de CAL gekoppeld aan het apparaat en niet aan de gebruiker(s) die toegang hebben tot de server. Het licenseren van Device CAL's is vooral handig voor bedrijven met werknemers in ploegendienst of parttimers.

Licentievoorschriften

Volgens de Microsoft licentiegids moet elke gebruiker en/of elk apparaat dat toegang heeft tot de server en de services correct en adequaat gelicentieerd zijn. Dit gezegd hebbende, als de licenties onjuist zijn, worden bedrijven meestal geconfronteerd met boetes en andere straffen.

Producten die Server + CAL gebruiken          

  • Windows server
  • SQL Server
  • Exchange Server
  • SharePoint-server

Voor- en nadelen van Server + CAL

Het Server + CAL licentiemodel is vooral voordelig voor kleinere en middelgrote bedrijven, omdat het goedkoper is dan alternatieven zoals Core Licensing in het geval van SQL Server. Een nadeel van Server + CAL is het fluctuerende aantal gebruikers en/of apparaten. Als een bedrijf besluit om per gebruiker/apparaat te licenseren, is het belangrijk om een duidelijk overzicht te houden van hoeveel CAL's er zijn, of ze genoeg zijn en dienovereenkomstig extra CAL's aan te schaffen.

Alternatieven voor Server + CAL

  • Per Core  -  Per Core
  • Pay as you go - Bij pay as you go betalen gebruikers voor het gebruik van Power Apps en Power Automate door een Azure abonnement aan te schaffen. Hierbij betaalt de gebruiker niet vooraf voor een licentie, maar betaalt hij achteraf voor de hoeveelheid tijd of resources die hij gebruikt.
  • Abonnementen - Abonnementen zijn een relatief nieuw opkomend concept. Het ontwikkelt zich in de vorm van Office 365 en Microsoft 365. Deze abonnementen bieden gebruikers de mogelijkheid om bepaalde gekoppelde software, zoals Word, Excel en Skype, op maximaal 5 apparaten te gebruiken. Abonnementen maken ook het gebruik van gekoppelde Online Services mogelijk.