Microsoft abonnementmodel

Abonnementmodel Microsoft

Invoering

Wanneer gebruikers een Microsoft-abonnement aanschaffen, betekent dit dat ze één of meerdere Microsoft-services en/of cloudplatforms kunnen gebruiken, in ruil voor een betaling op basis van het cloudgebaseerde bronnenverbruik of de licentiekosten per gebruiker. Er zijn twee opties met betrekking tot een cloudgebaseerd abonnement op resourceverbruik: Microsoft's Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service. Wat de licentiekosten per gebruiker betreft, zijn er de op Software as a Service (SaaS) gebaseerde cloudaanbiedingen van Microsoft in de vorm van Microsoft 365 of Dynamics 365.

Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om een proefabonnement aan te schaffen. Deze abonnementen stoppen na een bepaalde periode of verbruikskosten en zijn eenvoudig om te zetten in een normaal abonnement.

Geschiedenis

Microsoft begon zijn klanten abonnementslicenties aan te bieden in januari 2013, toen Office 365 werd gelanceerd. Een half jaar later, in juni, werden de abonnementen uitgerust met on-the-go toegang tot PowerPoint, Word en Excel. Bijna een jaar later, in april 2014, werden abonnementen voor één gebruiker toegevoegd, wat zich vertaalde in een toegankelijker Office 365. Twee maanden later nam de hoeveelheid beschikbare opslagruimte voor abonnees toe tot 1 TB. Vier jaar later, oktober 2018; Office 365 Home-abonnementen zijn vanaf dit moment door 6 personen te gebruiken.

Belangrijkste Microsoft-abonnementsmodellen

De abonnementen die Microsoft aanbiedt zijn onder te verdelen in twee categorieën; Home en Business. Afhankelijk van het aantal gebruikers kan er tussen deze categorieën gekozen worden en binnen deze categorieën zijn er verschillende soorten abonnementen die elk een ander pakket aanbieden. Deze pakketten worden in deze paragraaf toegelicht.

Microsoft Home

Een Microsoft Home-abonnement zou het beste passen als gebruikers licenties nodig hebben voor 2 tot 6 personen. De twee Microsoft Home-opties zijn hetzelfde, maar Microsoft 365 Family kan door maximaal 6 personen worden gebruikt, terwijl Microsoft 365 Personal door slechts één persoon kan worden gebruikt. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om een maandelijks of jaarlijks bedrag te betalen om het abonnement af te nemen en vanaf dat moment te profiteren van wat het abonnement te bieden heeft. Gebruikers kunnen op maximaal 5 apparaten tegelijk inloggen op hun Macs, pc's, tablets en telefoons. Het Personal abonnement biedt 1 TB cloudopslag en aangezien het Family abonnement door maximaal 6 personen gebruikt kan worden, biedt dit abonnement 6 TB cloudopslag. Bovendien biedt het apparaat- en gegevensbeveiliging, veilige e-mail zonder toevoegingen en bevatten alle apps premiumfuncties en kunnen ze online worden gebruikt.

Microsoft Business

Als er behoefte is aan een abonnement voor meer dan 6 personen, veelal bedrijven, dan zijn Microsoft 365 for Business abonnementen de betere optie. Microsoft 365 for Business is er in 4 verschillende typen; Basis, Standaard, Premium en Apps voor Bedrijven. De meest eenvoudige hiervan is Microsoft 365 Business Basic. Het biedt web- en mobiele versies van PowerPoint, Excel, Word en Outlook, 1 TB cloudopslag per gebruiker, zakelijke e-mail, de mogelijkheid om een online vergadering te houden met maximaal 300 personen, standaardbeveiliging en internet en/of telefoon ondersteuning wanneer dat nodig is. Het tweede, uitgebreidere abonnement is Microsoft 365 Business Standard. Dit abonnement bevat hetzelfde als Microsoft 365 Business Basic maar heeft wat extra’s. Gebruikers kunnen er bijvoorbeeld webinars op hosten, Excel, Word, Outlook en PowerPoint als desktopversie gebruiken en lay-outs en documenten personaliseren. Het derde en meest uitgebreide abonnement is Microsoft 365 Business Premium. Afgezien van alles wat in deze paragraaf is vermeld, wordt dit abonnement geleverd met bescherming tegen cyberdreigingen, toegang en gegevenscontrole, en ook geavanceerde beveiliging. Het vierde abonnement is Microsoft 365 Apps voor bedrijven. Dit abonnement bevat alleen applicaties, online en op desktop. Er zijn dus geen clouddiensten inbegrepen. Het omvat PowerPoint, Word, Excel, OneDrive, Outlook, Access (alleen pc) en Publisher (alleen pc).

Vergelijking met traditionele licenties

Naast een abonnementslicentiemodel biedt Microsoft ook een eeuwigdurende licentie aan. Dit betekent dat gebruikers, in plaats van een jaarlijks of maandelijks bedrag te betalen, eenmalig een bedrag betalen en daarna het recht krijgen om bepaalde software zo lang te gebruiken als ze willen. De enige keer dat eigenaren van eeuwigdurende licenties meer kosten zullen hebben, is als ze extra upgrades nodig hebben. Omdat software-updates niet zijn inbegrepen in de eeuwigdurende licenties, kan dit betekenen dat er extra kosten zijn, maar over het algemeen is dit een eenmalige vergoeding. Een heel belangrijk verschil tussen de twee licentiemodellen is dat een abonnementslicentie alle upgrades, ondersteuning en onderhoud omvat zolang de klant voor het abonnement betaalt, terwijl eigenaren van een eeuwigdurende licentie degenen zijn die ervoor verantwoordelijk zijn dat de licentie wordt ondersteund. onderhouden en opgewaardeerd. Afhankelijk van de financiële status van een organisatie kan er een keuze gemaakt worden tussen deze twee licenties. Ze kunnen de kosten over een langere periode spreiden of een eenmalige vergoeding betalen en klaar zijn met (vrijwel alle) kosten.