Per Core licensering

Als het op licentiëring van software aankomt, is inzicht in de licentiemodellen en -vereisten cruciaal om compliance te garanderen en te hoge betalingen te vermijden. Microsoft's Per Core Licensing biedt een veelzijdige benadering van licensing, die geschikt is voor verschillende computeromgevingen. Dit artikel richt zich op Per Core Licensing voor Microsoft-producten zoals SQL Server en Windows Server.

Basisconcept Per Core licentie

Het Per Core licentiemodel, geïntroduceerd in 2012, vereist de aankoop van licenties per core op basis van fysieke processor en/of cores. Core-gebaseerde licenties zijn een consistente licentiemetriek, ongeacht of een server on-premise of in hybride/cloud-omgevingen wordt ingezet. De exacte vereisten kunnen verschillen tussen de verschillende licentievereisten voor serversoftware. Als je kiest voor het Per Core-model heb je geen extra CAL's nodig als gebruikers of apparaten verbinding maken van binnen of buiten de firewall van een bedrijf.

Er zijn drie hoofdconcepten binnen Per Core licenties, namelijk:

Fysieke server: Het eigenlijke volledige hardwaresysteem waarop de serversoftware draait.

Fysieke processor: De fysieke chip in de socket bevat meerdere fysieke cores.

Fysieke kern: Een kleine verwerkingseenheid binnen de fysieke processor van de fysieke server.

 

SQL Server Per Core licensering

SQL Server maakt gebruik van het Per Core licentiemodel, waarmee u een licentie kunt verkrijgen op basis van het aantal fysieke cores op een server of het aantal virtuele cores ter ondersteuning van virtuele machines waarop de software wordt uitgevoerd. Alle fysieke cores moeten worden gelicenseerd voor fysieke servers, terwijl voor virtuele machines alle virtuele cores moeten worden gelicenseerd. Een minimum van 4 cores moet worden gelicentieerd per fysieke processor, een core licentie is vereist voor elke core. Deze minimumvereisten kunnen in zeldzame gevallen afwijken, zoals aangegeven in officiële documenten. Het is ook mogelijk om SQL Server middels het Server + CAL model te licenseren.

 

Berekeningsvoorbeelden Per Core SQL Server

Hieronder vindt u enkele voorbeeldberekeningen voor verschillende scenario's.

Fysieke SQL Server-licenties

Bij licensering volgens het Per Core-model moet elke core in elke processor van de OSE waarop de SQL Server-software wordt uitgevoerd, worden gelicenseerd. Elke fysieke processor heeft minimaal vier core licenties nodig. Het is ook vermeldenswaard dat de core licenties worden verkocht in pakketten van 2.

Voorbeeld 1. Op drie fysieke servers worden SQL-services uitgevoerd waarvoor licenties nodig zijn.

Op fysieke server 1 draaien 2 fysieke processors met 2 fysieke cores. De regel is dat elke fysieke processor moet worden gelicenseerd met ten minste 4 core licenties, zelfs als er minder dan 4 fysieke cores in de fysieke processor zitten. In dit geval zou dat betekenen dat beide processors 4 core licenties nodig hebben, waardoor het totaal op 8 komt.

Licenties voor afzonderlijke virtuele SQL Server-machines (VM's)

Voorbeeld 2. Er zijn drie virtuele machines met het volgende aantal virtuele cores:

Virtuele machine 1. 2 virtuele cores (minimaal 4 cores moeten worden gelicentieerd)

Virtuele machine 2. 4 virtuele cores

Virtuele machine 3. 6 virtuele cores

Elke virtuele core moet worden gelicentieerd, maar zelfs hier geldt het minimum van vier licenties per virtuele machine. Daarom is de berekening van het totale aantal benodigde licenties niet 2 + 4 + 6, maar 4 + 4 + 6. In dit voorbeeld is het totale aantal benodigde licenties 14.

In versies van SQL Server 2022 of hoger hebt u Software Assurance of een abonnement nodig om licenties voor virtuele machines te verkrijgen.

 

Individuele SQL Server-containers licenseren

Voorbeeld 3.

In versies van SQL Server 2022 of hoger hebt u Software Assurance of een abonnement nodig om afzonderlijke containers te licenseren. In dit voorbeeld wil een bedrijf 2 containers licenseren met 4 virtuele cores per container.

Hiervoor zijn 8 core licenties nodig (2 containers x 4 cores per container = 8 totale virtuele cores).

 

Windows Server Per Core licensering

In de Standard en Datacenter edities gebruikt Windows Server ook het Per Core licentiemodel. Net als SQL Server kunt u licenties afgeven op basis van fysieke of virtuele cores. Windows Server biedt echter ook de optie om te licenseren op basis van het Per Core/CAL-model (Client Access License). Met Windows Server Per Core licensing zijn er minimaal 16 gelicenseerde cores nodig, dit wordt een 'basislicentie' genoemd. Extra cores kunnen worden gelicentieerd met 2-core of 16-core pakketten. Bij SQL Server Enterprise krijgt men onbeperkt aantal cores.

 

Rekenvoorbeelden per core licentie Windows Server

Fysieke Windows Server licenseren

Dit voorbeeld geeft een voorbeeld voor het licenseren van 16 cores.

Core licenties worden verkocht in pakketten van 2. Voor 16 cores heb je dus 8 licenties nodig (16 cores / 2 cores per licentiepakket), of één 16-core pakket.

 

Windows Server virtuele machines (VM's) licenseren

Dit voorbeeld geeft een voorbeeld voor het licenseren van 4 virtuele cores.

Windows Server 2022 heeft een minimale core-eis van 16 cores per virtuele machine. Zelfs als je virtuele machine minder dan 16 cores heeft, moet je een licentie nemen voor minimaal 16 cores. In dit voorbeeld zijn er 16 gelicenseerde cores nodig om de 4 virtuele cores van de virtual machine te licenseren.

 

Voordelen van het Per Core licentiemodel

Per Core Licensing biedt verschillende voordelen voor organisaties. Deze omvatten:

Flexibiliteit: Met Per Core Licensing kunnen organisaties hun computeromgevingen eenvoudig schalen door cores toe te voegen of te verwijderen zonder dat er extra licenties nodig zijn.

Consistentie: Het Per Core-model biedt een consistente licentiebenadering voor verschillende omgevingen, waaronder fysieke servers, virtuele machines en de cloud.

Vereenvoudigd beheer: Met Per Core Licensing hoeven organisaties geen extra Client Access Licenses (CAL's) aan te schaffen voor gebruikers of apparaten die toegang hebben tot de serversoftware.

Kostenefficiëntie: Organisaties kunnen hun licentiekosten optimaliseren en te veel betalen voorkomen door nauwkeurig het vereiste aantal cores te licenseren.

Per Core Licensing biedt flexibiliteit, consistentie, vereenvoudigd beheer en kostenefficiëntie voor organisaties die Microsoft softwareproducten gebruiken.

 

 

Naleving bij Per Core licensering

Om compliance te garanderen, moet je je computeromgeving regelmatig evalueren, de benodigde licenties nauwkeurig berekenen, licenties aanschaffen via geautoriseerde kanalen, de juiste documentatie bijhouden en op de hoogte blijven van wijzigingen in het licentiebeleid van Microsoft. Lees hier meer over Software Asset Management en de licentieregels van Microsoft.